Annonce

Annonce

Puste æg - gode råd


17. april 2019


Så er det påske og en hyggelig påsketing​ i mange familier er at dekorere hele æggeskaller - komme en snor igennem og hænge dem op... Men hvordan er det nu med salmonella, æg og æggepustning? Hvilke overvejelser skal du gøre dig? Og er der alternativer til at puste æg med munden?



Æggepustning uden salmonella



- Køb konsumæg. Fødevarestyrelsen oplyser, at hvis du bruger konsumæg, så er risikoen for salmonella lille. Konsumæg er de æg, som du køber i supermarkedet.



- Sprit æggene af. Fødevarestyrelsen foreslår, at du bruger sprit til at desinficere æggets overflade, før du puster. Sprit vil dræbe de bakterier, der kan sidde på æggeskallen.



- Vask hænder. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid vasker hænder efter at have rørt ved æg. På den måde undgår du at flytte bakterier fra ægget over på andre madvarer.



- Vær opmærksom på at du ikke kan skolde æg. Det fjerner ikke risikoen for salmonella og samtidig stivner hviden, så det bliver meget svært for dig at få hvide og æggeblomme ud efterfølgende.



Æggepustning uden at bruge munden



Hvis du vil forsøge at tømme æg, uden at du skal puste med munden, så er der lidt forskellige muligheder:



- Brug en lang nål, en hæklenål eller et lille bor til at lave hul i begge ender af ægget. Læg ægget forsigtigt i hænderne og pres forsigtigt nålen ind i ægget. Drej nålen rundt flere gange, så du får løsnet ægget og det bedre kan løbe ud. Du kan være heldig at æggemassen næsten kan løbe ud af sig selv, hvis nålen du har brugt er lang nok og hullet ikke er alt for lille...



- Brug en næsesuger. Måske har du en næsesuger liggende, fra dit barn var lille og endnu ikke i stand til at pudse næse. Næsesugeren skal bruges omvendt nu - den skal ikke suge - men puste. Det fungerer bedst, hvis spidsen på næsesugeren er i blød plast. Brug en nål eller et lille bor til at lave hul i begge æggets ender, sæt næsesugeren i den ...


Annonce

... ene ende og tryk, så luften fra næsesugeren kommer ind i ægget, og derved presses blomme og hvide ud.



- Brug en øresprøjte. En øresprøjte kan også være en idé. Den kan bruges som en næsesuger (jf. ovenstående) og er nogle gange blødere i spidsen, så den slutter bedre fast, når du trykker den ind og puster. En øresprøjte er ofte lidt større end en næsesuger, så du kan få lidt mere "tryk" på, når du presser luften igennem ægget for at få æggemassen ud.



- Brug en engangssprøjte. Du kan købe engangssprøjter i forskellige størrelser på apoteket, og de kan også være en muilghed, for at presse luft og dermed også æggemassen igennem ægget. Engangssprøjter er dog ofte hårde i spidsen og for de fleste lidt svære at håndtere, men det er en mulighed. Prøv f.eks. med en 20 ml sprøjte.



- Brug en engangssprøjte med kanyle. Du kan også gøre det, at du køber et par kanyler sammen med en gangssprøjte (20 ml) - et par kanyler er godt, fordi kanyler let kan "klotte til". Kanylen kan bruges til at lave hul med, og så kan du faktisk trække stemplet tilbage, når sprøjte og kanyle er inde i ægget og på den måde trække æggemassen op i sprøjten. Det giver også mulighed for kun at lave et hul i ægget.



- Køb en æggesuger/æggepuster. I forskellige hobbybutikker kan du købe en æggesuger/æggepuster. Det er en lille plastikbeholder med en krum ende. Lav to huller i ægget, sæt enden af æggesuren til det ene hul, pres på sugeren og pres æggemassen igennem ægget.



- Køb æggeskaller f.eks. fra høns eller gæs, der er klargjort til dekoration, eller køb æg i pap, plast eller lignende, beregnet til at male på.



Når æggene er tømt for æggemasse, så er det en god idé, hvis du kan vaske æggene godt, evt. spritte dem igen, så æggeskallen er så ren som muligt, før I begynder at tegne og dekorere.



Rigtig god fornøjelse med æggepusteriet og rigtig god påske :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce