Annonce

Annonce

Når baby er for god til at løfte hovedet


25. januar 2023


Det anbefales, at vi lægger vores babyer så me​get som muligt på maven - dette er vigtigt af flere grunde: Blandt andet, at baby skal have styrke i ryg- og nakkemuskler, så han eller hun bliver stærk nok til at holde sit hoved, trille omkring, krybe og senere sidde selv... Så det er vigtigt, at den lille baby bruger en stor del af sin vågne tid på maven. 



Derfor bliver forældre naturligt også ofte rigtigt glade, når de ser deres nyfødte baby løfte hovedet højt og holde det længe... og mange forældre får ros af deres omgivelser "ih, hvor er han eller hun dygtig til at holde hovedet"... men det er desværre ikke altid en god ting. Faktisk kan baby godt være lidt for god til at løfte hovedet.



God til at løfte hovedet kan være tegn på



Hvis din baby er meget god til at løfte hovedet tidligt, så skal du være opmærksom på:



- Om din baby er det, man kalder bagsidedominant. Det vil sige, at din baby har mere styrke i bagsidens muskulatur end i forsidens muskulatur. Det betyder, at baby har ekstra styrke i nakke, ryg, lår, lægge og fødder. 



- Om din baby har spændinger eller låsninger. Det kan være i nakkens øverste led eller f.eks. i ryg eller lænd. Det kan f.eks. ske både ved lyn-fødsler eller ved meget langvarige fødsler. Det kan ske, hvis baby har ligget skævt i bækkenet, hvis der er brugt sugekop, hvis baby er født ved kejsersnit og meget mere... 



Bagsidedominante babyer



Det er vigtigt at sige, at det ikke farligt at være "bagside-dominant", men det er vigtigt, at babys muskler i kroppen støttes og styrkes ligeligt, så der ikke opstår ubalance mellem kroppens forside og bagside.



Der kan være forskellige tegn på, at din baby er bagsidedominant:



- Baby løfter hovedet meget tidligt.



- Baby virker "stiv" i kroppen, når du holder ham eller hende tæt ind til dig.



- Baby har svært ved at løfte benene op, når han eller hun ligger på ryggen.



- Baby ligger i flitsbue og bøjer kroppen bagover - både når han eller hun sover, ligger for sig selv eller f.eks. ligger i din favn.



- Baby ligger og flyver med armene, spænder og trækker armene bagud, når han eller hun ligger på maven.



- Baby har fladt baghoved. Dette opstår ofte, fordi baby også i rygliggende stilling spænder så meget i kroppen (laver flitsbue), at der opstår ekstra tryk på hovedet.



Øvelser, som I kan lave derhjemme



Det er vigtigt, at du stadig lægger din baby på maven dagligt. Det er dog ...


Annonce

... også vigtigt, at du hjælper din baby med at udstrække sin nakke, ryg og lænd. 



- Læg dit baby på ryggen. Hvis din baby har tendens til at lægge sig i C-form, så prøv om du kan aktivere til den anden side, så din baby vænnes til at dreje kroppen modsat. Brug dig selv, rangler eller andet legetøj til at fange din babys interesse og dermed trille den anden vej. Støt også gerne med dine hænder for at hjælpe lidt på vej.



- Læg din baby på ryggen og hjælp baby med at krumme ryggen ved at løfte babys ben op, så ryggen og lænden strækkes ud. Træk stille og roligt baby lidt imod dig selv, så du på den måde laver et lille ekstra stræk af rygsøjlen.



- Læg baby på ryggen, tag fat om babys lår helt tæt ved hofterne og løft så underkroppen op mod hovedet - altså modsat den flitsbue, som baby forsøger at danne.



- Fold/rul et stort halstørklæde eller et lille fleece-tæppe som en "slange". Læg denne slange som en aids-sløjfte og læg baby sådan, at hovedet ligger øverst i sløjfen og numsen ved samlingen af sløjfen. På den måde løftes både hovedet og numsen lidt op, og din baby får naturligt et lille stræk på bagsiden, når baby ligger på ryggen - igen for at modvirke tendensen til at ligge i flitsbue.



- Lav kun øvelser, som din baby synes er rare. Din baby kan godt "puste" og komme med lyde, men det må på ingen måde virke til at være direkte ubehageligt eller gøre ondt. 



Søg vurdering og vejledning



Hvis du skønner, at din baby er eller kan være bagside-dominant eller har problemer med skævhed, låsninger eller lignende, så er det godt, hvis du kan søge råd og vejledning af f.eks. en fysioterapeut eller osteopat med speciale i små børn. En osteopat er en uddannet læge, fysioterapeut eller kiropraktor, som har taget videreuddannelse i osteopati.



Det er altid vigtigt at finde ud af, hvilke problemer din baby har - og derudfra, hvad man skal gøre for at hjælpe baby bedst muligt. Det er vigtigt ikke at lave nogle øvelser eller behandlinger, som kan være direkte i modstrid med det din baby har behov for eller i modstrid med de officielle anbefalinger fra f.eks. Sundhedsstyrelsen. 



Der kan være flere grunde til, at en baby f.eks. virker "stiv" i kroppen eller lægger sig i "C-stilling", og det er derfor vigtigt at finde ud af, hvad årsagen er, før man begynder at behandle. Er du i tvivl kan du også altid spørge jeres læge eller din sundhedsplejerske. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce