Annonce

Annonce

Coronavirus, børn, graviditet og amning


11. marts 2020


Sundhedsstyrelsen har i går opdateret informationern​e omkring Coronavirus, og hvordan man skal forholde sig i forhold til børn, graviditet og amning. Da Coronavirus/COVID-19 hele tiden udvikler sig, vil Sundhedsstyrelsen løbende lave opdateringer.



Hvad er Coronavirus/COVID-19



Coronavirus er i familie med de vira, der kan give milde forkølelser, men det kan også føre til alvorlige infektioner i luftvejene.



Siden december 2019 har der været udbrud i Kina med en ny type Coronavirus, som ikke tidligere er set hos mennesker. WHO har givet denne coronavirus-sygdom navnet COVID-19 (Corona virus Desease 2019).



De smittede får symptomer på lungebetændelse: Feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder. Der har også været påvist smitte med ny Coronavirus hos personer med milde øvre luftvejssymptomer.



På nuværende tidspunkter beskriver WHO, at COVID-19 giver milde symptomer hos 80%, og der kræves ikke indlæggelse. Ca. 15% bliver så syge, at de må indlægges - og yderligere 5% bliver så syge, at de må indlægges på intensiv afdeling.



Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede.



Hvordan smitter Coronavirus/COVID-19



Smitte sker ved person-til-person smitte. Det kan være fra sundhedspersoner til patienter og omvendt, samt smitte mellem familiemedlemmer og andre kontakter.



Smite ses ved tæt kontakt til syge personer - hovedsageligt via dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt (sekret fra hænder).



Det er endnu uklart, hvorvidt man kan smitte andre, hvis man ikke selv har tegn på sygdom i luftvejene, men undersøgelser tyder på, at personer med tegn på sygdom i luftvejene er årsag til størstedelen af nye tilfælde.



Er børn i særlig risiko?



Det ser ud til, at børn påvirkes mindre og har en mildere sygdom, hvis de smittes med den nye Coronavirus. 



Der er på nuværende tidspunkt ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at børn der lider af moderat eller svær kronisk sygdom betragtes som værende i særlig risiko.



Børn kan også være smittespredere, hvis de bliver syge. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man hjælper sine børn med at holder holde følgende generette hygiejneråd, så smittespredning begrænses:



- Vask hænder tit og brug håndsprit



- Host eller nys i ærmet - ikke i hænderne



- Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns fysisk kontakt



- Vær opmærksom på ...


Annonce

... rengøring - både derhjemme og på arbejdspladsen



- Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn



Jeg er gravid eller ammer - hvordan skal jeg forholde mig?



Selvom det ikke ser ud til, at gravide har særlig risiko for smitte og alvorlig sygdom ift. den nye Coronavirus betragtes gravide som værende i særlig risiko ud fra et forsigtighedsprincip. Det skyldes, at man ved, at gravide generelt er mere modtagelde for infektioner, som almindeligvis giver øvre luftevejsinfektion, f.eks. influenza.



Det anbefales derfor, at gravide og ammende tager samme forholdsregler som personer i særlig risikogruppe:



- Overvej at undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Det frarådes f.eks. at du bruger offtenlige transportmidler i myldretiden.



- Sørg for at holde ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at bruge handsker, når du går ud.



- Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.



- Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dette anbefales fordi smittespredning ofte sker ved at dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvor de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De falder dog hurtigt til jorden og bliver ikke hængende i luften.



Det anbefales også, at du overholder de generelle råd om hygiejne og færden i samfundet f.eks. undgå håndtryk, knus og kindkys.



Du kan stadig amme dit barn, og modermælken vil sandsynligvis give dit barn en vis beskyttelse mod de luftvejsvira, der kan være.



Hvis dit barn bliver smittet



Mistænker du, at dit barn kan være smittet med Coronavirus/COVID-19, så er det vigtigt, at du ringer til læge eller vagtlæge - og drøfter dette i telefonen, før I møder op. Selvom det ser ud til, at børn kun rammes i få tilfælde, og at der i givet fald ofte ses lette symptomer, så skal alle børn undersøges.



Der er udvalgt 4 hospitaler: Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital, Universitetshospital Aalborg og Odense Universitetshospital - hvor børneafdelingerne kan vurdere og eventuelt indlægge børn (under 18 år).



Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Mange små og større børn er bekymret. På sundhedsstyrelsens hjemmeside finder du også små videoklip, der viser, hvordan du kan tale med dit barn om Coronavirus og bedst muligt tager hånd om dit barns bekymringer.



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce