Annonce

Annonce

Barnet har indflydelse på sit eget fødselstidspunkt


11. september 2019


Et genetisk studie, lavet af blandt andet Statens Serumins​titut, viser at barnet selv er med til at bestemme, hvornår det bliver født.



Når en kvinde er gravid, så er det vigtigt, at fødslen sker på det rette tidspunkt - hvis barnet bliver født for tidligt, så kan det have store sundhedsmæssige konsekvenser, bliver barnet født for lang tid over terminsdato, øges risikoen for komplikationer samt dødfødsel også. 



Men hvad styrer egentlig, hvornår en kvinde går i fødsel? Forskerne har indtil nu troet, at det først og fremmest var genetisk og miljømæssige faktorer hos moderen, der afgjorde, hvornår barnet blev født. Men det nye studie, ledet af forskerer fra blandt andet Statens Seruminstitut, viser, at barnet også selv er med til at afgøre sit fødselstidspunkt. 



Sammenhæng på kromosom 2



I studiet har forskerne undersøgt genomerne fra 84.689 børn fra 20 forskellige kohorter fordelt på otte lande. De har set på alle kromosomer og undersøgt mere end 7.5 milloner genetiske varianter. Og forskerne fandt, at der på kromsom 2 (kromosom 2q13) er en klar statistisk sammenhæng med fødselstidspunktet.



Forskerne fandt også en forskel på 18 timer i fødselstidspunkt, som kromosom 2 har indflydelse ...


Annonce

... på. 



Undersøgelsen kan dog ikke forudsige fødselstidspunktet, men man ved nu, at der er en biologisk effekt hos barnet - også selvom den er lille.



Signaler fra barn til mor



På kromosom 2 findes en hel gruppe af gener i den såkaldte interleukin-1 familie, som laver inflammatoriske signalstoffer. I dagene og timerne før fødslen spiller disse signalstoffer en central rolle, da de er med til at aktivere livmoderen, løsne fosterhinderne, modne livmoderhalsen og sætte gang i veerne.



Denne biologiske effekt er interssant, fordi den viser, at barnet sender et signal til moderen, når det er ved at være færdigudviklet og klar til at blive født. Ved at have fundet denne genetiske kontakt, kan man måske "skrue op og ned" for dette signal og dermed påvirke barnet til at blive født lidt tidligere eller lidt senere.



Da både for tidlig og for sen fødsel giver risiko for komplikationer, så er det vigtigt at få en bedre forståelse for de biologiske processer, så man i sidste ende kan forebygge både for tidlig og for sen fødsel. 



Du kan læse mere om undersøgelsen og forskningen på Statens Seruminstitut her



Bedste hilsner



Helen 



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce