Annonce

Annonce

Svar: Søvnmønster, amning og babymad


27. juli 2008

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Det at din dreng nu begynder at vågne hyppigt om natten, kan godt være et tegn på, at han er ved at være mere sulten og have behov for mere mad. Derfor er det rigtig fint at du har forsøgt at lægge ham så meget til som muligt og da dette ikke har vist sig nok, så også har forsøgt at supplere med en flaske vælling. Det lyder dog som om at han har brug for mere end det og derfor vil det være rigtig fint, hvis du begynder med lidt skemad.

Det tager tid at introducere grød og mos og du kan sagtens bibeholde flaske med vælling til natten ved siden af. Derudover skal du amme ham som du plejer.

Når du begynder med skemad, så er det en god idé at starte med grød en gang dagligt, gerne i løbet af dagen, f.eks. til frokost eller om formiddagen. Start med få skefulde, 4-5 skefulde af gangen og øg ham så stille og roligt over nogle dage. Når han kan spise 3/4 dl, så kan du begynde at give ham 2 gange dagligt, hvor det ene måltid så fortsat er grød og det andet måltid, som du så giver om aftenen, er grøntsagsmos. Det kan sagtens tage 3 ugers tid inden du når til det. Som sagt er det vigtigt at gå stille og roligt frem, så hans mave kan nå at følge med. Han er jo stadig ikke så gammel:o)

Det er en god idé at starte med en ren grød, så han lige vender sig til smagen og konsistensen, teknikken osv først og så derefter varierer lidt med lidt forskellig frugtmos som topping.

Giv ham samtidig vand af en kop eller et snapseglas, så han stille og roligt også lærer at drikke det og på den måde.

Det er en god idé at give ham skemad først og så følge efter med et tilbud om bryst. Det at blive ammet lige efter er med til at holde maven igang og han vil samtidig ofte spise samme mængde mælk hos dig som vanligt, hvorfor han stille og roligt vil få mere mæthed fordi grøden kommer oveni. I takt med at han spiser mere og mere skemad, så nedsættes hans mælkebehov automatisk, men tilbuddet er godt at give ham.

En plan for dagen med 1-2 måltider skemad og amning kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Forsøge med lidt grød af ris, majs, hirse, boghvede evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes

Sover sin 3 lur

Aften: Her vil du skulle introducere grøntsagsmosen, når det bliver aktuelt, lige nu ammer du bare.

Puttes til natten med en flaske

Sen aften/nat: Amning 1-2 gange efter behov.

Som udgangspunkt skal du altså fortsat regne med ca 6 amninger i døgnet, evt. 5 og så suppl med en flaske vælling til natten.

Hvis du gerne vil nedtrappe amning og gå over til fuld flaske, så vil det være mest hensigtsmæssigt at du stille og roligt fjerner en amning af gangen og erstatter den med flaske. I takt med at din krop mærker at efterspørgslen falder, så producerer du mindre mælk og amningen stopper. Det er hensigtsmæssigt at lade dette ske stille og roligt, så du ikke risikerer at få en brystbetændelse, fordi du ikke får tømt mælken ud.

Du kan godt give en flaske mme i løbet af dagen, ...


Annonce

... hvis du mener det er nødvendigt, men det vil så naturligt nedsætte din amning på sigt, fuldstændig ligesom flasken om aftenen vil gøre det.

Hvor meget hans mave kan klare må tiden vise, det er forskelligt hvordan børn reagerer på skemad og flaske. Det er dog generelt en god idé ikke at tilbyde alt for meget forskelligt på en gang. Derfor vil det være fint at bibeholde vælling og begynde med grød en gang dagligt og hvorvidt du så vil erstatte en amning med en flaske mme, må tiden vise.

Det er meget vigtigt at hans mave fungerer, ingen børn trives hvis de har problemer med hård mave, det gør ondt, det påvirker deres appetit, de græder, mangler overskud osv. Så maven skal holdes igang. Det vil ofte være en god idé at der ikke går mere end 2 max 3 dage imellem afføringerne, når barnet begynder med skemad og børn der får fuld flaske bør have afføring 1 gang i døgnet. Afføringen skal være blød og let for barnet at komme af med. Hvis barnet har problemer med hård mave kan man se på kostsammensætningen men ofte vil det være nødvendigt og en god idé at give barnet laktulose.
Det er et afføringsmiddel man køber på apoteket.

Nan H.A. 1 og Nan H.A. 2 er begge modermælkserstatninger og det betyder at de er fuldgyldige og at børn kan leve udelukkende af disse to erstatninger. På den måde adskiller Nan-produkterne sig fra de øvrige mme på markedet, hvor nr. 2 er betegnelsen for tilskudsblanding og at barnet således ikke kan leve af dette alene, men at det kan gives som tilskud til anden mad eller mælk. I alderen 4-6 måneder anbefales det således at barnet max tilbydes 2 flasker tilskudsblanding dagligt og vær her opmærksom på at vælling også er en tilskudsblanding.

Hvis barnet trives på Nan 1/Nan H.A. 1 så er der ikke nogen grund til at gå over til Nan 2, når barnet er 4 måneder. Det er dog sådan at de meget sultne børn kan have fordel af Nan 2 fordi noget af laktosen er skiftet ud med maltodextrin som skulle tykne modermælkserstatningen. Det betyder at Nan 2 mætter mere og derudover indeholder Nan 2 også mere jern. Derudover kan Nan 2 blandes op i koldt vand og er dermed praktisk anvendelig i madlavning.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Forskellen på Nan og Nan H.A. er at proteinerne i Nan H.A. er delvist spaltet, det har en vis betydning i forhold til allergi og samtidig også i forhold til at forebygge forstoppelse.

Det er rigtig fint at du har købt Nan H.A. 1 den kan du roligt bruge og give din dreng. Hvis du vil give ham noget lidt mere mættende eller godt kunne tænke dig at han fik lidt kold mælk som alternativ til sødmælk af en kop, så kan du skifte til Nan H.A 2, når du har brugt Nan H.A. 1, men det er som sagt ikke noget du behøver. Modsat er det heller ikke noget du skal være bekymret over at gøre, da Nan 2 produkterne er fuldgyldige.

Sikke en masse ... håber det er til at holde styr på og at jeg ikke gjorde dig mere forvirret ...?

Med hensyn til at trille, så vil de fleste børn i 4 måneders alderen trille fra mave til ryg og omkring 6 måneders alderen trille fra ryg til mave.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat god sommer:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce