Annonce

Annonce

Mellemørebetændelse og børn


21. oktober 2021


Mellemørebetændelse er hyppigt blandt de yngs​te børn - faktisk siger man, at mere end 70 procent af alle småbørn vil have haft akut mellemørebetændelse mindst én gang, før de fylder 2 år. Og ca. 40.000 børn får årligt lagt dræn i trommehinden - enten på grund af mellemørebetændelse eller fordi de har væske i mellemøret.



Hvad er mellemørebetændelse



Mellemørebetændelse er en infektion i mellemøret, som skyldes enten bakterier eller virus. Barnets symptomer er ens, uanset om infektionen skyldes virus eller bakterier.



Symptomer vil ofte være:



- Smerter i øret



- Feber



- Dårlig og afbrudt søvn



- Barnet virker sløj og pylret, grædende



- Hørelsen vil ofte være midlertidigt nedsat



- Øreflåd - det kan flyde med væske fra øret, hvis der er gået hul på trommehinden.



Behandling af mellemørebetændelse



Hos en del af børnene vil betændelsen gå over af sig selv. Derfor vil lægen ofte sige, at I skal se tiden an og komme igen, hvis der ikke er sket en forbedring inden for et par dage. Man behandler dog ofte med smertestillende medicin, fordi det gør ondt, og der er ingen grund til, at barnet skal have smerter. Er der tale om et meget lille barn, vil man ofte vælge at behandle akut mellemørebetændelse med antibiotika.



Børn, der har gentagende mellemørebetændelser eller problemer med vedvarende væske i mellemøret, bør ses af en øre-næse-hals-læge. Du kan bestille tid direkte, det kræver ikke henvisning at komme til ørelægen.



Ørelægen vil også kunne anbefale drænanlæggelse.



Behandling med dræn



Hvis et barn har 3 eller flere mellemørebetændelser inden for 3 måneder, vil man ofte vælge at iægge dræn i barnets øre. Det samme gælder, hvis ...


Annonce

... barnet har problemer med væske i mellemøret i 3-6 måneder. 



Dræn er en lille cylinder i plastik eller metal, der opereres ind i trommehinden. Ørelægen skærer et lille snit i trommehinden, suger betændelsen og væsken ud, og placerer derefter drænet, som sørger for, at der efterfølgende er luft/passage i mellemøret. Når drænet er placeret i øret, så vil det normalt blive liggende der i nogle måneder, og efterhånden som trommehinden lukker sig, så vil drænet falde ud. Ofte opdager man ikke, at drænet er faldet ud, men andre gange finder man det f.eks. på barnets hovedpude.



Drænanlæggelsen foretages i fuld bedøvelse. Barnet bedøves med en maske og falder på den måde meget hurtigt i søvn. Det hele er ofte overstået i løbet af ca. 10 minutter. 



Forebyggelse af mellemørebetændelse



Der er forskellige ting, du kan gøre for at forebygge, at dit barn får mellemørebetændelse:



- Undgå passiv rygning. Undersøgelser viser, at passiv rygning giver øgede luftvejsinfektioner og dermed mellemørebetændelse.



- Hjælp dit barn til kun at bruge sut, når barnet skal sove eller er ked af det. En sut i munden mere eller mindre hele tiden er en dårlig idé, da sutter kan være bakteriespredere.



- Sørg for at holde en god hygiejne. Vask hænder og vask f.eks. også legetøj - især legetøj, som mange børn er i berøring med, eller som de mindste børn måske har tendens til at komme i munden.



- Hold dit barn hjemme fra dagpleje og institution en dag ekstra, så dit barn kan blive rigtig rask - og så risikoen for smitte generelt nedsættes i pasningstilbuddet. Jo flere børn der er samlet på lidt plads, jo større er sandsynligheden for smitte med forskellige vira, herunder f.eks. forkølelsesvira, der kan give mellemørebetændelse. 



Rigtig god bedring :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce