Annonce

Annonce

Solcreme og Børn


25. maj 2016


Det er vigtigt, at børn beskyttes mod solen, og at d​u bruger solcreme til dit barn. Jo hyppigere dit barn udsættes for solens UV-stråler og bliver solskoldet, jo større risiko er der for, at dit barn udvikler kræft senere i livet. 



Solbeskyttelse til børn handler om skygge, solhat og solcreme - det er vigtigt, at dit barn er ude af direkte sol mellem kl 12-15. Det er også vigtigt, at du giver dit barn løst tøj på og meget gerne en solhat, der beskytter barnets hoved, nakke og ører. Og så er det vigtigt med solcreme - og det er netop solcreme, som denne artikler handler om.



Hvilken solcreme skal jeg vælge?



- Det kan være en fordel at vælge en solcreme, som er udviklet specielt til børn. Denne type solcreme giver samme beskyttelse, som den solcreme du selv bruger, men den indeholder ofte færre allergifremkaldende stoffer.



- Vælg svanemærket solcreme. Det sikrer dig, at solcremen ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer. Vær dog opmærksom på at visse svanemærkede solcremer godt kan indeholde parfume, og det er derfor en god idé at tjekke indholdsdeklarationen og vælge et produkt uden parfume. Ofte vll der også stå "parfume-fri" på forsiden af produktet.



- Har dit barn meget sart hud, kan det være en god idé at vælge en solcreme, som er mærket med Astma-Allergi Danmarks "Blå Krans". Det er din garanti for, at børn med allergi bedre kan tåle netop denne solcreme. Det er generelt også en god idé, at du forsøger at smøre dit barn med lidt solcreme og ser, hvordan dit barns hud reagerer. Hvis dit barn får knopper, bliver rød eller klager over at det svier eller klør, så skal du ikke bruge denne solcreme, men bør skifte til en anden type.



- Solcreme vil altid indeholde en form for kemi - det vil være et fysisk filter eller et kemisk filter. De fysiske filtre indeholder ofte nanopartikler, det kan tilsættes for f.eks. at hjælpe de aktive stoffer med at transportere sig ind i huden, når du smører solcremen på. Det er begrænset, hvor meget vi ved om langsigtede effekter af brug af nanopartikler og Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man til børn begrænser brugen af solcreme med nano. Du kan tjekke om solcremen indeholder nano ved at læse indholdsdeklarationen. EU har godkendt visse nanopartikler i solcreme. Man har vurderet, at det er sikkert at bruge, hvis det bruges på uskadet hud. Derfor bør du - hvis dit barn f.eks. har børneeksem - bruge en solcreme, som ikke indeholder nano.



- Solcreme fås både i tube/creme form og på pumpe. Det kan være en god idé at bruge begge dele. På kroppen kan dit barn smøres ind i solcreme fra tube - men i hårbunden, hvor barnet f.eks. har en skildning, kan det være en god idé at spraye med en pumpe, så barnet ikke bliver forbrændt i hovedbunden. Solhat er dog stadig også nødvendig. Når det anbefales hovedsageligt at bruge solcreme i cremeform, så er det fordi du her bedre sikrer dig, at du bruger nok og får smurt tilstrækkeligt med solcreme på. Med en pumpe, er der risiko for, at du ...


Annonce

... smører for tyndt et lag på.



- Vælg så vidt muligt en vandfast solcreme. Når dit barn leger i vandkanten eller med vand eller sand i haven, er det vigtigt at solcremen ikke for let bliver vasket af. Det betyder også, at hvis dit barn har været i vandet eller måske har svedt og er blevet tørret med et håndklæde, så skal dit barn smøres med solcreme igen.



Hvilken faktor skal solcremen have?



- Det anbefales, at du bruger mindst en faktor 15 og gerne mere til børn. Hvis I tager til stranden og solen skinner fra en skyfri himmel, eller I rejser sydpå, hvor UV-indekset er betydeligt højere end i Danmark, vil det være rigtig godt, at du bruger mindst en faktor 30 til dit barn.



- Det er vigtigt, at du bruger nok solcreme. Som udgangspunkt skal der bruges en håndfuld solcreme til at smøre hele kroppen. Hvis du smører for lidt på, så falder faktortallet.



- En højere faktor betyder ikke, at dit barn kan være meget længere i solen. Solcremen beskytter blot barnet tilstrækkeligt mod UV-strålingen i et begrænset tidsrum. Solcreme giver ikke fuld beskyttelse mod solen, en mindre del af solens stråling vil altid trænge ind i huden, uanset hvilket faktortal du vælger.



- Det anbefales også, at du smører dit barn ind 15-20 minutter før dit barn skal ud i solen. Det giver solcremen mulighed for at trænge ind i huden, så den virker bedst muligt.



Hvis mit barn har meget lys eller meget mørk hud?



- Hvis dit barn har meget lys hud, så anbefales det, at du vælger en solcreme med et højere faktor tal, så snart UV-indekset er 7 eller mere. 



- Hvis dit barn har mørk hud, så skal dit barn også beskyttes med solcreme. Også børn med mørk hud kan blive solskoldet og få hudskader. Risikoen for at udvikle kræft i huden er dog mindre, hvis man er mørk i huden. Det anbefales, at du også smører dit barn med solcreme, hvis dit barn har mørk hud, og I skal være ude i solen i længere tid.



Hvad med børn under 1 år?



Helt små børn skal også beskyttes mod solen. Det helt lille spædbarn skal så vidt muligt ikke ud i solen, men skal holdes i skyggen. Hvis barnet ikke kommer ud i solen, kan solcreme undværes.



Men ligeså snart barnet begynder at sidde op i sin barnevogn, kan sidde på et tæppe i haven, deltage i familiens aktiviter, kravler rundt osv., så skal barnet smøres med solcreme - og have solbeskyttende tøj på - ligesom barnet også skal hjælpes til at være i skyggen.



Solcreme er ikke farlig. Derfor skal børn under 1 år også smøres med solcreme, når det er nødvendigt. Det vil sige, når du ikke har mulighed for at skabe skygge for dit barn hele tiden.



 



Rigtig god tur ud i det gode vejr - nyd solen og solens varme stråler på kroppen. Det er dejligt at være ude, når solen endelig skinner. Men tag dine forholdsregler og beskyt dit barn mod solens skadelige stråler:)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en Slyngevugge og evt. Vuggemotor?

Som forældre kan det ofte være svært, at finde de passende rutiner og balancegange mellem hverdagens opgaver og den lille nyfødte baby. Nogle dage kan føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til dagens vigtige gøremål, hvortil manglende søvn om natten kan udløse en trist følelse og medføre ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce