Annonce

Annonce

Holdingterapi


29. maj 2005

Forfatter:
Bent H. Claësson og Ulla Idorn
Forlag:
Dansk psykologisk forlag
Udgivelsesår:
2005
Sidetal:
416
Pris:
448
ISBN:
8777063619
Helens vurdering:
Holdingterapi

Jeg har valgt at give bogen "Holdingterapi" 3 bismarvægte. Se hvorfor under annoncen ...


Annonce

Holdingterapi med undertitlen -En familieterapeutisk metode til styrkelse af tilknytningen mellem børn og forældre er skrevet og redigeret af Børnepsykiater Bent H. Claësson og Psykolog Ulla Idorn.

Begrebet Holding er oprindeligt skabt af Donald D. Winnicott og betyder at man som forælder er istand til omsorgsfuldt at pleje og indleve sig i sit barns behov. Ved at kunne give barnet kærlighed, omsorg, tryghed, trøst, empati, interesse, bekræftelse, forudsigelighed og at kunne regulere, bearbejde og integrere fornemmelsen af lyst, ulyst, angst og glæde - så opnår man holding.

Hvis moderen eller en anden primær omsorgsperson mangler eller hvis evnen til at kunne indleve sig i barnets fysiske og psykiske behov ikke er til stede, så vil der ske forstyrrelser i barnets udvikling.

Idéen bag Holdingterapi er derfor at man ved at holde om og af sit barn, ved at kunne rumme dets modstand, sorg, angst og derefter dets tilnærmelse, ro og glæde kan skabe en god udvikling.

I praksis betyder holdingterapi således at man (f.eks. mor) helt konkret sidder og holder sit barn fast i babystilling og insisterer på tæt krops- og øjenkontakt. En proces der kan tage timer, og hvor barnet vil stritte voldsomt imod, før det så overgiver sig og falder til ro i mors arme. Faderens rolle er at støtte mor og barn i processen og evt. fysisk hjælpe mor med at holde barnet. I processen sammen med forældrene deltager også en terapeut, som under hele forløbet vil guide og støtte forældrene.

Ifølge forfatterne Bent H. Claësson og Ulla Idorn er holdingterapi velegnet til børn, som er blevet forstyrret i deres udvikling. Det kan være adopterede børn, børn med autisme, OCD, ADHD eller depression.

At det netop skal være brugbart overfor alle disse grupper af børn, må man diskutere, hvilket også sker blandt psykologer og psykiatere rundt omkring.

Forfatterne tager i bogen selv emnet op - er der tale om omsorg eller overgreb, når man holder et barn mod barnets vilje og jeg føler mig ikke overbevist om at holdingterapi er vejen frem for alle disse grupper af børn. Igen må jeg dog lade forfatterne at jeg ikke har set holdingterapi brugt i praksis og erfaringer kan man ikke læse sig til.

Der er i bogen mange forældrefortællinger og naturligvis fortælles der om hvor svært det hele var men også hvor godt og lykkeligt det hele endte. Der er stor forskel på fortællingerne. Beskrivelsen af holdingterapien er i nogle af fortællingerne for mig grænseoverskridende, og i andre fortællinger virker holdingterapien langt mere 'rigtig'.

Jeg kan til dels godt se idéen med at holde sit barn i armene, jeg forstår godt tanken bag dette. Jeg læser også den umiddelbart velbegrundede teori omkring brugen af Holdingterapi. Jeg har dog svært ved at forlige mig med nogle af de ting, som mor siger til barnet under 'holding' omkring hendes tanker og følelser. Ikke at børn ikke må se deres forældre blive kede af det, mere at man som forældre skal have en vis evne til at 'holde sammen på sig selv' og ikke give børnene unødige bekymringer.

Igen må jeg dog sige at det ville være interessant at opleve det i praksis og min nysgerrighed er bestemt blevet vagt efter at have læst denne bog.

I bogen er der udover familiefortællingerne også bidrag fra såvel danske som svenske psykologer, forskellige terapeuter, konsulenter og superviser.

Bogen henvender sig til psykologer, læger, sundhedsplejersker, socialrådgivere, pædagoger og andre som arbejder med børn. Men bogen kan også læses af forældre og jeg mener især at forældre som adopterer et barn kan få udbytte af at læse denne bog. Ikke fordi jeg tænker at alle adopterede børn og deres forældre skal igennem 'holdingterapi', mere fordi den teoretiske beskrivelse omkring tilknytning og hvor sårbare adopterede børn ofte er, vil være vigtigt for adoptivforældre at have en vide om. Og her er Holdingterapi - En familieterapeutisk metode til styrkelse af tilknytningen mellem børn og forældre bestemt et godt bud.

Da min nysgerrighed bestemt er blevet vagt, men da jeg ikke er blevet overbevist om at Holdingterapi er vejen frem vælger jeg at give bogen 3 bismervægte.

(Vi har modtaget en kommentar til denne anmeldelse fra Ulla Idorn. Brevvekslingen kan læses i pdf-format her).

Anmeldt af: Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske


Annoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en Slyngevugge og evt. Vuggemotor?

Som forældre kan det ofte være svært, at finde de passende rutiner og balancegange mellem hverdagens opgaver og den lille nyfødte baby. Nogle dage kan føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til dagens vigtige gøremål, hvortil manglende søvn om natten kan udløse en trist følelse og medføre ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce