Annonce

Annonce

Baby Led Weaning eller …?


5. maj 2015


Når baby skal igang med mad



Det anbefales at g&a​ring; igang med skemad, når barnet er tidligst 4 måneder gammel og senest, når dit barn er 6 måneder gammel. Børn, der fuldt ernæres med flaske, kan have behov for at starte med skemad allerede i 4 måneders alderen. Børn, der ammes fuldt, kan ofte vente med skemad til de er omkring 6 måneder. 



Det anbefales at starte op med små smagsprøver af grød og mos. Sammen med dette kan gives vand af kop eller et lille snapseglas. Barnet tilbydes små mængder af gangen, så barnets mave vænnes til at nedbryde de nye fødevarer, og barnet vænnes til at spise ny konsistens og vænnes gradvist til ny smag.



Baby Led Weaning



Baby Led Weaning eller forkortet BLW, er en ny måde at introducere mad for barnet på. Her er idéen, at barnet skal springe mos- og grødstadiet over, og fra 6 måneders alderen tilbydes mad i stykker, mad som det selv kan holde i hånden. Barnet tilbydes som udgangspunkt samme mad som den øvrige familie, og barnets styrer selv processen. Det er barnet som styrer, hvad det spiser, hvor meget og hvor hurtigt. 



Fordele ved baby led weaning:



- Dit barn sidder med ved bordet og oplever måltidet som noget fælles, noget hyggeligt.



- Dit barn oplever at få samme mad, som den øvrige familie spiser.



- Dit barn oplever ikke noget pres i forhold til skemad og i forhold til at skulle smage på maden og spise maden.



Ulemper ved baby led weaning:



- Selvom barnet i seks-syvmåneder alderen kan koordinere sine hånd-, øje- og mundbevægelser, så vil det ofte stadig være svært at ramme munden hver gang. Derfor er der en risiko for, at barnet ikke kan spise tilstrækkeligt nok mad, til at dække sit eget næringsbehov.



- Det kan være svært at energiberige mad i stykker på samme måde, som du kan energiberige grød og mos. Små børn har brug for rigtig meget energi, som skal komme fra især fedt og mælk (modermælk og modermælkserstatning). Når du laver skemad til dit barn og tilsætter fedtstof og modermælk eller modermælkserstatning, så sikrer det barnet god energi.



- Der mangler dokumetation for, hvorvidt mad i stykker kan være farligt for barnet. Barnet vil godt kunne gumle i større fødevarer, som det holder i hånden, men det er vigtigt at sikre sig, at barnet ikke kan fejlsynke.



Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt ikke Baby Led Weaning, netop fordi der mangler dokumentation for, at barnets næringsbehov kan blive tilstrækkeligt dækket, og det er ikke tilstrækkeligt belyst, hvad risikoen er for fejlsynkning og kvælning.



Hvorfor enten eller, hvorfor ikke både og ...


Annonce

... ...?



Jeg har altid anbefalet, at du tager udgangspunkt i familiemaden, når du laver mad til dit barn. På den måde sikrer du dit barn forskellige fødevarer, og dit barn lærer stille og roligt at spise samme mad, som I voksne spiser. Du skal ikke lave special mad til dit barn, men lave familiemad.



Du kan sagtens mose de grøntsager, som I andre spiser. Du kan komme kød og fisk ned i mosen. Du kan tilbyde dit barn forskellige typer grød, variere med forskellige slags bær og frugtmos som topping - og på den måde sikre, at dit barn får både gryn, grøntsager, kød, fisk, frugt. 



Du kan også sagtens tilbyde dit barn mad i hånden. Det kan være bløde frugtbåde, et stykke melon, appelsin, eller lignende. Du kan også give dit barn bær - det kan være f.eks. hindbær eller jordbær. Du kan også give dit barn bagte kartofler og rodfrugter - når grøntsager bages i ovnen kommer sødmen frem og dit barn må gerne sidde med bagte stænger af f.eks. pastinak, selleri, kartoffel, gulerod eller rødbede...



Indmaden af en frikadelle, kød- eller fiskedelle kan være et hit og er dit barn klar til mere bid, så kan en minidelle lavet af kylling og med æble være skønt at sidde med i hånden og gnave selv. Og det forhindrer jo ikke, at du ved siden af giver dit barn lidt mosede grøntsager, for på den måde at sikre barnets indtag og variation.



Dit barn skal naturligvis kunne sidde og skal sidde med ved bordet. Det er med til at lære dit barn, at mad indtages ved middagsbordet og det er en hyggestund for alle, når man spiser sammen, spiser samme mad og hygger sig med at spise. 



Du skal aldrig presse dit barn til at spise og hvis dit barn har svært ved at fornemme, at det nu er spisetid og derfor afvise skemaden, så kan det være en god idé, at du tilbyder barnet lidt mad i hånden. På den måde stimuleres dit barns spiselyst og efterfølgende, kan du så tilbyde lidt på en ske. 



I min bog om "Helens bog om Børn & Mad" finder du dagsplaner og opskrifter, som netop lægger op til at udgangspunktet er familiemaden - at fødevarerne er de samme til børn og voksne. Der er forslag til, hvordan du gradvist går fra grød og mos til at spise mad i stykker - med både fingrene og med en gaffel. Og til hvad du kan tilbyde dit barn i hånden, når dit barn gerne vil spise selv og naturligt skal støttes i dette. Bogen udkommer 6. maj i en ny revideret udgave. Du kender den nye udgave på det røde bånd i øverste højre hjørne.



For mig er det ikke et spørgsmål om kun at give "skemad" eller kun at "give mad i stykker". For mig er det helt naturligt, at børn har brug for begge dele:)



Rigtig god appetit!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce