Annonce

Annonce

Brev:

Mange opvågninger pga tryghed


16. april 2019

Kategori:
Alder:
5 år, 9 mdr.

Mange opvågninger pga tryghed

Kære Helen

Endnu engang stort tak for dine altid gode og brugbare råd.

Denne gang handler det om storesøster, der stadig kalder 2-5 gange om natten. Hun fylder snart 6 år, og vi er derfor lidt bekymrede for, hvor længe det skal blive ved.

Jeg har skrevet til dig om det tidligere, og vi deler din opfattelse af, at det nok handler om tryghed.

Sidste år på denne tid flyttede vi fra vores lille rækkehus og over i en lånelejlighed (ikke i samme område men stadig tæt på børnehaven). Her boede vi i cirka to måneder, imens vores nye hus blev sat i stand.

Vi brugte sommerferien (juli 2018) på at komme på plads, og selvom der var mange detaljer, der skulle på plads, og flyttekasser der skulle pakkes ud, havde vi en fin sommerferie med godt vejr og hygge i haven. Men det var selvsagt en tid men meget nyt i vores liv og mange nye rutiner.

Storesøster har altid sovet meget blandet. Vi har haft gode perioder, men flest med mange opvågninger, og derfor har vi prioriteret at sove ved siden af hende på en madras.

Primært fordi vi begge synes, det var værre at få hende ind i sengen til os. På den måde sov hun i egen seng, men hun havde muligheden for at holde i hånd eller blive hjulpet med dynen i løbet af natten.

I forbindelse med flytningen til det nye hus besluttede vi (i samråd med dig) at introducere for hende, at hun nu skulle sove alene på eget værelse – og det samme gjaldt i øvrigt lillebror. Storesøsters værelse ligger lige i smørhullet i mellem vores soveværelse og Lillebrors soveværelse.

Hun købte ind på ideen, og overgangen er egentlig gået godt. Det tog lidt tid for hende at lære at falde i søvn selv (hun var vant til at en af os sad hos hende, til hun sov), men det har hun lært nu.

Vi læser to bøger, hun bliver puttet, vi taler lidt om dagen / evt også hvad vi skal i morgen, hun vælger farven på natlampen og vælger en ...


Annonce

... lydbog (der er fire at vælge i mellem, og hun kender dem alle ud og ind), og så aer jeg hende lidt på ryggen og siger godnat.

Derefter er aftalen, at jeg kommer ind til hende hver femte minut og aer hende lidt, hvis hun ligger stille og slapper af – det blev aftalen efter alt for mange ”svinkeærinder” (hun sang, legede med sin bamse etc).

Jeg læste en artikel om, at det kan være svært for børn, at blive puttet, fordi de ikke kan overskue den lange deadline (”nu skal du ligge her til i morgen tidlig”). Så kan hun bedre forstå, at jeg kommer igen og kigger til hende regelmæssigt, indtil hun sover – alternativet er, at hun kalder flere gange, når hun er puttet, og jeg er gået ud i køkkenet. Og hun bliver meget ked af det, hvis jeg bare svarer hende på afstand og ikke jeg kommer ind til hende på værelset.

Vi taler ikke sammen, når jeg kommer ind igen efter fem minutter. Hun ligger bare stille og lytter til lydbogen, jeg aer hende lidt på ryggen og lister ud igen. Det gør jeg typisk 1-3 gange, inden hun sover.

I mellem kl. 21 og 07 kalder hun typisk på os 2-5 gange i løbet af natten. Jeg går ind til hende og hvisker, at hun bare selv tage dynen på igen, og hvis hun er tørstig, hvisker jeg, at hun kan tage drikkedunken, der står ved siden af hende. Så der er som sådan ikke noget, hun behøver hjælp til. Når hun har lagt sig til rette igen, aer jeg hende lidt på ryggen (ikke til hun sover igen) og lister ud. Det sker minimum 2 gange hver nat.

Fordi Lillebror sover relativt sent (kl 21.30), er vi ikke gode nok til at få Storesøster i seng i ordentlig tid. Så den bliver tit 20.30 / 21, før hun sover. Og hun sover så til kl. 6.30 / 7. Det skal vi helt sikkert have strammet op på inden skolestart til august.

Vi glæder os til at høre, om du har gode råd til, hvordan vi hjælper Storesøster til selv at komme videre i søvnen.

Kærlig hilsen
L

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

4. april 2019 | Sygdom | 5 år

Lægeskræk og vaccination

Kære Helen. Endnu engang tak for et rigtig brugbart skriv ang. C og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2019 | Opdragelse | 5 år, 6 mdr.

Adfærd og trivsel

Kære Helen. Nu har jeg behov for dine synspunkter i forhold til min yngste...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2019 | Kost og ernæring | 5 år

Kræsen pige på 5 år

Kære Helen. Tak for dit gode svar ang. vores datter (C., som lige er fyldt 5...

Læs hele brevet og Helens svar


5. marts 2019 | Opdragelse | 5 år

Vil ikke hilse

Kære Helen. Jeg har en skøn datter, der lige er fyldt 5 år. Hun er en glad...

Læs hele brevet og Helens svar


13. februar 2019 | Sygdom | 5 år, 7 mdr.

Den svære samtale

Kære Helen Jeg har siden lillebrors fødsel døjet med vrøvl med mine...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce