Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke rigtigt skemaden længere


22. april 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Karen

Tak for dit brev og din fine beskrivelse. Jeg tænker at du har fuldstændig ret i at din dreng lige nu gennemgår en stor udvikling. Det er flot at han allerede er igang med at kravle og det giver naturligt lidt motorisk uro både om dagen og om natten når han skal sove. Det er en periode, som derfor giver lidt mere pylren og utilfredshed samtidig med at han sikkert også virker meget tryghedssøgende - han er godt igang med separationsfasen:o)

Jeg tænker derudover at du har fuldstændig ret i at din dreng trænger til fornyelse og at det vi være rigtig godt, hvis du kunne forsøge med lidt mere smagsvariation og lidt mere mad i stykker. Han må få mange ting nu og det er vigtigt at du udnytter dette tidspunkt, hvor han naturligt vil putte mad i munden og smage på tingene - jo mere forskelligt du kan give ham nu, jo mere forebygger du kræsenhed senere hen, så han skal bare have lov til at få.

Man skal naturligvis medtænke om han har ondt for tænder, er ved at blive syg eller andet, som generer ham. Men er han ikke det, så er det rigtig fint at du nu fortsætter med en fast plan for dagen og altså tilbyder større variation af mad. Det betyder ikke så meget, hvor meget han spiser, det du skal fokusere på er at han spiser og gerne vil - at han synes det igen bliver hyggeligt og sjovt at sidde ved bordet. Han skal se at I spiser det samme og så skal du hjælpe ham med at holde koncentrationen omkring maden i stedet for at aflede ham med legetøj eller andet.

Når du giver ham skemad så skal du have øjenkontakt med ham, han skal spejle sig i dit ansigt - åbne munden osv. Når du giver ham mad i stykker, så skal du server lidt af gangen, så han bedre kan koncentrere sig om det og så det ikke virker uoverskueligt for ham.

Da han ikke bryder sig om havregrød så forsøge med noget andet. Det kan være flerkornsgrød, øllebrød eller fuldkornsgrød. Du kan lave det selv eller købe det - lige nu betyder det ikke så meget, det vigtigste er at han spiser.

En plan kunne se således ud og jeg har forsøgt at lave den lidt efter de tider du har ...


Annonce

... sendt mig:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Grød af en eller anden slags, vand af kop. Spiser han ikke særlig meget grød, så tilbyd også små stykker af en havregrynsbolle

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl. 9.30-10

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, forsøg også med små stykker blødt brød med smørbart pålæg, agurkestænger og lignende i hånden. Hvis du har lidt ris med lidt sovs fra aftenen i forvejen eller andet, så må du også gerne give ham det. Vand af kop

Ammes og puttes til middagslur ca 12-12.30


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 15.30: En portion grød med frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør igen - hvis han ikke spiser særlig meget grød og er lidt træt af det. Bær må han også gerne få. Vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. I kan supplere med mad fra glas og han må meget gerne få mad som smager af noget. Han må gerne få ris med lidt sovs. Kan også få kartoffelbåde, kogte blomkål og broccolibuketter at sidde med i hånden, en brødskorpe eller lignende. Evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop

Puttes til natten med amning kl 19

Sen aften 23: Ammes inden du selv går i seng

Så mit råd er altså at du forsøger at fornye indtaget af mad, tilbyder mere og mere af den mad I andre spiser, mad som han selv kan sidde med i hånden, mad som skal tygges - så I på den måde kommer stille og roligt væk fra kun skemad. Han har stadig behov for sin grød og mos for at blive fyldt op, men det vil være rigtig godt at supplere med noget andet nu. Derudover tænker jeg at hans alder og udvikling også spiller ind på den forandring I oplever i øjeblikket:o)

Hvis du lige nu oplever at han har en aversion mod at sidde i sin høje stol, så synes jeg du skal prøve at tage ham på skødet i stedet for. Fra dit skød kan han så smage noget af din mad fra tallerkenen - dette kan nogle gange få børn til at spise igen.

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce