Annonce

Annonce

Skolestarten nærmer sig - hjælp dit barn i sommerferien


6. juli 2022


Ca. 60.000 børn i Danmark skal starte i 0. klasse t​il august. At begynde i skole er en vigtig milepæl for både børn og forældre, og for mange er sommerferien lige nu derfor fyldt med spænding, glæde og forventning, men også usikkerhed og måske bekymring... Der er mange følelser i spil, og der er også mange praktiske ting, som I nu skal forholde jer til, og I kan med fordel bruge sommerferien på at forberede jeres barn bedst muligt.



Trafiksikkerhed



Dit barn skal lære at begå sig i trafikken. Det skal kende sin skolevej, og de fleste børn skal på sigt kunne gå eller cykle til og fra skole (naturligvis alt efter, hvor I bor i forhold til skolen). Det er derfor en rigtig god idé at øve skolevejen allerede nu.



Hjælp dit barn med at orientere sig i trafikken og find den mest sikre skolevej, som barnet altid skal følge. Vær en god rollemodel, brug cykelhjelm og brug selv cyklen, når det er muligt. Tag også på små cykelture i weekenden og på andre tidspunkter, hvor I har mulighed for det.



Gode søvnvaner



Hjælp dit barn med gode søvnvaner op mod skolestart. Det er helt okay at man kan sove lidt længere eller gå senere i seng, når det er sommerferie, men når skolen starter, er det vigtigt, at barnet kommer i seng i god nok tid til at være frisk og veludhvilet næste dag.



Hjælp dit barn en uges tid før skolestart med at få indført fast stå op tidspunkt og fast puttetidspunkt, så dit barn er klar til den rytme, som forventes, når skolen og hverdagen begynder. 



Inddrag dit barn i madlavningen



Mange forældre giver udtryk for, at det kan være rigtig svært at inddrage sit barn i madlavningen i hverdagen. Ofte er I alle trætte, ulvetimen er godt igang, og det går bare hurtigere og lettere, hvis du som forældre lige sørger for maden selv. Dit barn vil dog have glæde af at føle sig inddraget, og når hverdagen begynder, vil det være super godt, hvis dit barn f.eks. selv kan være med til at smøre sin madpakke.



Hjælp dit barn med at kende de sunde madvarer og tal f.eks. med dit barn om, hvorfor det er vigtigt, at en madpakke består af brød, grøntsager, kød, fisk og frugt. Måske har dit barn brug for en ny madkasse og måske også en stofpose eller lignende til 10-frikvarterets frugt.



Øve struktur og koncentration



Selvom sommerferien giver plads til utruktureret leg, og der er plads og god mulighed for impulsivitet, så er det også rigtig godt at lære at kunne sidde stille og fordybe sig, ligesom det er godt at kunne give plads til andre. Det er vigtige ting at kunne, når man starter i skole. 



Hjælp dit barn ved at I sammen spiller spil, lægger puslespil, tegner, bager brød eller andet, som kræver koncentration i lidt længere tid. Brug også tid omkring middagsbordet om aftenen til at tale om dagen, øve sig i at fortælle, hvad man har oplevet og også lære at lytte til, hvad de andre siger.



Øve tal og bogstaver



Dit barn kan have glæde af at lave lidt forskellige opgaver, som træner barnet i at skrive, lære alfabetet, løse talopgaver og simpel matematik. Det kan også være bøger, som styrker barnets iagttagelsesevne og logiske sans.



Hjælp dit barn med at købe nogle opgavebøger, som passer til barnets alder, og som er med til at forberede barnet på nogle af de faglige ting, som barnet vil møde i skolen. MEN - kun hvis dit barn interesserer sig for dette. I kan ikke "træne" i sommerferien - det skal være sjovt at lære, og hvis dit barn ikke har lyst, så skal det nok nå at lære det hele i skolen. 



Øve højtlæsning og genfortælling



Det er vigtigt at kunne lytte, og det er dejligt og spændende at lytte til historier og forskellige beretninger. At få læst højt har også betydning for barnets evne til at lære at læse, og så ved man, at bøgernes struktur, altså måden fortællinger ofte er skruet sammen på, har betydning for barnets evne til selv at kunne fortælle om ...


Annonce

... oplevelser. 



Hjælp dit barn med at købe eller låne bøger på biblioteket, som I kan læse sammen. Udnyt sommerferien til at læse et par kapitler eller tre hver dag og tal om historien, hvad der er sket, og hvad der måske kommer til at ske.



Øve personlig pleje



Når dit barn begynder i skole, så skal det kunne gå på toilettet selv, og det skal selv huske at vaske sine hænder. Det skal også kunne vaske sig selv, kunne tørre sig med et håndklæde, skal selv kunne klæde sig af og på, selv kunne snøre sine sko osv. Dit barn skal have idræt i skolen og skal i den forbindelse kunne klare alle disse ting selv.



Hjælp dit barn med at blive selvhjulpen og støt dit barn i det, som måske stadig er lidt svært, så barnet har helt styr på det, når skolen begynder. Dit barn vil møde rigtig mange nye udfordringer og krav, og jo mere barnet kan selv, jo bedre vil det kunne koncentrere sig om andre ting. 



Øv dig selv i at give slip



Skolestarten er sandsynligvis den største milepæl, I indtil videre har stået overfor, hvor du har skulle give slip. Hvis det har været svært med dagpleje, vuggestue og børnehave, så er det ganske givet sværere nu. Daginstitutioner er lukkede områder - rent fysisk er der et hegn, som f.eks. sikrer, at dit barn ikke kan løbe ud på vejen.. skolen er et åbent område, hvor alle mere eller mindre frit kan komme og gå.



Det er vigtigt, at du viser dit barn tillid, og at du tror på, at dit barn har de kompetencer, som nu er nødvendige for at kunne gå i skole. 



Øv dig i at slippe dine dårlige erfaringer



Hvis du selv har haft en dårlig skolegang, så vil dette naturligt kunne påvirke dine tanker om, hvordan dit barn vil få det og trives i skolen. Her er det vigtigt, at du forsøger at præsenere det at gå i skole, som noget positivt og rart.



Det betyder dog ikke, at du skal glemme din egen skolegang helt - det er rigtig fint, at du er opmærksom på, hvordan dit barn har det, og du skal naturligt tage aktivt del i, at dit barn og de andre børn i klassen får det godt sammen. Ingen har lyst til at gå i en klasse, hvor der er drilleri, mobning og andet, som gør, at man ikke har det godt. 



Tag på fælles indkøb



Skoletaske og penalhus er to meget vigtige indkøb til skolestart. Det er nærmest et ritual og symbolet på, at man nu skal starte i skole. Vælg en taske, som dit barn synes er super flot eller sej, og som samtidig sidder godt på ryggen. Bøger og madpakke vejer en del, og det er vigtigt at tasken passer godt.



Tommelfingerreglen er, at barnets taske ikke må veje mere end 1/5 af barnets vægt. Det vil sige, at hvis barnet vejer f.eks. 20-25 kg, så må tasken ikke veje mere end 4-5 kg, når den er fyldt. Vær derfor også opmærksom på, hvor stort penalhuset er, og hvad det vejer...



Giv plads til usikkerhed og uro



Nogle børn er meget nervøse for at skulle begynde i skole. At være nervøs er naturligt, for alt er jo nyt og ukendt - og dermed ofte forbundet med en vis utryghed - og derfor er det vigtigt, at du lytter til dit barn og anerkender den utryghed, som dit barn giver udtryk for. 



Prøv at forberede dit barn, så godt du nu kan, og fortæl alt det som, du ved, skal ske første skoledag og den første uges tid. Mange børn bliver ekstra nervøse, fordi de har hørt, at når man starter i skole, så skal man lære at læse, regne og skrive - men faktum er, at rigtig meget tid går med at lege, og det kan være rigtig rart for dit barn at vide. Hvis du ved, hvordan skoledagen vil være skruet sammen, så tal med dit barn om, hvordan en dag kan se ud, og at der er timer, men også frikvarter og spisepauser.



I kan også gå forbi skolen. Selvom der er sommerferielukket, så kan det være rigtig rart at se stedet, gå lidt rundt på legepladsen og få en fornemmelse af det hele. Hvis dit barn er i SFO og denne fysisk holder til på skolen, så kender barnet naturligt området allerede. 



Rigtig meget held og lykke med skolestarten til august :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce