Annonce

Annonce

Ny forskning: Parentese - Forældres pludren og sprog


10. marts 2021


Det er af absolut stor betydning for vores barns sproglige​ udvikling, hvordan vi som forældre pludrer til og med vores barn. Tidligere talte man om motherese, i dag kaldes det parentese - på engelsk. Og en ny undersøgelse fra Institute for Learning & Brain Sciences, eller I-LABS, ved the University of Washington viser, at alle forældre, uanset hvor I verden man kommer fra, med et særligt sprog styrker deres barns sproglige udvikling. 



'Parentese' er ikke det samme som almindeilg babysnak, hvor du f.eks. gentager din babys babylyde som goo-goo, ga-ga. Parentese er derimod karakteriseret ved, at du bruger mange rigtige ord, og ofte også bruger ordentlige grammatiske strukturer, - og at du derudover:



Strækker volkalerne ud, når du taler "jaaah-heeej-uuuhhh", og ofte taler du lidt langsommere, end du normalt ville gøre.



Bruger korte konsonanter, så du f.eks. siger "baby-go-go-baby"



Og taler i et højt, lidt skingert toneleje. Ofte vil din stemme ligge en oktav højere end normalt, og du vil tale lettere overdrevet, du vil både overdrive din stemmes stigning og fald, og du vil have mange gentagelser... "har du bare sovet så godt, har du det, ja det har du, ja det har du, ja det har du". Når du taler, gøres det i en slags "sing-song-voice".



'Parentese' på dansk



Det er svært at oversætte ordet 'parentese' direkte til dansk. Nogle oversætter det til "forældresprog" eller "forældresnak", som jeg tænker dog kan have en helt anden betydning. ...


Annonce

... Andre oversætter det til "børnestyret tale" eller "børnedirigeret sprog"...



Hvorfor virker 'parentese'



Parentese fanger barnets opmærksomhed, og interessen bibeholdes. Taler forældre derimod på en helt almindelig måde, som vi voksne taler til hinanden, så mister barnet interessen og holder op med at lytte.



Parentese hjælper babyer med at tune ind på forældrene, og det giver lyst til at svare, tale tilbage, også selvom barnet svarer med gurglelyde og pludren, så er lysten til at kommunikere tydelig.



Parentese indeholder en helt bestemt rytme, som barnets hjerne optager. Man kan se, at hjernebølgerne ændrer sig, og de steder i hjernen som styrker barnets sprog åbner sig. Parentese gør derfor en stor forskel for barnets sproglige udvikling.



Undersøgelsens konklusion



I undersøgelsen fra I-LABS tog forskerne 48 familier og lærte halvdelen af dem at tale 'parentese' til deres børn. Da børnene var 18 måneder, havde de et ordforråd på 100 ord, hvor børnene, som ikke var blevet talt 'parentese' til, havde et ordforråd på 60 ord. 



Så selvom du nogle gange kan føle dig forkert eller måske tænker, hvorfor du egentlig taler til dit barn på den måde du gør - med lange vokaler, høj stemmeføring og "sing-song-voice" - så har det rigtig stor værdi for dit barns sproglige udvikling. 



Fortsat god pludren!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce