Annonce

Annonce

Fostervandsprøve - Amniocentese (AC)


16. september 2020


En Fostervandsprøve også kaldet en amniocente​se (AC) tilbydes gravide, hvor man mistænker, at der er en risiko for, at det ufødte barn vil have en kromosomafvigelse. Det kan f.eks. være:- Nakkefoldsscanningen har vist, at risikoen for Downs syndrom er større end 1 ud af 300. Og hvor man ikke tidligere har lavet moderkageprøve.- Familiehistorie der gør, at der er øget risiko for, at barnet har en alvorlig arvelig sygdom. Det kan f.eks. være at den gravide tidligere har født et barn med kromosomafvigelse, eller det kan være at faren eller moren til barnet selv er bærer af en kromosomafvigelse eller genetisk sygdom.- Den gravide har fået taget en NIPT (blodprøve), som har påvist høj risiko for, at fosteret har en kromosomafvigelse.  - Den gravide har fået lavet en ultralyddsscanning, som har vist misdannelse hos fosteret.- Man har en særlig mistanke om infektion, der kan påvirke fosteret.En fostervandprøve (AC) kan tages fra graviditetsuge 16+0 og frem til fødslen. De fleste fostervandsprøver tages som opfølgning på 2. trimesterskanning, hvis man der har fundet tegn på misdannelse.  Man kan også udtage fostervand, hvis den gravide producerer for stor en mængde fostervand, og man ønsker at lette trykgenerne hos den gravide. ForberedelseDet er en god idé, hvis du kan tisse af før prøven.Hvis du har en navlepiercing, så skal den fjernes før prøven.Fostervandprøven foregår ambulant, så du kommer ind, får prøven taget og går hjem igen. Det kræver ikke særlig forberedelse, men mentalt skal du indstille dig på, at det skal ske. Du kan normalt godt have en partner eller anden voksen med dig. Børn kan ikke være med.Selve prøvenI fostervandet findes celler fra fosteret. Disse celler indeholder de samme kromosomer som fosterets celler, og fostervandet kan derfor vise, om der er en kromosomafvigelse.Først scannes du på maven, for at man kan se, hvor fosteret ligger. Derefter afvaskes huden med et descinficerende middel.Det stikkes en lang tynd nål ind i maveskindet og ind i fostervandet - i god afstand fra fosteret - og man trækker ca. 30 ml fostervand ud.Der scannes hele tiden imens prøven tages, så man holder øje med, hvor man stikker, og ma scanner også ...


Annonce

... kortvarigt efter at nålen er taget ud, så man tjekker fosteraktiviteten og sikrer sig, at den lille har det godt. Du vil kunne mærke stikket gennem maveskindet. Nogle kvinder oplever det som at få taget en blodprøve, andre oplever det værre. Mange kvinder oplever ikke selve stikket så slemt, men synes "tanken om selve indgrebet" er det værste. Fostervandprøve foretages uden bedøvelse.Der er ofte 2 personer til stede, både en læge og en sygeplejerske eller sonograf. Det hele tager mellem 30-60 minutter.Nogle gange vil man samtidig med fostervandsprøven også tage blodprøver fra begge forældre. Hvis det er tilfældet for dig, så vil det være godt, at barnets far er med til prøven. Der må ikke være børn med til prøven.Efter prøvenDet anbefales, at du tager det med ro i et døgn efter fostervandprøve, og du bør holde fri fra arbejde.  Efter et døgn kan du genoptage dine vanlige aktiviteter. Nogle kvinder oplever at få pletblødning eller menstruationslignende smerter. Dette skulle gerne aftage inden for 24 timer. Hvis du får blødning, sivende fostervand eller stærke smerter, skal du kontakte fødestedet, din egen læge eller vagtlægen (1813) - det er lidt forskelligt alt efter, hvor i landet du bor.Risiko for at abortereDer er mindre end 0.5 % risiko for at abortere efter en fostervandprøve. Undersøgelser tyder på, at risikoen for at abortere er højere, hvis fosteret har en kromosomafvigelse, end hvis fosteret ikke har en kromosomafvigelse.Svar på prøvenHvornår og hvordan du får svar kan variere lidt fra sygehus til sygehus. Ofte får du svar indenfor ca. 10 hverdage. Svaret vil blive sendt til dig via e-boks, eller du vil blive ringet op af en læge, og I kan sammen lægge en videre plan.Prøven kan give følgende resultater:- Prøven er normal (langt de fleste)- Kromosomafvigelse, som er årsag til sygdom hos fosteret (få procent)- Kromosomafvigelse med ukendt betydning (ca. 1 %)- Kromosomafvigelse med anden betydning (ca. 0.5 %)Ved en fostervandprøve vil man kende barnets køn. Hvis du ønsker at få barnets køn oplyst, har du derfor mulighed for at få dette.Bedste hilsnerHelenAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce