Annonce

Annonce

Mad fra 6 – 9 måneder


19. september 2003

Når barnet er 6 måneder gammelt og har vænnet sig til skemad,​ kan det gradvist begynde at få mad som den øvrige familie. Maden skal fortsat koges eller tilberedes i ovn og der skal ikke bruges salt eller stærke krydderier. Efterhånden som barnet bliver bedre til at tygge, gøres maden langsomt mindre findelt.

Maden må gradvist begynde at indeholde gluten, som findes i hvede, byg og havre. I begyndelsen kan det være en god idé at give havregrød og øllebrød, da dette medvirker til at holde barnets mave i gang, så forstoppelse undgås i forbindelse med at kosten ændrer sig og barnets mave-tarm funktion skal tilvænne sig. Barnet kan også få grød af forskellige kornsorter, men sålænge barnet kun er 6 mdr. gammelt bør brug af grød med hvede fortsat være i begrænset mængde på grund af det høje gluten indhold. Indholdet af gluten er større i hvede end i de andre kornsorter.

Barnet kan fra 6 mdr.´s alderen spise al slags frugt, frisk eller kogt. Frugten skal stadig moses. Bær og frugtstykker gives når barnet kan tygge maden. Det er stadig hensigtsmæssigt at give barnet frugtmos på grøden eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Fra 6 mdr.´s alderen kan variationen af grøntsager øges og barnet kan nu få både friske og kogte grøntsager, skåret ud i små stykker, når det nu kan begynde at tygge. Barnet må tilbydes al slags frugt f.eks. ærter, majs, bønner, persille, rødbede (hvilket mange børn rigtig godt kan lide), spinat, porrer, grønkål, tomater uden skræl, agurk, advokado. I små mængder kan man også give bælgfrugter som brune/hvide bønner og linser.

Kød og fisk kan ligeledes gives fra 6 mdr.´s alderen. I begyndelsen kan du tilsætte en spiseskefuld kød eller fisk i grøntsagsmosen. Kød og fisk skal koges eller tilberedes i ovn. Du skal så vidt muligt undgå at stege og panere på pande. Lad også være med at købe færdiglavet fars, da det ofte har et højt saltindhold. Sørg altid for at kød og fisk er varmet godt igennem.

Det er ofte en fordel at begynde med hakket kød, hvor udbudet også er stort. Man kan købe hakket kød fra både okse, lam, kalv, svin og kalkun. Med hensyn til fisk er det godt at varierer mellem de forskellige fede fisk som laks, sild, makrel og tun og de magre fisk som torsk, torskerogn og rødspætte.

Æg kan også gives fra 6 mdr.´s alderen. Det anbefales at det gives hårdkogt eller bruges i farsretter, postejer eller kager. På grund af fare for salmonella bør æg ikke gives på anden måde.

Brød, pasta og ris kan gives, når barnet omkring 8 mdr.´s ...


Annonce

... alderen begynder at kunne tygge. I begyndelsen skal du vælge blødt brød uden hele kerner. Idag kan man få både rugbrød og lyst brød der har et højt fiberindhold og en blød konsistens på samme tid. Det kan være en fordel at bruge smørbart pålæg, så maden er så blød at den kan tygges og ikke kommer galt i halsen.

Vær opmærksom på at børn ikke skal sidde alene og spise, men at ro og hygge omkring måltidet er alfa omega.

Et barn på ca. 7 mdr. kan få 3-4 måltider mad i løbet af en dag og fortsat få bryst eller flaske ved siden af. Et barn på 8–9 måneder kan få 4-5 måltider i løbet af dagen og stadig få ca. to måltider bryst eller flaske ved siden af.

Hvordan tilbereder jeg kød til mit barn?

Kød kan koges. Du kan med fordel lave små kødboller af hakket kød. Det kan du gøre på følgende måde.

1. Form farsen til boller med en lille ske og kam dem i en gryde med kogende vand.

2. Lad koge i 5-10 minutter

3. Hvis du koger grøntsager kan du med fordel lade kødbollerne koge med.

De kogte kødboller kan enten serveres ved siden af eller sammenblandet med grøntsagerne. Husk også fedtstof og mælk. Hvis kødet er for groft for barnet kan du i en overgangsperiode blende kød og grøntsager.

Hvordan tilbereder jeg fisk?

Fisk kan enten koges eller tilberedes i ovn. Du kan med fordel koge en lille smule fisk sammen med grøntsagerne. Det kan f.eks være et lille stykke laks, torsk eller rødspætte.

Ønsker du at lave fisk i ovn gøres dette nemmest ved at smøre et ovnfast fad og lægge fisken her. Fileter af laks, torsk, skrubbe, rødspætte og ørred er særligt velegnet. Stil fadet i en forvarmet ovn på 200 g i ca. 15 min. Det afhænger af filetens størrelse. Du kan se at fisken er færdig, når kødet er blevet fast og har skiftet farve.

Hvad kan jeg bruge som pålæg?

I princippet kan alt bruges til pålæg, men man kan dog sige at for de helt små er det en fodel at begynde med smørbart pålæg, som fås i mange varianter. Der findes smøreost, leverpostej, og også smørbart fiskepålæg af f.eks. makrel, tun og torsk.

Derudover kan du bruge rester fra aftensmaden. Det kan være fiskefrikadelle eller almindelig frikadelle, kartofler, et stykke hamburgerryg, kylling eller æggekage. Man må gerne servere pålæg og brød ved siden af hinanden og det er også lidt sjovere at spise, når der er noget forskelligt på tallerkenen,- også gerne lidt frugt og grønt.

For øvrigt kan du med fordel kan spare på budgettet ved at købe et stykke kød og selv skære det til pålæg.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce