Annonce

Annonce

Gode råd om søvn 12-18 måneder


16. marts 2020


Gode råd om søvn 12-18 måneder - putteb​amser, flaskestop og længere middagslur



I 12-18 måneders alderen begynder de fleste børn at bruge en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende bevidst. Disse kan bruges som substitut for mor og far, når dit barn f.eks. skal passes ude, og når dit barn skal finde ro om aftenen. Udviklingsmæssigt sker der rigtig meget i denne alder - tiden fra baby til tumling begynder – og det betyder ofte også perioder med urolig søvn. Får dit barn flaske, bør denne også trappes ud nu. Samtidig begynder de fleste børn at trives med én lidt længere middagslur dagligt.



12 måneder



Når dit barn fylder et år, så er der i forhold til søvn ofte en rolig periode. Barnet kan dog sagtens sove uroligt som reaktion på dagpleje- og institutionsstart, eller måske oplever I perioder med sygdom, men de fleste børn har i denne alder relativt gode søvnvaner.



Hvis I er adskilt om dagen, så kan dit barn godt reagere på dette. Nogle børn reagerer med at sove ekstra længe, når de passes – andre børn reagerer med ikke at kunne sove og er derfor ekstra trætte, når I er sammen derhjemme. Måske vil dit barn variere sit puttetidspunkt om aftenen efter dagens forløb. Det vil også være helt naturligt, at dit barn drømmer ekstra meget om natten og kan vågne op med gråd og behov for at mærke dig. Så nattesøvnen kan godt være ekstra urolig i 1 års alderen.



Hvis dit barn ikke allerede har en putteklud, puttebamse eller lignende, så vil det være en rigtig god idé, at I forsøger at introducere dette nu. Det er fint at bibeholde amning eller flaske som en del af putteritualet om aftenen.



13-15 måneder



Dit barn vil i denne alder ofte være i gang med at gå – og det betyder nye udfordringer med søvnen. Det, at tage de første skridt ud i verden på egen hånd, er en stor milepæl – og det påvirker naturligt søvnen. Dit barn vil ikke kunne adskille sig, uden at føle sig knyttet til – og derfor vil dit barn i denne alder søge din kontakt og nærhed ekstra meget.



Barnet er i en separation-gentilnærmelses-fase. På den ene side vil dit barn op, vil være i din favn, mærke dig tæt på – men lige så snart du tager barnet op, så vil det ned igen, skubber dig fra sig, vil selv, og når det så kommer ned, så går der ...


Annonce

... ikke lang tid, før dit barn vil op igen. 



Dit barn forstår stadig ikke, hvor du går hen, hvis du går. Derfor vil dit barn i denne alder stadig kunne blive rigtigt ked af det og protestere, hvis du går fra det. 



Det kan være en rigtig god idé at introducere en godnathistorie nu. Det skal være en helt enkel historie med kort tekst og billeder. Hold fast i det putteritual, som I allerede har skabt f.eks. med et bad, ren ble og nattøj, et godnatmåltid og tandbørstning, og put så dit barn i seng kærligt og trygt med puttebamse, putteklud eller lignende, og sæt dig ved sengekanten og læs lidt højt. 



De fleste børn stopper helt med flaske i denne alder.



16-17 måneder



Efter en lidt urolig periode, kommer der ofte i denne alder en lidt mere rolig periode igen, hvad angår søvnen. Hvis der er nogle vaner og rutiner, som I gerne vil have ændret på, fordi det ikke fungerer for jer som familie, så er det ofte en god idé at indføre disse nu. 



Dit barn begynder i denne alder at have lidt forståelse for, at du stadig er der, selvom barnet ikke kan se dig. Det betyder, at dit barn vil blive gradvist mere og mere okay med, at du går fra barnet om aftenen. Er I f.eks. kommet ind i en vane eller rutine med at sidde hos barnet til det sover, - og dette trækker unødigt langt ud - så kan det derfor være en god idé at ændre på dette nu. 



Det er vigtigt, at du stadig putter barnet kærligt og omsorgsfuldt, putter barnet med puttebamse, putteklud, læser en godnathistorie osv. Vær opmærksom på, at dit barn naturligt også bliver mere bevidst, og at din tilstedeværelse nogle gange kan appellerer til underholdning og leg. Derfor kan det nogle gange være en fordel at gå kortvarigt fra barnet i denne alder og netop hjælpe barnet med trygt at falde i søvn på egen hånd. 



I 12-18 måneders alderen begynder dit barn at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Der vil ofte være tale om en overgang, så nogle dage har dit barn stadig behov for to lure, andre dage vil dit barn trives fint med en længere middagslur.



Gennemsnitligt sover børn i denne alder 13.5 time i døgnet, ofte fordelt sådan, at barnet sover ca. 11 timer om natten og 2.5 time om dagen fordelt på 1-2 lure. 



Du kan læse mere i min bog "Helens bog om Børn & Søvn" :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce