Annonce

Annonce

Gode råd, når dit barn begynder i dagpleje eller institution


20. april 2016


Når dit barn har fået plads i dagpleje, vugges​tue eller børnehave, så er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at falde godt til. Det er naturligt en stor omvætning for børn at begynde i pasningsordning. Der er mange nye rutiner, nye børn og nye voksne - det er en helt ny hverdag, som naturligt vil virke overvældende for de fleste børn - ikke kun for de børn, som oplever at skulle hjemmefra for første gang, men også for de børn, som skifter til et dagtilbud, som de ikke har været i før.



I min artikel i dag giver jeg dig derfor gode råd, som du kan have glæde af, når dit barn begynder i dagpleje, vuggestue eller børnehave:



1) Det er en god idé, hvis I kan besøge stedet, før dit barn skal begynde. Du har måske besøgt stedet, da du skulle vælge og skrive dit barn op til det pågældende dagtilbud, men det kan være godt med et besøg igen. Det kan også være, at I er blevet tilbudt et sted, som I ikke selv har valgt, men det er den mulighed, I nu har fået.



Besøg stedet og hils på den/de voksne, de andre børn og prøv at få en idé om hverdagen - og udnyt muligheden for at få svar på en masse praktiske ting som, hvor meget skiftetøj I skal have med, hvad du gør med bleer, hvornår på dagen det er bedst, at I kommer første gang osv.



2) Væn dit barn til at tage afsked, hvis dit barn ikke er vant til det. Det kan være en rigtig god idé, at I øver at sige farvel. Når du f.eks. tager op for at handle, og dit barn er sammen med sin anden forælder hjemme, så øv jer I at vinke farvel. Det samme, når en af jer tager på arbejde, eller hvis I har gæster, og de går - vink og sig farvel, så jeres barn får fornemmelsen af, hvad det betyder at sige farvel.



Gå aldrig fra dit barn uden at sige farvel. Et lille barn kan ikke forholde sig til, at du pludselig forsvinder, og dit barn vil blive meget ked af det, hvis det opdager, at du pludselig er væk. List dig derfor ikke ud af døren. Lad den voksne, der er sammen med dit barn, berolige og betrygge, så dit barn finder ud af, at det er okay, at du går - du kommer tilbage igen, og den voksne passer på dit barn imens.



3) Vær forberedt på, at dit barn godt kan reagere på, at hverdagens rutiner ændrer sig, og alt er mere eller mindre nyt. Nogle børn vil sove ekstra meget, andre børn vil slet ikke kunne sove eller sover betydeligt mindre, end de plejer. Nogle børn har svært ved at spise og rører ikke deres mad i dagplejen eller institutionen, men er måske ekstra sultne hjemme - andre børn spiser ikke hjemme, men spiser godt i dagpleje eller institution. Mange børn vil også søge ekstra fysisk kontakt og nærhed. De kan virke lidt mere klyngende, vil være lidt mere på skødet, kræver måske lidt mere tid ved sengenkanten, når de skal sove osv.



Det er helt normalt, at dit barn reagerer. Dit barn kan derfor godt reagerer med afbrudt eller dårlig søvn, manglende appetit osv. selvom alt er, som det skal være.



4) Prioriter søvnen og se om du kan putte dit barn lidt før, du måske plejer. Ingen børn kan sove på kommando, og dit barn kan naturligt ikke sove, hvis det ikke er træt og parat. Men netop den nye hverdag og alle de nye oplevelser kan trætte rigtig meget, og samtidig er det meget krævende for dit barn at være væk hjemmefra. Jo mere søvn, jo bedre dit barn sover, jo større overskud vil dit barn naturligt have til at møde hverdagen og alle de nye udfordringer.



Giv dit barn den ekstra nærhed og ro, som dit barn har behov for, for at kunne overgive sig bedst muligt til søvnen om aftenen. Det er kun givet godt ud, at dit barn falder trygt i søvn.



5) Tal med dagplejer eller pædagogerne i vuggestuen og børnehaven om deres erfaringer - og udnyt den viden de har ...


Annonce

... omkring børn. Er du i tvivl om noget, så spørg endelig. Det er vigtigt, at der er en god kemi mellem jer voksne, og at du har tillid til, at de kan passe godt på dit barn.



Hvis dit barn har en yndlingsvoksen, så er det helt okay. Det vil være rigtig godt, hvis dit barn får mulighed for at blive taget imod af den samme voksne hver dag. Det vil gøre dit barn ekstra trygt, og dit barn skal have lov til at knytte sig til den anden vokne. Det er vigtigt, at dit barn lærer, at det trygt kan bruge en anden voksen, når du ikke er til stede.



6) Det gør ondt at give slip - i hvert fald for de fleste forældre. Og det er helt okay. Nogle forældre føler det som en fysisk smerte. Andre beskriver det som om, at de mangler en del af sig selv, når de skal være væk fra deres barn. En del forældre når kun lige rundt om hjørnet, så triller tårerne ned af kinderne - fordi det er svært at give slip. De andre børn er jo så store, og dit barn er stadig så lille....



Forestil dig, at det bånd der er mellem dig og dit barn stille og roligt skal strækkes. Båndet går ikke over, det er der stadig - og båndet mellem dig og dit barn vil også være helt anderledes end det bånd, der er mellem dit barn og den voksne, der passer dit barn. Nogle gange skal båndet løsnes, andre gange skal du holde det lidt mere stramt - og lige nu skal du altså øve dig i at løsne båndet lidt. Dit barn skal knytte sig til dagplejer eller pædagog, og kunne lade sig trøste, når verden går barnet imod.



7) Opblomstring eller forsigtig start - du kan opleve begge dele. Nogle børn blomstrer op, de udvikler sig rigtig meget, når de begynder i dagpleje, vuggestue og børnehave, og du får måske en følelse af, at det her bare er rigtig godt for dit barn, I har fundet det rette tidspunkt og ramt lige præcis det, som dit barn havde behov for. Andre børn bliver mere stille, nogle børn går lidt tilbage i udvikling, de har brug for længere tid. Det er naturligt svært fra den ene dag til den anden at finde ud af en ny hverdag, hvor alt er fremmed og alt for uoverskueligt.



Uanset om dit barn reagerer på den ene eller den anden måde, vil det være helt normalt. Græder dit barn meget, vægrer dit barn sig mod at skulle af sted, mod at blive aflveret i favnen på en anden osv. så skal du naturligvis være opmærksom. Dit barn skal meget gerne blive glad for stedet og for de voksne inden for få uger. Spørg ind til dit barns reaktioner, når du er gået og prøv også at lægge mærke til, hvordan dit barn reagerer, når du henter dit barn. Virker dit barn stadig ked af det, trykket, passiv - eller oplever du, at dit barn her virker glad og udadvendt. Hvis dit barn bliver ved med at være ked af det, så skal I måske finde en anden løsning...



8) Engager dig i dit barns dagpleje, vuggestue og børnehave. Dit barn spejler sig i dig, og hvis dit barn mærker, at du interesserer dig for barnets hverdag og de voksne og de andre børn, så vil dit barn naturligt også føle sig mere tryg og glad for hverdagen.



At du engagerer dig giver dig også mulighed for at drøfte forskellige situationer, som naturligt kan opstå undervejs. Det kan være drilleri blandt børnene, spise- eller søvnproblemer, behov for legeaftaler eller et samarbejde omkring renlighed eller lignende. Jo mere du og dagplejer eller pædagoger kender hinanden, taler sammen og interesserer jer for hinanden, jo bedre vil jeres samarbejde naturligt være - jo bedre for alle - ikke mindst dit barn.



Rigtig meget held og lykke!



Og hvis du vil vide meget mere om børns hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave, så kan du læse meget mere i min nyeste bog "Ha´ en god dag, skat".



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce