Annonce

Annonce

Barnet har indflydelse på sit eget fødselstidspunkt


11. september 2019


Et genetisk studie, lavet af blandt andet Statens Serumins​titut, viser at barnet selv er med til at bestemme, hvornår det bliver født.Når en kvinde er gravid, så er det vigtigt, at fødslen sker på det rette tidspunkt - hvis barnet bliver født for tidligt, så kan det have store sundhedsmæssige konsekvenser, bliver barnet født for lang tid over terminsdato, øges risikoen for komplikationer samt dødfødsel også. Men hvad styrer egentlig, hvornår en kvinde går i fødsel? Forskerne har indtil nu troet, at det først og fremmest var genetisk og miljømæssige faktorer hos moderen, der afgjorde, hvornår barnet blev født. Men det nye studie, ledet af forskerer fra blandt andet Statens Seruminstitut, viser, at barnet også selv er med til at afgøre sit fødselstidspunkt. Sammenhæng på kromosom 2I studiet har forskerne undersøgt genomerne fra 84.689 børn fra 20 forskellige kohorter fordelt på otte lande. De har set på alle kromosomer og undersøgt mere end 7.5 milloner genetiske varianter. Og forskerne fandt, at der på kromsom 2 (kromosom 2q13) er en klar statistisk sammenhæng med fødselstidspunktet.Forskerne fandt også en forskel på 18 timer i fødselstidspunkt, som kromosom 2 har indflydelse ...


Annonce

... på. Undersøgelsen kan dog ikke forudsige fødselstidspunktet, men man ved nu, at der er en biologisk effekt hos barnet - også selvom den er lille.Signaler fra barn til morPå kromosom 2 findes en hel gruppe af gener i den såkaldte interleukin-1 familie, som laver inflammatoriske signalstoffer. I dagene og timerne før fødslen spiller disse signalstoffer en central rolle, da de er med til at aktivere livmoderen, løsne fosterhinderne, modne livmoderhalsen og sætte gang i veerne.Denne biologiske effekt er interssant, fordi den viser, at barnet sender et signal til moderen, når det er ved at være færdigudviklet og klar til at blive født. Ved at have fundet denne genetiske kontakt, kan man måske "skrue op og ned" for dette signal og dermed påvirke barnet til at blive født lidt tidligere eller lidt senere.Da både for tidlig og for sen fødsel giver risiko for komplikationer, så er det vigtigt at få en bedre forståelse for de biologiske processer, så man i sidste ende kan forebygge både for tidlig og for sen fødsel. Du kan læse mere om undersøgelsen og forskningen på Statens Seruminstitut herBedste hilsnerHelen Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce