Annonce

Annonce

Sæt ord på babys behov, tanker og følelser


17. maj 2023


De fleste forældre er rigtig gode til at sætte​ ord på det baby gør og kan - f.eks. "sikke du kan sparke" eller "ih, hvor du smiler" - og det er der ikke noget i vejen med at gøre, men faktisk kan du gøre meget mere end det.



Forskning viser, at det har stor betydning for det lille barns udvikling og for relationen mellem forældre og barn, at du sætter ord på alle de signaler, dit barn sender. Det er din babys mimik, lyde, bevægelser og alle de oplevelser, som det lille barn har. Også selvom dit barn endnu ikke selv bruger ord eller forstår de ord, du siger, så er det vigtigt at sætte ord på barnets signaler.



Babys indre liv



Man taler om at sætte ord på barnets indre liv. Det er din babys tanker, følelser og behov, og alle de ting, som I oplever sammen.



Når du reagerer på dit barns signaler og reagerer hensigtmæssigt på signalerne, så viser forskningen, at barnet ofte bliver mere opmærksomt og nysgerrigt. Dit barn spejler det, som barnet møder, så når du er nysgerrig på dit barns følelser, på barnets indre liv, så vil dit barn både blive bedre til at forstå sine egne følelser og handlinger - og også blive bedre til at sætte sig ind i andres følelser, og hvorfor andre reagerer, som de gør.



Når du, fra din baby er ganske lille, viser interesse for barnets indre liv, så hjælper du altså dit barn til at have forståelse for andre, når barnet vokser op og skal skabe forskellige relationer til andre, både børn og voksne. 



Styrkelse af relationen



Når du sætter ord på dit barns indre liv, så vil I naturligt have kontakt med hinanden. I vil kikke på hinanden, og du vil reagere på barnets lyde og mimik. Det betyder, at dit barn vil føle sig set og lyttet til, reageret på. 



At føle sig lyttet til og reageret på er meget vigtigt for relationen mellem jer og for det lille barnes udvikling. Udviklingen af barnets personlighed hænger i høj grad sammen med det nærvær, den glæde og interesse, som det lille barn oplever i samvær med dig.



Det er vigtigt, at dit barn vokser op med tillid til, at du altid er der, reagerer og lytter - og denne tillid skabes allerede fra fødslen ved, at du f.eks. sætter ord på barnets indre følelsesliv. 



Styrkelse af sproget



Når du sætter ord på dit barns ...


Annonce

... indre liv, så vil det styrke dit barns lyst til selv at bruge sin stemme. Når I pludrer sammen - dit barn med sin mimik og sine lyde, og du med din stemme og din mimik, så  vil dit barn få en erfaring med sig om, at der bliver lyttet, svaret og reageret hensigtsmæssigt - og det motiverer barnet til selv at danne lyde og dermed udvikle sproget. 



Det lille barn har naturligt svært ved selv at starte en samtale, og barnet er derfor helt afhængig af, at du tager initiativ til, at I kan kommunikere sammen. Jo mere du taler med dit barn, jo mere dit barn hører lyde og sprog, jo bedre bliver dit barn naturilgt til selv at kunne kommunikere og dermed i stand til hen af vejen at kunne indgå bevidst i en samtale med dig.



Sådan sætter du ord på babys indre liv



Det kan være svært at sætte ord på de tanker, følelser og behov, som du fornemmer, at dit barn har. Da dit barn ikke kan give udtryk for sine følelser med ord, så er du nødt til at aflæse dit barn og også nødt til at gætte på, hvad dit barn forsøger at fortælle. 



Nogle forældre føler også, at de går og småsnakker mere eller mindre med sig selv, fordi barnet ikke svarer med ord - men prøv at komme over den hurdle, og giv dig selv lov til hele tiden at småpludre med dit barn og sætte ord på de signaler, som barnet sender. Øv dig - jo mere du gør det, jo lettere vil det blive.



Eksempler:



Sæt ord på babys følelser



"du er bare så glad"



"du kan rigtig godt lide..."



"du blev bare så ked af det"



"du blev helt forskrækket"



"det kunne du ikke lide"



Sæt ord på babys tanker



"den er rigtigt spændende"



"du er optaget af at..."



"den kan du godt huske"



"du er meget interesseret i..."



"du lagde mærke til..."



Sæt ord på babys behov



"du er træt nu"



"du er sulten"



"du kan rigtig godt lide når..."



"det er dejligt at få en ren ble"



"du vil gerne pludre"



 



Rigtig god fornøjelse!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce