Annonce

Annonce

At straffe børn for at lyve virker ikke


21. januar 2015


Forskere på McGill University, Department of Educati​onal and Counselling Psychology i Canada har undersøgt 372 børn i alderen 4 til 8 år. Undersøgelsen blev ledet af Professor Victoria Talwar og formålet med undersøgelsen har været at finde ud af, hvordan børn reagerer, om børn lyver eller siger sandheden. 



Undersøgelsen er lavet på den måde, at hvert barn er blevet ladt alene i et værelse i 1 minut sammen med et stykke legetøj. Legetøjet har ligget på et bord bag ved barnet. Den voksne, som er forsker, har fortalt barnet, at barnet ikke må kikke på legetøjet, imens den voksne er væk - og så har den voksne forladt værelset. Et kamera har filmet, hvad der er foregået i det minut, hvor den voksne er væk fra værelset.



Når den voksne er vendt tilbage til værelset, har han eller hun stillet spørgsmålet "Da jeg var væk,  vendte du dig så og kikkede på legetøjet?".



Forskerne fandt ud af, at 2/3 af børnene kikkede på legetøjet. Jo ældre børnene blev, jo mindre tilbøjelige blev de til at kikke. Når forskerne spurgte børnene, om de havde kikket, så ville 2/3 af dem lyve.



Det ...


Annonce

... interessante ved undersøgelsen var dog, at børnene var mindre tilbøjeligt til at fortælle sandheden, hvis de var bange for at blive straffet, end hvis de blev bedt om at tale sandt. Sagt på en anden måde - truer du dit barn med straf, for ikke at tale sandt, så vil dit barn have tendens til at lyve mere. Giver du i stedet dit barn følelsen af, at sandheden er vigtig, og at du vil blive glad for at høre sandheden, så vil der være større sandsynlighed for at de barn taler sandt.



Undersøgelsen viste også, at de yngste børn, var mere fokuseret på at fortælle sandheden for at behage den voksne, hvor de ældre børn fortalte sandheden, fordi de vidste, at det var det rigtige at gøre.



Professor Victoria Talwar fortæller, at truslen om straf kan have en omvendt effekt - børn får ikke lyst til at fortælle sandheden, hvis de bliver truet om straf, tværtimod. Konklusionen på underøgelsen er derfor at forældre til små børn, og de fagfolk som arbejder med børn, skal opmuntrer børn til at være ærlige.



Du kan læse mere her.



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce