Annonce

Annonce

Vigtige kostråd til gravide


10. april 2019


Når du er gravid, så er det ekstra vigtigt at s​pise sundt og varieret. Ligesom det er vigtigt og godt, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring indtag af f.eks. folinsyre, jern, D-vitamin og kalk.  Alt hvad du spiser under din graviditet har indflydelse på dit barns udvikling :)



Der er dog visse ting, som du bør undgå at spise og drikke, hvis du er gravid. Og det handler min artikel om i dag.



Undgå ingefærshots og kosttilskud med ingefær, hvis du er gravid



Man mistænker at et stort indtag af ingefær kan medføre abort. Undersøgelserne viser ikke, hvilke stoffer i ingefær, der kan påvirke graviditeten, men det anbefales, at man ikke indtag ingefær i større mængder - som f.eks. via ingefærshots og kosttilskud. En lille smule ingefær i maden har dog ikke betydning.



Undgå for meget tun



Tun kan have et højt indhold af kviksølv - det gælder også dåsetun, især hvis der er tale om dåsetun, som kommer fra større rovfisk som hvid tun eller albacoretun. Kviksølv kan skade barnets udvikling af hjernen. Det anbefales, at gravide højst spiser 1 almindelig dåse tun om ugen og ikke spiser dåser af hvid tun eller albacoretun.



Undgå Østersølaks



Laks fra Østersøen har et højt indhold af dioxin. Derfor anbefales det, at gravide (og ammende) ikke spiser mere end én portion Østersølaks (ca 125 gram) én gang om måneden. Dioxin påvirker barnets udvikling. Laks der er opdrættet stammer ofte fra Norge og er ikke forurenet med dioxin. Din fiskehandler kan fortælle dig, hvor laksen er fra.



Undgå store rovfisk



Store rovfisk er tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Rovfisk kan indeholde store mængder kviksølv, da dette ophobes i fødekæden og koncentrationen er derfor høj i de store, ældre rovfisk. Kviksølv kan skade barnets hjernemæssige udvikling. Kvinder som er gravide eller som overvejer at blive gravide - eller børn - anbefales ikke at spise store udskæringer af rovfisk. 



Undgå alkohol



Alkohol vil passere gennem moderkagen og over til barnet. Det ufødte barn er særligt sårbart overfor alkohol og alkholens påvirkning. Det anbefales også, at du undgår alkohol, hvis du forsøger at blive gravid. 



Undgå eller begræns indtag af kaffe, te og energidrikke



Det anbefales, at gravide ikke drikker mere end tre kopper kaffe om dagen, og at du generelt begrænser indtaget af koffeinholdige drikke som f.eks. te og ...


Annonce

... cola. En almindelig cola kan indeholde op til 150 mg koffein pr. liter. Energidrikke, der indeholder mere koffein vil være mærket med "højt koffeinindhold". Sådanne drikke anbefales ikke til gravide, ammende eller børn :)



Undgå for meget lakrids



Lakrids indeholder et stof, som kan give ødemer (hævelser af f.eks. ben) og forhøjet blodtryk. Det anbefales at gravide max spiser 50 gram lakrids om dagen.



Undgå lever og levertran



Lever og levertran indeholder meget A-vitamin, og får du for meget A-vitamin kan dette give misdannelser hos dit ufødte barn. Gravide må gerne spise leverpostej i mindre mængder. 



Undgå smitte med Toxoplasmose/haresyge



Bliver du smittet med toxoplasmose kan det medføre øjen- eller hjerneskade hos dit barn. Smitte undgås bedst ved:



- En god håndhygiejne. Vask altid hænder, når du har rørt ved råt kød og grøntsager og efter havearbejde.



- Spis ikke råt kød og smag ikke på rå fars. Spis kun kød der er gemmenstegt eller kogt.



- Rens ikke kattebakker, men få en anden til at gøre dette, hvis I har kat. 



- Undgå at flå og håndtere harer og andre dyr.



Undgå smitte med Listeria Monocytogenes



Smitte med Listeria er sjældent alvorligt for den gravide, men det er meget alvorligt for det ufødte barn. I Danmark er der gennemsnitligt én abort eller dødfald om året på grund af Listeria.



Forebyg smitte ved at følge disse råd:



- Spis kødpålæg, koldrøget fisk, gravad fisk så frisk som muligt. Det betyder, at du ikke bør spise noget, som har nået dato for "sidste anvendelse". Tjek derfor altid holdbarheden på pakken.



- Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste. Den mælk du køber i supermakedet er pasteuriseret og dermed sikker at drikke. Du kan også spise faste råmælksoste og oste lavet af pasteuriseret mælk. Men tjek på pakken/emballagen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er tale om et pasteuriseret eller upasteuriseret produkt. 



- Sørg for at have en god køkkenhygiejne. Det betyder blandt andet, at varm mad skal opvarmes, så den er rygende varm og sættes hurtigt på køl ved max 5 grader. Sørg for at f.eks. hakkebøf og kylling er gennemstegt - det må ikke være rosa indeni.



Du kan læse mere om kostrådende til gravide på altomkost.dk



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce