Annonce

Annonce

Brev:

High-need, særlig sensitiv eller bare baby?


12. februar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

High-need, særlig sensitiv eller bare baby?

Kære Helen

Tak for en god brevkasse. Nu blev det min tur til at stille spørgsmål, da jeg simpelthen ikke længere kan nøjes med sætningen "det bliver lettere med tiden".

Vi har en skøn datter på 5,5 mdr. Vi har dog lidt udfordringer som førstegangsforældre, og det at få et barn er ikke helt som vi havde forventet, til trods for jeg havde forberedt mig på endnu mere energitab og mangel på søvn, end hvad situationen faktisk er.

Vi har så svært ved at læse vores datters tegn, for vi syntes ofte faktisk ikke der er nogle. Siden vores datter blev født har vi snakket om hvad mon var tegn på hvad, og aldrig i livet havde jeg forestillet mig, at det ville blive så svært. Jeg kan meget lettere læse min venindes datters behov for søvn, end jeg kan med min egen.

Vores pige er ekstrem aktiv, og det virker til hendes arousal konstant er høj. Hun kan godt være afslappet når hun lige er vågnet og bliver i armene på os, men ligger hun selv eller leger vi lidt vildt, så er det som om hun hurtig bliver overgearet og kører sig selv op og ikke kan stoppe igen, selvom hun virker til at elske aktiviteten. Hun kan nu sagtens ligge selv og underholde sig i kravlegården, men det er kortvarigt hver gang, for det er kun et spørgsmål om tid før det går galt med aktivitetsniveauet. Dog kunne hun aldrig rigtig ligge selv de første 3 mdr af hendes liv, uden at blive ked af det.

Hun er allerede nu i gang med at øve sig på og kravle og har været hurtig til alt motorisk udvikling sammenlignet med alle andre babyer jeg har mødt.

Hun havde rigtig tidlig dyb øjenkontakt og fulgte mig hurtig når jeg gik rundt i lokalet, hvis hun var hos far eller alene. Hun smilte bevidst allerede ved 4-5 uger, og vores sundhedsplejerske troede ikke på os før hun så det, hvorefter hun så måtte bekræfte det var bevidste smil.

Hun græder og har gjort det tidlig konsekvent hvis hun kommer over til nogle hun ikke kender særlig godt. Nu kan de nærmeste i familien kortvarigt accepteres, men græder hun og kommer tilbage i mors arme, så er der bestemt ikke noget mere. Hun vil gerne undersøge og følge med i alt, men fra mors arme hvilket selvfølgelig er helt normalt, men i min mødregruppe er det tydeligt at hun altid bare lige har været det ekstra aktiv og fulgt med, hvor de andre har haft "dovne babyer".

Hun har siden 2 mdrs alderen haft ekstrem svært ved at koncentrere sig om flasken. Der er engang imellem kortvarige gode perioder, hvor hun let spiser og bøvser og sover, men ellers er det oftest en kamp. Far kan slet ikke længere give flaske så let som mig. Problemet med spisningen viser sig i, at hvis vi er hos andre, er hun alt for nysgerrig til at spise selvom hun er sulten. Jeg går ind i et stille rum hver gang og spiller velkendt rolig musik, men hun bliver nærmest hysterisk og spiser kun 1/3 del af hvad hun gør hjemme. Nogle andre perioder vil hun slet ikke spise før hun er ved at falde hen i søvnen trods vi er hjemme, hvilket også har gjort det lettest at have hende sovende hos os.

Hun har i de første 4 mdr sovet nærmest alle lure på mig eller far, enten på sofaen eller i vikle, da hun hver eneste lur skal hjælpes videre i søvnen efter 45 min og igen efter 1,5 time. Hun falder enten i søvn på os eller i barnevognen i bevægelse, aldrig er hun selv faldet i søvn, som nogle babyer gør. Jeg har dog nydt alt den nærhed mellem os når hun har sovet på os, fremfor at se det som en begrænsning.

Hun har brug for gode lure om dagen, men hun har så svært ved det. Hvis hun ikke får gode lure, bliver hun endnu lettere overgearet og hurtig træt igen og så kan jeg slet ikke finde ud af hvad hun vil.

Hun har umiddelbart aldrig rigtig reageret om aftenen på nye ting eller hvis vi har været længe ...


Annonce

... ude, hun græder aldrig om aftenen men går tværtimod tidligt i seng.
Vores rytme er ca. således: (afhænger dog hver dag af hvor gode lure hun tager og hvornår præcis vi står op)

Kl. 05:30 står op, pludrer, hygger lidt, er eventuel i bæresele mens jeg vasker flasker
Kl. 07:00 Flaske og sover derefter lur
Kl. 09:00 Vågner
Kl. 11:30 Flaske og lur
Kl. 13:00 Vågner
Kl. 15:30 Lur
Kl. 16:00-16:30 Vågner
Kl. 17:30-18:30 Bliver puttet til natten, sover selv i tremmeseng til vi går i seng ved første natflaske.
Kl. 22:00 Flaske
Kl. 01:00 Flaske
Herefter er natten lidt urolig men sover typisk med en kort opvågning omkring kl. 04:00

Jeg kan hvis hun vågner om natten ikke bare ligge hende i sengen og lade hende underholde sig selv, for så holder hun bare så meget fest at hun kører sig selv op og skal geares helt ned igen ved hjælp med vuggen og putning.

Når hun kører sig selv op, virker hun generelt ekstremt forpustet og kan ikke selv finde ro igen. Det er her vores udfordring ligger og giver daglige frustrationer. Det gør det svært at læse hendes behov. Vi kan ikke finde ud af, om hun så blot skal puttes eller beroliges - oftest bliver hun dog kun rolig ved at blive puttet, hvorfor vi tror det er hvad hun har behov for. Det er tydeligt at hvis vi først prøver om hun blot skal beroliges, at så tager putningen lige 30 minutter ekstra. Vi kan aldrig finde ud af, om hun pludselig blev overtræt eller overstimuleret, for det sker på et split sekund.

Jeg har fra dag 1 prioriteret tryghed og nærvær i så stor en grad overfor hende, at bedsteforældrene synes det var for meget, de mener godt hun må græde lidt selv. Det føles helt forkert i mit moderhjerte, jeg vil til enhver tid vise hende at jeg er der for hende, hvilket jeg også tror på har gjort, at hun ikke har utrøstelige grædeture.

Jeg har læst din bog gråd og trøst - og jeg kan genkende hende i mange af punkterne både ved high need og særlig sensitiv. Jeg er selv meget følsom, men min mor mener bestemt ikke jeg var sådan som baby, som vores pige er. Bogen giver en fin beskrivelse, men jeg mangler lidt guidning. Det blev til en lang besked, så nu tydeliggør jeg mine spørgsmål.

1) Hvad tænker du om beskrivelsen af vores datter? Jeg er bestemt heller ikke fan af at putte børn i kasser, men jeg har brug for at blive klogere på hende.

2) Bliver det generelt lettere med tiden, så hun kan spise ude blandt andre, eller skal vi blive hjemme nærmest altid, hvis vi vil sikre os gode måltider? (Jeg ved godt børn er forskellige, men har brug for håb)

3) Når hun bliver overgearet, kan det så både være tegn på overstimulering og træthed samtidig? Jeg føler mig som verdens dårligste mor hver gang hun bliver det, men det kommer virkelig bare lige pludselig. Jeg kan forhindre det ved at hun er hos mig i vikle nærmest hele tiden, men hun har jo også behov for at ligge og lege og bevæge sig, hvilket hun meget gerne gør. Kan hun tage "skade" af at blive overgearet tit?

Jeg synes virkelig balancen mellem stimulering og overstimulering er de fleste dage umulig at finde, selvom jeg konstant har fokus på det.

Det skal siges at hun reagerer ekstremt kraftigt på de såkaldte tigerspring. Dog havde vi en fantastisk periode mellem spring 4 og 5, hvor hun var så let at læse, hun gabte når hun var træt og faldt let i søvn efter. Hele spring 5 ventede jeg på dette kom igen, men nu er det overstået og hun er lige så svær at læse.

Jeg beklager den lange beskrivelse, men jeg ved ikke hvad der er relevant for at få din vurdering. Det skal siges, at hun ellers er en skøn pige der elsker os forældres opmærksomhed, hun griner dejligt og har en tydelig stor personlighed allerede.

Glæder mig til at høre fra dig.

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

25. juni 2019 | Udvikling | 6 mdr.

Suttetræning

Hej Helen, Har du nogle tips til, hvordan man lærer en baby på 6,5 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


25. juni 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Dagsplan - rytme med måltider og søvn

Hej Helen, Jeg er mor til en dejlig pige på lige knap 6,5 mdr. Hun er stort...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Svært ved at sove i dagtimerne

Kære Helen :) Tak for dit tidligere svar angående min datters søvn om...

Læs hele brevet og Helens svar


22. juni 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Drømmeflaske hvordan?

Hej igen Helen Tusind tak for din forklaring ang flasken ved en 01 tiden,...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2019 | Sovevaner | 5 mdr.

Vågner altid grædende op fra eftermiddagsluren

Kære Helen, Tusind tak for dit svar ang. vores søns søvn om dagen, fodringer...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce