Annonce

Annonce

At svøbe det lille barn


20. november 2024


Gennem mange hundrede år har forældre rundt om​kring i verden svøbt deres nyfødte og spæde barn. Svøbet har været brugt til at skabe ro og tryghed for barnet, og flere nye studier viser også, at svøb hjælper det lille barn på flere måder. Men som med meget andet, så er det vigtigt at finde en balance, for svøbet kan også have nogle potentielle risici. Derfor skal min artikel i dag handle om nogle af de overvejelser, som vi er nødt til at gøre os, når vi svøber vores mindste børn.



Hvorfor er det godt at svøbe det lille barn



Forskning viser, at svøb har en række fordele for det lille barn:



- Beroligelse. Når den lille er svøbt, så giver det en følelse af sikkerhed, som minder om tiden i livmoderen. Barnet føler sig "holdt", og svøb kan derfor nedsætte gråd og give den nyfødte ro. 



- Bedre søvn. Studier har vist, at når spædbarnet svøbes, så hjælpes barnet til at sove længere og mere roligt. Svøbet dæmper den såkaldte moro-refleks (faldrefleks), hvor barnet "spjætter" med arme og ben og derfor let kan vække sig selv. 



- Kolik og uro. Forældre til babyer med kolik oplever ofte også, at når barnet er svøbt, så bliver perioderne med gråd mindre/afkortet, og barnet finder lettere ro. At svøbe barnet hjælper således forældrene med at trøste og berolige barnet. 



Hvornår er det ikke godt at svøbe det lille barn



Selvom svøbning har fordele, så er der situationer, hvor svøb kan være uhensigtsmæssigt:



- Overophedning. Hvis barnet er svøbt for tæt eller i for varmt et svøb, så er der en risiko for, at barnet får det for varmt og dermed bliver overophedet. Undersøgelser viser, at der er forhøjet risiko for vuggedød, hvis barnet har det for varmt under søvn. 



- Forkert teknik. Det er vigtigt, at barnet bliver svøbt korrekt, så svøbet ikke sidder for stramt på kroppen eller sidder på en måde, hvor det hindrer barnet i at flytte på sig. Svøbet skal give barnet en følelse af at være holdt, men svøbet må ikke begrænse barnets bevægelsesfrihed. Svøbet skal f.eks. sidde sådan, at barnet kan bøje i sine hofter og bevæge sine ben. 



- Når barnet kan trille. Når den lille begynder at trille omkring, ofte i 3-4 måneders alderen, så er det vigtigt, at barnet ikke forhindres i at trille. Man kan risikere, at barnet triller om på maven i svøbet, og ikke kan bruge sine hænder til at løfte hovedet fra underlaget, hvilket vil skabe en farlig situation. 



Hvad skal du generelt være opmærksom på



- Det er meget vigtigt, at den lille altid sover på ryggen, selv når den lille er svøbt.



- Vælg altid et svøb af et materiale, som er åndbart f.eks. bomuld, for at undgå overophedning. Tjek altid den lilles temperatur ved at mærke i nakken.



- Svøbet må ikke dække den lilles ansigt og hænder. Selvom svøbet sidder tæt, så må det ikke sidde stramt.



- Sørg for, at svøbet er løst nok omkring barnets hofter til, at baby kan bevæge sine ben frit op og ned. 



- Læg mærke til din babys signaler. Ikke alle ...


Annonce

... babyer bryder sig om at være svøbt, og hvis den lille virker utilpas eller kæmper for at komme ud af svøbet, så er det en god idé ikke at svøbe. 



- Stop med at bruge svøb, når den lille begynder at rulle omkring. 



Er der børn, som har særligt behov for at blive svøbt



Særligt nogle børn har gavn af svøbning:



- Præmature babyer. Studier viser, at svøbning kan forbedre søvnen og reducere stress hos for tidligt fødte babyer, hvilket vil have positiv indvirkning på deres udvikling. 



- Grædende babyer. Spædbørn, som græder meget, f.eks. som har kolik, kan have glæde af svøb, da det kan hjælpe barnet med at finde ro og dermed nedsætte gråden.



- Motorisk urolige babyer. Spædbørn med stor motorisk uro, hvor uroen f.eks. skyldes en overaktiv motorik eller sensitivitet overfor sanseindtryk kan have gavn af svøb. Forskning viser, at svøb giver et jævn og konstant tryk på kroppen, hvilket kan virke beroligende. Det nedsætter også moro-refleksen og forhindrer ufrivillige bevægelser, hvilket får barnet til at slappe mere af og falde i en dybere og mere sammenhængende søvn. 



Hvor længe er svøbning gavnligt



Det anbefales, at svøb hovedsageligt bruges i de første ca. 3 måneder. I de første måneder udvikler nervesystemet sig stadig, og svøbet kan hjælpe spædbarnet med at håndtere sensoriske udfordringer bedre. 



Det anbefales også, at man bruger svøb til børn, der græder meget, eller som har svært ved at finde fysisk ro og koble fra, når de f.eks. skal sove. 



Hvordan trapper man ud af svøb



Forskning viser, at ældre spædbørn, der bliver svøbt, har en højere risiko for vuggedød sammenlignet med yngre spædbørn. Derfor er det vigtigt, at man lige så stille trapper ud af svøbet, når barnet i ca. 3-4 måneders alderen begynder at trille omkring:



- Start med én arm fri. Lad den ene arm være uden for svøbet og derefter den anden arm. Hvis barnet selv tager en eller begge arme ud af svøbet, så lad endelig barnet gøre dette. Det er (jf. ovenstående) netop vigtigt, at barnet har mulighed for at bevæge sig, selvom det er svøbt.



- Løsn svøbet mere og mere, så barnet naturligt får mere bevægelsesfrihed, og gradvist kan bevæge sig mere og mere. 



- Skift svøbet ud med en dyne og/eller sovepose (udendøre). Alternativet til et svøb kan med fordel være en dyne og sovepose. Barnet vil her stadig føle sig puttet og holdt, men vil samtidig have bevægelsesfrihed. Barnet skal stadig sove på ryggen, og du skal sikre dig, at barnet barnet ikke har det for varmt. Barnet skal på den måde naturligt stadig sove sikkert. 



- Følg altid dit barns signaler. Nogle børn stopper hurtigt med at have behov for svøb, hvor andre har brug for længere tid til at vænne sig af med det. Hvis dit barn viser særligt behov for svøb, fordi det f.eks. har en overaktiv motorik eller sensitivitet overfor sanseindtryk, så vil det være rigtigt godt, at I afhjælper dette med sansemotoriske øvelser, imens I trapper ud af svøbet. 



Håber dette giver lidt mere viden omkring brug af svøb :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce