Annonce

Annonce

Antallet af klamydiatilfælde stiger


26. august 2015


Sundhedsstyrelsen fortæller, at antallet af klamydia​ tilfælde er steget med 12% i løbet af et år. Det betyder, at der i 2014 samlet set blev fundet over 30.000 tilfælde i Danmark. Dette er det højeste antal, der hidtil er registreret.Det er vigtigt at forebygge smitte med klamydia, og derfor bør man bruge kondom, jævnligt teste for klamydia og behandle sig selv og evt. smittede partnere. Det er vigtigt, at de personer, som du har været seksuelt sammen med de seneste 6 måneder, bliver undersøgt for klamydia, hvis du får konstateret klamydia hos dig selv.Fakta om KlamydiaKlamydia, der ikke bliver behandlet, kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed.Klamydia kan give graviditet uden for livmoderen.Klamydia kan give kroniske underlivssmerter hos kvinder.Klamydia kan give betændelse i bitestiklerne hos mænd.Hvordan smitter Klamydia?Klamydia smitter primært ved seksuel kontakt. Men børn kan også blive smittet under fødslen, hvis mor har Klamydia.Klamydia smitter, hvis man har sex uden kondom.Personer med mange skiftende partnere er i særlig risiko for at få klamydia.Symptomer på KlamydiaKlamydia er en drilsk sygdom, for det er ikke sikkert, at du har nogen symptomer. Faktisk vil 75 % af de smittede kvinder ikke have symptomer på, at de er smittet. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt undersøger, om du kan være smittet. Symptomer hos kvinder kan være svie ved vandladning og øget udflåd fra skeden.Smittede mænd vil ofte have flere symptomer. De kan have urinrørsbetændelse. De kan have klart udflåd fra urinrøret. De kan have svien og kløe ved vandladning. En klamydiainfektion kan, hos især yngre mænd, udløse Reiters syndrom, som er en sjælden tilstand, der giver smerter og hævelse i led, betændelse i urinvejene, øjenbetændelse og udslæt på slimhinderne og på huden.Begge køn kan have problemer med udflåd fra endetarmen, hvis bakterien sidder her. Der kan være smerter og også tendens til diarré.Klamydia og graviditetDet er særlig vigtigt at behandle klamydiainfektioner under graviditet. Ca. 50% af de smittede mødre vil overføre infektionen til deres nyfødte barn.Et spædbarn der er smittet med klamydia vil ofte have øjenbetændelse og i værste fald kan infektionen medføre blindhed. Barnet kan også have lungebetændelse.Der er ikke fare for barnet under selve graviditeten, selvom du er smittet med klamydia.Hvordan testes for ...


Annonce

... Klamydia?Egen læge kan lave en podning fra urinrøret hos mænd og fra livmoderhalsen hos kvinder. Hos mænd kan egen læge også påvise klamydiasmitte via en urinprøve.Du kan også teste dig selv og her findes lidt forskellige muligheder:Klamydia test til kvinder fra Abblo Pharma. Dette er en test, som du kan tage hjemme. Du bruger en medfølgende vatpind, fører den op i skeden, dejer den roligt rundt omkring livmoderhalsen og trækker den langsomt ud. Vatpinden dyppes ned i en medfølgende flaske, hvor den står i ca. 5 minutter.. Opløsningen dryppes i testkasetten. Det hele tager 20 minutter, så har du svar. Testen skal ikke sendes til noget laboratorie. Den koster ca. 200 kr.Klamydia test til kvinder fra Dynamic Code. Dette er en test, som du kan tage hjemme. Du bruger en medfølgende vatpind, fører den op i skeden og tager på den måde en vaginalprøve. Prøven indsendes til et laboratorium, hvor den bliver analyseret, og herefter modtager du svar. Prøvetagningsmateriale og returemballage medfølger. Prøveresultatet kan hentes via firmaets hjemmeside med en personlig kode. Testen koster ca. 300 kr.Klamydia test til mænd fra Dynamic Code. Dette er en test, som kan tages hjemme. Du skal aflevere en urinprøve, som indsendes til analyse på laboratoriet, og svaret kan du få via firmaets hjemmeside. Du skal bruge koden fra indlægssedlen for at kunne hente svaret. Testen koster ca. 330 kr.De forskellige tests kan købes på apoteket og også online.OBS: Hvis du er gravid, bør du ikke bruge hjemmetest, men bør få din læge til at undersøge dig.Hvis testen er positiv?Hvis testen er positiv, så har du en klamydiainfektion, og det er vigtigt, at du og din partner bliver behandlet. Det kan være nødvendigt at kontakte tidligere partnere, da de også kan være smittet.Hvis du selv tester for klamydia, og testen er positiv, skal du kontakte din læge. Lægen vil tage en ny /ekstra test og sætte dig i behandling.Klamydia kan behandles og skal behandles. Hvis du behandler i tide, så vil du efter behandling være rask. Der er ikke nogen fare for, at du kan smitte andre, eller at du f.eks. bliver steril. Behandlingen består i, at du i 7-10 dage skal tage antibiotika (tablet behandling). Nogle gange vil du blive tilbudt en test igen efter 5-6 uger for at sikre, at klamydiabakterien er helt væk. Klamydia er en meget udbredt sygdom, som kan have store følger, hvis den ikke behandles. Men den kan til gengæld let behandles, og derfor er det vigtigt at undersøge for klamydia, så behandling kan blive sat i gang så hurtigt som muligt.Bedste hilsnerHelenAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce