Annonce

Annonce

Børn og skelen


17. januar 2019


Det er normalt, at spæde og helt små bø​rn skeler, men stille og roligt skal dit barn have styr på sine øjenbevægelser - og hvis dit barn ikke har det, så bør du få dit barns øjne tjekket hos en øjenlæge.



Udvikling af synet



Det spæde barn ser uklart og i de første uger, kan barnet ikke se farver. Det helt nyfødte barn kan ofte se en afstand på 30-50 cm, hvilket svarer til, at barn kan se på mors eller fars ansigt, når det ligger i favn. Barnet kan se lys og skygger og se konturen af mors og fars ansigt. 



I løbet af de første måneder udvikles barnets synsevne, så barnet kan se længere og længere. Omkring 3-4 måneders alderen begynder barnet at skelne mere og mere bevidst mellem kendt og ukendt, barnet kan se længere, fornemmer rummet, som det er i osv. Og omkring 6 måneders alderen kan barnet se en del detaljer.



I de første måneder vil barnets øjne ofte have svært ved at følges ad. Det kan være meget svært for barnet at koordinere øjnenes bevægelser, og derfor vil spæde børn ofte kunne skele. Men i takt med at barnet bliver ældre, så styrkes barnets øjenmuskler og barnets evne til at styre øjnenes bevægelser, og de fleste forældre vil opleve, at den skelen som barnet har haft fra fødslen forsvinder efter 3-4 måneders alderen.



Samsyn



Samsyn er, når synet fra hvert øje bliver til et billede i hjernens synscortex. Samsyn har betydning for vores evne til at bedømme afstand og for vores finmotoriske udvikling og vores øje-hånd-koordination.



Hos børn udvikles samsynet ofte omkring 4 måneders alderen, og udviklingen forsætter helt op til barnet er ca. 2 år gammel. 



Skelen



Skelen er, når hjernen ikke kan styre øjnenes bevægelser, så øjnene ikke følges ad. Det betyder, at øjnene peger i hver sin retning. Det kan være meget ubehageligt for barnet, for når øjnene ser i hver sin retning, så modtager barnet synsindtryk fra to forskellige steder. Det vil sige, at barnet har dobbeltsyn og ikke samsyn.



Det betyder også, at barnet kan begynde at bruge det ene øje mere end det andet og derved få det, som man kalder "dovent øje". Det kan give barnet problemer med at se senere hen, og f.eks. kan barnet få svært ved at gribe og kaste, eller svært ved at læse i en bog.



Test om dit barn skeler



Hvis du er i tvivl om dit barn skeler, så kan du lave følgende test. Testen er lavet af optikerforeningen:



1) Vælg et stykke legetøj, som dit barn er glad for. Det kan være en ...


Annonce

... bamse, en bil, en rangle eller andet, som dit barn gerne vil kikke på. 



2) Støt dit barns hoved med en hånd, så barnet ikke kan dreje hovedet, når det skal følge legetøjet, men netop drejer med øjnene. 



3) Bevæg legetøjet langsomt fra side til side og derefter op og ned. Læg mærke til, om barnet følger legetøjet i en jævn bevægelser eller om barnet drejer det ene øje i en forkert retning, så det skeler.



4) Bevæg legetøjet langsom imod barnets ansigt. Læg mærke til, om barnets ene øje drejer ind mod næsen, så det skeler. 



Hvis du er i tvivl eller har mistanke om, at dit barn skeler, så kontakt altid en øjenlæge. Du kan kontakte en øjenlæge direkte og behøver ikke henvisning. Vær opmærksom på, at der kan være ventetid, selvom børn bør prioriteres hurtigt.



Behandling af skelen



Tidligere sagde man, at man kunne se skelen an til skolestart - det siger man ikke mere. I dag er man meget opmærksom på at opfange skelen så tidligt som muligt, fordi jo tidligere man behandler, jo bedre vil det være for barnets syn. Det betyder i praksisk, at man gerne opererer før 12 måneders alderen, hvis det skønnnes nødvendigt.



Før man taler om operation, vil man dog udelukke behov for briller. Nogle børn har brug for briller, selvom de kun er få måneder gamle, og så starter man med dette. 



Man skelner mellem forskellige former for skelen, og barnet skal igennem en grundig øjenundersøgelse, der foretages af øjenlæge og skeleterapeut. Derefter beslutter man i samråd med forældrene, hvorvidt barnet skal opereres for tidlig skelen. 



De fleste børn har det der kaldes for indadskelen, og her kan operation foregå på to forskellige måder:



- man kan give botox-injektion i den muskel, som drejer øjet indad...



- man kan kirurgisk flytte tilhæftningen af den muskel, som drejer øjet indad/bagud. 



Barnet vil være under fuld bedøvelse, og ofte tager indgrebet under1 time. Efter operation følges barnet, og man sikrer sig, at synet udvikler sig tilfredsstillende. Når barnet bliver ca. 3 år, vil man teste om der er samsyn. Barnet følges ofte på øjenafdeling, og efter 3 års alderen overgår barnet til kontrol hos den alment praktiserende øjenlæge. Barnet følges ofte op til skolealder.



Hvis dit barn skeler efter 4 måneders alderen, så bør du kontakte en øjenlæge med henblik på at få en vurdering, så evt. udredning og behandling kan sættes igang.



Rigtig meget held og lykke!



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce