Annonce

Annonce

Normal afføring hos børn


7. august 2019


Som forældre bruger vi ofte mange timer ved puslebor​det. Det er mange gange dagligt, flere år i træk, at vi skifter ble på vores børn, og hos de fleste forældre fylder børns afføring rigtig meget. Faktisk kikker vi ofte mere på barnets afføring end på vores egen... og afføring kan se meget forskellig ud, derfor kommer der også mange spørgsmål til mig om, hvad der egentlig er normal afføring hos børn, og det er det, som artiklen i dag derfor handler om.



Det nyfødte barn



Hos det nyfødte barn kommer inden for de første 24 timer (dag 1) en sort, tyk og klistret afføring.Den kaldes mekonium.



Mellem 24-48 timer (dag 2) skifter afføringen farve og bliver mere brun og grønlig. Afføringen vil stadig virke tyk og klistret i konsistensen, og den kaldes stadig mekonium.



Mellem 48-72 timer (dag 3) vil afføringen være mere gul og grøn. Den vil være mindre klistret, og virke mere grødet i konsistensen.



Mellem 72-96 timer (dag 4) vil afføringen være gul, blød og grynet i konsistensen, og det er sådan, afføringen ser ud,når dit barn får den mælk, som det har behov for. 



Hvis dit barn efter 36-48 timer stadig har mørk, sort eller mørkebrun tyk afføring bør det medtænkes, at barnet ikke får mælk nok. Og det skal altid vurderes af læge eller sundhedsplejerske - eller af sygeplejersken på barselsafdelingen, hvis I stadig er indlagt. 



Observationer ved bleskift



Når du skifter dit barns ble og observerer dit barns afføring, så skal du altid lægge mærke til følgende:



1. Hvor mange afføringer har dit barn



2. Hvordan er afføringens konsistens



3. Hvordan er afføringens farve



4. Hvordan lugter afføringen



5. Hvor meget afføring kommer der



Antal afføringer



Det spæde barn har ofte mange afføringer i løbet af en dag. Det virker ofte som om, at når der kommer mælk ind, så kommer der også noget ud. Hver gang du ammer eller giver flaske, så vil dit barn skulle have skiftet sin ble. I takt med at dit barn bliver ældre, så optager barnets mave- og tarmsystem næsten al næring fra modermælken og der begynder at gå længere tid imellem afføringerne.



Det er normalt, at der kan gå en til to uger mellem afføringer hos børn der ammes. Det er dog vigtigt også at se på, hvordan barnet generelt trives. 



Hos børn der får flaske vil afføringen på samme måde, som hos børn der ammes, skifte farve fra de første timer efter fødslen og indtil dag 4. En uge gammel bør barnet have afføring en gang i døgnet. har barnet ikke dette, bør det drøftes med læge. Enkelte børn har afføring hver anden eller hver tredje dag og trives rigtig fint med det, men som tommelfingerregel bør børn der fuldt ernæres med erstatning have afføring en gang i døgnet. 



Afføringens konsistens



Afføringen skal være grødet og let at komme af med. Børn som udelukkende ammes, vil have tendens til mere vandige afføringer, end børn som tilbydes modermælkserstatning. Det skyldes, at modermælken indeholder en del æggehvidestofferog sukkerstoffer, som ikke er helt nedbydelige. Der er også flere sukkerstofnedbrydende bakterier i tyktarmen hos ammende børn - og de vil være med til at "holde på vandet" i tarmen.



I takt med at barnet bliver ældre og begynder med skemad, så vil afføringen ændre konsistens. ...


Annonce

... Den fastere føde betyder også fastere afføring. Det er her stadig vigtigt at holde øje med afføringen:



Tegn på forstoppelse er små hårde kugler, som små eller større nødder, som barnet kæmper med at presse ud. Afføringen kan også være pølseformet, men man kan se, at den er fyldt med hårde buler. Nogle børn har også vandtynd afføring som tegn på forstoppelse - det der også kaldes obstipationsdiarre, hvor der sidder en hård knold af afføring i tarmen. Forstoppelse gør ondt, det påvirker dit barns appetit, og det skal behandles. 



Den normale afføring hos børn, som får fast føde, vil være være pølseformet. Det vil sige, at den vil være formet som en pølse eller slange, og den vil være jævn og blød i konsistensen. Du vil kunne se, at dit barn presser afføringen ud, men det vil ikke gøre ondt på barnet at komme af med afføringen. 



Afføringens farve



De første ca. 8 uger efter fødslen har alle børn gul afføring. Herefter får ca. 1/3 af børnene grønne eller grønlige afføringer og ved introduktion til skemad i 4-6 måneders alderen skifter afføringen farve til brun. Farven på afføringen afhænger dels af kosten og dels af bakteriefloraen. 



Den grønne farve skyldes første og fremmest galdefarvestoffer, som omdannes til den grønne farve på grund af bakteriefloraen. Farven kan variere fra helt lysegrønne pletter i gullig afføring til afføring, der er grøn som pesto. En variation mellem gule, grønne og brunlige farver er normalt. 



Afføring der er sort eller meget mørk, eller afføring der er helt lys eller hvidlig skal undersøges og vurderes af læge. 



Afføringens lugt



Afføring hos børn der udelukkende ammes eller får modermælkserstatning, lugter ikke dårligt. Det kan have en lidt syrlig lugt, men den er ikke ubehagelig. Hos børn der får modermælkserstatning vil afføringen ofte have en særlig syrlig lugt - som afhænger af, hvilken type erstatning dit barn får. 



Har dit barn ildelugtende afføringer, bør dit barn ses af lægen. Tag meget gerne en afføringsble med, som du kan vise lægen.



Mængden af afføring



Dit barns afføring - og mængden af afføringen - skal passe nogenlunde med den mængde mælk og mad, som dit barn indtager. Dog med det forbehold, at så længe dit barn kun ammes, så vil det ofte optage en meget stor del af mælken og have mindre mængde afføring. 



Blod, pus og slim i afføringen



Du skal altid reagere og kontakte lægen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barns mave- og tarmsystem fungerer som det skal. Du skal også altid søge læge, hvis du oplever, at dit barn har blod, pus og silm i afføringen. Det kan være tegn på forskellige sygdomme, og det er vigtigt, at dit barn bliver undersøgt og evt. relevant behandling sat i værk.



Det vil være normalt, at dit barn kan få en lille rift ved endetarmen, som kan give lidt blod i afføringen. Her vil du kunne se frisk blod som ligger uden på afføringen eller du kan se det på kluden, når du vasker dit barn. Hvis det kun sker en enkelt gang, og der i øvrigt er tale om et sundt og rask barn, så er der normalt ikke grund til at kontakte lægen. Sker det flere gange, og er du på nogen måde i tvivl, så er det altid en god idé at få lægen til at tjekke. 



Hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce