Annonce

Annonce

Bange for julemanden


21. december 2022


Om tre dage er det juleaften, og det betyder, at rigtig ma​nge familier vil få besøg af julemanden. Ofte er det en bedstefar eller et andet familiemedlem, som har klædt sig ud - og ofte er det en person, som barnet kender godt og er tryg ved - og alligevel ender juleaften i gråd og skrig, fordi barnet bliver oprigtigt bange for manden i den røde dragt. Men hvorfor bliver børn egentlig bange for julemanden? Og hvad kan du gøre, hvis det sker? Det handler min artikel om i dag.



Hvorfor bliver børn bange for julemanden



Når små børn vokser op og skal forholde sig til verden og til andre mennesker, så bruger de deres forældre som et spejl. De tjekker op på, hvordan vi reagerer på ting, der sker, og hvis vi tager det roligt, smiler og virker trygge og glade, så spejler barnet dette og bliver naturligt også selv mere tryg og rolig ved situationen. 



Nogle børn vil derfor også være trygge ved julemanden, hvis forældrene virker trygge og glade, men andre børn vil blive nærmest panisk angste. Ofte er julemanden jo rigtig svær at aflæse. Ansigtet er dækket af et stort kunstigt skæg, håret af en rød hue. Han siger ofte også mærkelige ting som "hohoho", spørger efter "de artige børn", og ofte er stemmen lavet om, så han lyder lidt mærkeligt. Han er altså i sig selv rigtigt svær at aflæse, afkode.. og det i sig selv virker skræmmende.



Derudover så vil nogle børn godt kunne genkende deres bedstefar, eller hvem der nu har klædt sig ud, men de bliver i tvivl om, hvem det er, og hvad der egentlig sker. For han opfører sig jo ikke som han plejer, og barnets forældre synes tilsyneladende, at alt er fint og helt normalt - men det er det ikke for et lille barn, det kan være en meget utryg situation at være i.



Og så er julen og juleaften jo ofte også stressende og forventningerne til, hvad der skal ske er ofte tårnhøje. Også forventningerne til, hvad der skal ske, når julemanden kommer ind af døren - og det kan give endnu mere stress og et pres på barnet, som barnet bare slet ikke har lyst til eller behov for.



Hvad kan du gøre



- Hvis du allerede ved fra sidste jul, at det ikke var en succes med julemanden, så overvej om han behøver komme ind. Måske kan han liste rundt i haven, og I kan kikke ud på ham fra et stuevindue, og sækken med gaver kan måske placeres et sted, hvor I så kan hente den senere, når julemanden er gået igen, og det for barnet atter virker trygt at gå ud.



- Hvis det er første gang, at I skal have besøg af julemanden, så prøv om du kan afkode, hvordan dit barn har det med besøget. Virker dit barn okay, tryg og vil gerne hilse, så lad julemanden og barnet hilse på hinanden. Virker dit barn utryg ved hele situationen, og har dit barn tydeligvis ikke lyst til at hilse på julemanden, så anerkend, at dit barn er usikker på det hele og ikke har lyst.



- Alt efter hvor gammel dit barn er, så kan det også være en god idé at tale med dit barn om, hvorvidt det gerne vil have besøg af julemanden i år. Hvis barnet ...


Annonce

... begejstres ved tanken eller blot giver udtryk for, at det måske kunne være okay, så er det fint. Men hvis barnet allerede før juleaften giver udtryk for angst, hvis julemanden dukker op, så lad være.



- Husk på, at selvom dit barn tidligere har været bange for julemanden, så betyder det ikke, at dette vil forsætte i årene frem. De fleste børn vil fra ca. 4-5 års alderen begynde at kunne forholde sig til julemanden og historien om ham, og hvorfor han kommer. Ligesom de i den alder ofte også vil kunne give udtryk for, hvad de har behov for og lyst til - om de f.eks. synes, at det er okay, at julemanden er der, eller om de har brug for, at han går igen.



- Lad dit barn være hos dig, når julemanden kommer på besøg. Det kan være på din arm, dit skød eller at kunne holde dig i hånden. Det er netop vigtigt, at dit barn får mulighed for hele tiden at tjekke op med dig og via dine ord, din mimik sikre sig, at alt er okay. Samtidig er den fysiske kontakt og nærhed med dig også med til at give dit barn ro.



- Lad dit barn selv sætte tempoet for hvor hurtigt og hvordan, der skal tages kontakt til julemanden. Lad det være helt okay, at I blot er der på afstand, når julemanden kommer på besøg. Selvom julemanden måske gerne vil være tæt på barnet, så kan det nogle gange være rigtig fint blot at være i samme rum.



- Pres ikke barnet til at tale med julemanden, men svar for barnet, hvis det ikke selv kan. Når barnet hører, at du taler med julemanden og netop er tryg ved at tale med ham, så vil dit barn kunne spejle sig i dette - og på den måde i årene frem også selv få modet til at tale med julemanden.



- Pres ikke barnet til at holde julemanden i hånden. Hvis julemanden f.eks. skal være med til at danse rundt om juletræet eller lignende, så lad barnet holde forældrene i hånden, hvis det helst vil det.



- Pres ikke barnet til at tage imod en gave fra julemanden eller til at sige tak for gaven, som julemanden kommer med. Tag i stedet imod gaven og sig tak for barnet, så dit barn ser og hører, hvordan du gør - men ikke presses til selv at skulle gøre det.



- Anerkend barnets usikkerhed ved hele situationen og sæt gerne ord på, der kan berolige og betrygge dit barn f.eks. "det er lidt mærkeligt med julemanden", "du kan ikke rigtig lide ham", "julemanden kommer med gaver, han går om lidt igen", "kom, jeg går med dig hen og kikker i julemandens sæk, vi gør det sammen", "det er helt okay, jeg passer på dig" eller lignende sætninger.



- Gør aldrig nar af dit barn og tag altid barnets følelser alvorligt. Undgå sætninger som "du skal ikke være bange for julemanden" eller "du behøver ikke græde, det er jo bare julemanden" og lignende.



- Tal med bedstefar, eller hvem der nu klæder sig ud som julemand, om, hvad der skal ske, og hvad der kan forventes, så I har forventningsafstemt før en evt. svær situation opstår, med en frustreret bedstefar og et grædende barnebarn. 



Rigtig glædelig jul til jer alle :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce