Annonce

Annonce

Børn og bedsteforældre - den vigtige relation og hvorfor


20. maj 2020


Ny undersøgelse stiller skarpt på relationen m​ellem bedsteforældre og børnebørn, det skriver Center for Børneliv, som med støtte af velfærds- og forskningsfonden for pædagoger har undersøgt bedsteforældres betydning for børnebørn.



I en serie på 6 artikler har de blandt andet set på: Hvad betyder det for børn og bedsteforældre at have en tæt relation? Hvordan ændrer børns forhold til bedsteforældre sig gennem livet? Hvad ved vi om stedbedsteforældres betydning for børn? Og hvad afgør, hvor meget stedbedsteforældre involverer sig. Den undersøgelse jeg tager udgangspunkt i idag er relationen mellem børn og bedsteforældre.



Børn og bedsteforældre styrker hinandens trivsel



Der er ingen tvivl om, at relationen mellem bedsteforældre og børnebørn har stor værdi i en række forskellige situationer og Center for Børneliv nævner især tre:



1) Bedsteforældre er ekstra vigtige omsorgspersoner for børn i familier med enlige forsørgere



2) Det kan være bedre for børn at bo hos deres bedsteforældre end at blive placeret i en plejefamilie



3) Bedsteforældre kan styrke børns relationsdannelse til forældrene - f.eks. kan en farmor spille en vigtig rolle for, om unge fædre kommer til at involvere sig i deres lille barn efter brud med barnets mor.



Også unge trives med at have nære bånd til deres bedsteforældre. Nogle gange vil netop bedsteforældrene blive den hovedfortrolige for den unge, hvis forældrene f.eks. går igennem en skilsmisse. Forskerne finder, at unge, som henter støtte hos deres bedsteforældre i forbindelse med deres forældres skilsmisse, udviser færre følelsesmæssige symptomer og bedre social trivsel.



Forskningen viser også, at bedsteforældrene har stor glæde af samværet med børnebørnene. Det holder dem igang, levetiden forlænges, og forskerne overvejer, om relationen mellem bedsteforældre og børnebørn kan være med til at forebygge demens.



Mormor har ofte en særlig rolle



Forskningen viser, at børnebørn ofte knytter sig mere til mors forældre end til fars. Dette kan skyldes især fem "matriliniære fordele":



1) Mormor er mere sikker på biologisk forbindelse til barnebarnet, da det er kvinderne, som føder børnene.



2) Kvinder og mødre er traditionelt mere familieorienterede end mænd.



3) Kvinder er traditionelt mere involverede i børneomsorgen, hvorfor det "falder mere ...


Annonce

... naturligt" at involvere deres børn i deres egne mødres liv.



4) Mormødre lever som regel længere end morfædre, hvilket giver dem længere tid til at udvikle en relation til børnebørnene.



5) Mormor er generelt mere engageret i omsorgen for børnebørn end morfar og fars forældre.



Stedbedsteforældre



Nye familieformer og en udbredt tendens til at finde nye partnere giver et komplekst netværk omkring barnet også når det gælder bedsteforældre, og dette har betydning for omfanget af og nærheden i børns relationer til bedsteforældre. En stedmorfar kan f.eks. have været en vigtig del af familien siden mor var lille, eller han kan være et ret nyt bekendtskab efter at morfar er gået bort.



Når bedsteforældre skilles fra deres ægtefæller og indgår i nye forhold, så ser forskerne, at deres engagement og støtte til de biologiske børn og børnebørn daler - samme tendes gør sig gældende for bedstefædre, når de har mistet deres hustru, den biologiske mor og bedstemor.



Har stedbedsteforælderen derimod været i famiien længe og har fulgt deres partners børn i opvæksten, så vil de også involvere sig mere i deres stedbørnebørn.



Hvis stedbedsteforælderen er kommet senere ind i familien, så involverer biologiske bedstemødres nye mænd sig mere i deres børnebørn end tilsvarende ses hos stedbedstemødre. Disse stedbedsteforældre involverer sig især i partnerens døtre og hendes børn.



Når det gælder de biologiske bedstefædres nye koner, så finder forskerne, at disse bedstemødre involverer sig i familiens børnebørn i lige så høj grad som den biologiske bedstefar - uanset om de er kommet tidligt eller sent ind i familien.



Alle bedsteforældre kan være en vigtig ressource for barnet



Selvom stedbedsteforældre ofte er mindre involverede i deres stedbørnebørn end de biologiske forældre, så viser forskningen, at de stadig kan være en vigtig ressource i barnets liv. Blandt andet kan stedbedsteforældre bidrage til, at barnet får en bedre forståelse af sin stedfar eller stedmor - f.eks. når stedbedsteforældrene fortæller historier om dengang stedmoderen eller stedfaderen far lille.



Læs meget mere om bedsteforældre, den vigtige relation mellem bedsteforældre og børnebørn på Center for Børneliv her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce