Annonce

Annonce

Pubertetsalderen falder


17. februar 2020


Et nyt studie fra Rigshopitalet viser, at pubertetsalderen​ falder - især for piger. Studiet er sammensat af en lang række studier fra hele verden. Studierne viser, at pubertetsalderen er faldet med tre måneder per årti i perioden 1977-2013.



Det er svært at trække en gennemsnitsalder for pubertetens start på verdensplan, fordi der er stor variation fra land til land. I Danmark ses, at gennemsnitsalderen for danske pigers brystudvikling i løbet af 15 år er faldet med 12 måneder - fra 10.8 år til 9.8 år. 



Pubertetstegn



Pubertetstegn er for både piger og drenge: Kønsbehåring, hår under armene, lugtende sved, vokser hurtigere end tidligere



Pubertetstegn for piger: Brysterne vokser og menstruation.



Pubertetstegn for drenge: Stemmen går i overgang, testiklerne vokser



Årsager til tidlig pubertet



Forskerne kender ikke de ...


Annonce

... præcise årsager til, hvorfor puberteten starter tidligere. Man ved dog, at hos ca. halvdelen kan forklaringen findes hos forældrene. Hvis mor og far er gået tidligt i pubertet vil børnene sandsynligvis også gøre det. Det betyder, at hvis mor har fået menstruation tidligt, så vil hendes børn - både piger og drenge - med større sandsynlighed gå tidligere i pubertet.



Man ved også, at overvægt hos moderen kan spille ind. Det samme kan rygning. Undersøgelser viser også, at moderens livsstil under graviditeten kan påvirke til tidlig pubertet for det ufødte barn. F.eks. har forskerne fundet, at døtre af gravide kvinder, som spiste hovedpinepiller (paracetamol) under graviditeten efterfølgende kom hurtigere i pubertet.



Kontakt med hormonforstyrrende stoffer spiller også en rolle.



Og overvægtige børn, børn med højt BMI, går ofte også hurtigere i pubertet



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce