Annonce

Annonce

Dansk forskning: Spædbørn græder mindre efter kiropraktisk behandling


14. maj 2021


Et stort forskningsprojekt på Syddansk Universitet v​iser, at spædbørn, der lider af kolik, får reduceret deres gråd, når de modtager kiropraktisk behandling. Børn der græder meget, får den største effekt. Det fortæller Dansk Kiropraktor Forening.



Kiropraktisk behandling af spædbørn



Sundhedsstyrelsen har i 2011 lavet et notat til sundhedsplejersker vedr. kiropraktisk behandling af spædbørn. Det fremgår blandt andet af dette notat, at kiropraktorer er autoriserede sundhedspersoner, der er underlagt særlige forholdsregler ved behandling af børn under 1 år. Det er blandt andet vigtigt at sikre sig, at barnet ikke lider af en sygdom eller lidelse, der skal diagnosticeres eller behandles af en læge, før der gives kiropraktisk behandling. 



En kiropraktors opgave er at undersøge, forebygge og eventuelt behandle biomekaniske funktionsforstyrrelser hos børnene. Det understreges, at kiropraktorer ikke varetager barnets generelle sundhedstilstand, og Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet: "Specielt for spædbørn med kolik anføres i bekendtgørelsen, at en række sygdomme må overvejes inden kiropraktisk behandling iværksættes (obstipation, misdannelser i mave-tarmkanalen og urinvejene, enzymsystem defekter, brokdannelse, mavemundsforsnævring, betændelsessygdomme i mave-tarmkanalen og fejlernæring, herunder hyper- og hypogalakti), idet kiropraktoren ikke har sundhedsfaglig kompetence til at diagnosticere disse tilstande.



Sundhedsstyrelsen skriver også "Spædbørnskolik er en udelukkelsesdiagnose. Det indebærer, at et barn med kolik i øvrigt skal være rask og i god trivsel. Der er ikke evidens for at funktionsforstyrrelser i ...


Annonce

... bevægeapparatet kan være årsag til kolik hos spædbørn. Der er kun meget begrænset videnskabenlig dokumentation for kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik, og det er på nuværende tidspunkt uafklart om det har en gavnilg effekt, ligesom eventuelle uønskede effekter ikke er tilstrækkeligt belyst". 



Ny forskning



I følge Dansk Kiropraktor Forening, så viser et stort forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, at spædbørn, der lider af kolik, i gennemsnit får reduceret deres gråd med en halv time om dagen, når de modtager kiropraktisk behandling.



Kikker man mere detaljeret på resultaterne, så viser det sig, at det især er de børn, der græder meget, som har mest gavn af kiropraktisk behandling. Børn der græder 9 timer om dagen, får omtrent halveret deres grådtimer, mens de børn der græder mindst oplever en lavere effekt. 



Om studiet



I studiet har deltaget knap 200 spædbørn i alderen 2-14 uger. De græder eller "beklager sig" i mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen og har gjort det i mindst 2 uger - men er derudover vurderet sunde og raske. Det er altså børn, som af uforklarlige årsager ikke har det godt - og derfor får diagnosen kolik.



Forskningsprojektet er afviklet således, at forældrene har modtaget information og rådgivning. Herefter har forældrene forladt kiropraktorens konsultation, og halvdelen af børnene er blevet behandlet, mens den anden halvdel ikke er blevet behandlet. Efterfølgende har forældrene rapporteret på barnets reaktion - uden at vide om deres barn er blevet behandlet eller ej. 



Der er ikke indberettet bivirkninger for de behandlede børn, hvilket er rigtig godt. Resultatet viser dog også, at vi stadig ikke ved meget om kolik og hvilken behandling, der virker på hvilke børn. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce