Annonce

Annonce

Idéer til hvad I kan lave i efterårsferien


10. oktober 2018


I næste uge holder skolerne lukket - for børn​ene har efterårsferie. Og hvad så... hvad skal I finde på, og er det overhovedet nødvendigt at lave en masse eller holde ferie...?



Mit bud er, at det er rigtig dejligt for både børn og forældre, hvis man har muilghed for at hive en uge ud af den normalt travle kalender, og bruge tiden sammen. Det afbræk som efterårsferien giver er meget vigtigt for både børn og voksne. Det behøver dog ikke betyde, at man skal bruge en masse penge på ture i byen og forskellige aktiviteter - der er masser af muligheder for at lave noget sammen, uden at det behøver være dyrt. 



I dag får du mine forslag til, hvad I kan lave i efterårsferien :)



1) Kastanjedyr



Mange steder findes der gamle kastanjetræer, og netop nu er det tid til at samle kastanjer. Når I samler kastanjer, er I sammen - både udenfor og efterfølgende indendøre. Der er en masse sanseoplevelse i at mærke, hvordan en kastanje stikker på ydersiden, men også mærke, hvor blød og glat kastanjen er, når den kommer ud af sin skål.



For at lave kastanjedyr skal du bruge: Kastanjer, tændstikker, og en syl eller lignende værktøj, der kan bruges til at lave huller i kastanjerne. 



Tændstikkerne kommes ind i hullerne, der hvor du vil sætte kastanjerne sammen (hoved på krop), og de bruges også som ben. Kun fantasien sætter grænser for de dyr I laver.



2) Tid til at bruge æbler



Lige nu er der masser af æbler - faktisk så mange, at der for de fleste er flere æbler, end det er muligt at spise. Så har I et æbletræ, eller kender du nogen med et æbletræ, så kan det være en god idé at bruge nogle af disse til at lave æblemost eller måske æblemos til senere brug. Faktisk kan æbler bruges til rigtig meget - I kan også bruge dem i bagværk, lave æblechips, æbleflæsk...



Det er hyggeligt at sanke æbler sammen, og det er mindst lige så hyggeligt, at lave noget ud af æblerne til senere brug. Samtidig kan dit barn lære noget om, hvor maden kommer fra og vigtigheden i at bruge den mad, som årstiden giver os - og ikke bare lade alle nedfaldsæblerne gå til spilde... :)



3) Blomsterløg i jorden



Hvis I har en have eller bare et lille stykke med græs, kan det være en god idé at lægge blomsterløg i jorden nu - og følge udviklingen, når blomsterne begynder at spire i løbet af foråret og sommeren.



Små løg som krokus og erantis kan lægges ned i græsplænen og skabe et fint farvespil i græsset. Vintergækker kan bruges, hvis I skal sende gækkebrev, når det bliver påske. Påskeliljer kan plukkes ind og pynte på påskefrokostbordet.



Når I planter løg, så er det en god idé at guide dit barn - grav et lille hul, plant løget med den spidse ende opad og de runde sider nedad. Fyld forsigtigt jord på. Tramp forsigtigt med foden. Vand evt. med en lille kande. 



4) Flyve med drage



I efterårsferien kan det godt være blæsende, og det giver muighed for at flyve med drage. I kan lave en drage selv, og I kan også købe forskellige drager. Nogle drager er færdige og klar til at bruge, du kan også købe hvide drager, som du og dit barn selv farvelægger, før I flyver med dragen.



Når I skal flyve med drage, at det vigtigt, at I vælger et sted, hvor der ikke er mange træer, trafik, høje huse, højspændingsledninger og lignende. Stranden er ofte et godt sted, og det kræver ofte to voksne, for at få styr på det og finde ud af det de første mange gange... det ser lettere ud end det er, men det er stadig sjovt.



Hvis noget af dragen går i stykker i vinden, så sørg for at samle det op og tal med dit barn om vigtigheden af at rydde op efter sig i naturen. Plaststykker, liner og lignende kan være farligt for fugle og andre dyr, som vi naturligt skal tage hensyn til.



5) Bål, snobrød og shelters



Det er ret hyggeligt - at sidde om et bål, lave snobrød og anden bålmad - men man skal naturligvis være forsigtig og opmærksom på grund af ilden. 



Der findes forskellige steder i naturen, hvor man må lave bål, og det kan være en god idé at ...


Annonce

... undersøge mulighederne, hvor I bor. I flere danske skove, findes der også shelters, som man kan bruge, og hvor det er muligt at overnatte, hvis man har lyst til det. Naturstyrelsen har en liste over shelters man kan låne. Nogle er små og til få personer, andre er store og kan sagtens rumme en større børnegruppe og forældre, hvis flere fra børnehaven eller klassen har lyst til at være med.



I naturen skal man naturligvis også rydde op efter sig. Man må ikke grave affald ned, fordi ræven kan grave det op og spise det - og tage skade. Man må heller aldrig slukke et bål ved at komme sand på - fordi gløderne vil ligge og ulme under sandet og blive meget varme - og meget farlige!



6) Skære græskarlygter



Det er så hyggeligt med græskarlygterne, der står og lyser ved hoveddøren og i haven, synes jeg. Og du kan sagtens lade dit barn være med til at lave græskarlygter. I kan skære ud efter fantasi, eller du kan finde skabeloner på nettet, som du kan bruge og skære ud fra. 



Hvis det er for svært for dit barn at skære med kniven, så lad dit barn være med til at grave græskarhovedet ud og tømme det for græskarkerner. Det kan sagtens gøres med hænderne.



Brug græskarkernerne i stedet for at kassere dem. Rens dem rene, og så kan du riste dem i ovnen eller på en pande, krydre med salt og servere dem, som en lækker snack. Jeg synes personligt, de bliver bedst, hvis man koger dem i ca. 20 minutter, før de kommes i ovnen... 



7) Lave sit eget halloween kostume



Den 31. oktober fejrer flere og flere Halloween, og hvor du naturligvis kan vælge at købe et kostume i den nærmeste legetøjsforretning, så kan I også vælge at bruge lidt tid på at lave et kostume selv...



Lad dit barn være med til at klippe, klistre, sy, skære, male, lime osv. alt efter hvilket kostume I finder på at lave. For dit barn behøver det ofte ikke være perfekt, når blot man kan se, hvad det er - og man selv har været med til at designe og kreere.



Måske virker Halloween heller ikke så uhyggelig, hvis man selv har været med til at lave f.eks. sit kostume... som i øvrigt slet ikke behøver være uhyggeligt, hvis man ikke bryder sig om det :)



8) Spille brætspil



I en hverdag fyldt med fjernsyn, forskellige tablets, computere og smartphones, kan det være en rigtig god idé at prioritere tiden omkring bordet - og spille kort, terninger og brætspil. 



Der er masser af læring i at spille de lidt "gammeldags spil" sammen. Dit barn lærer at man skal vente på hinandens tur, barnet lærer at der vil være en vinder og en taber - og det kan faktisk være meget hårdt at tabe... Barnet lærer også, at der er visse faste regler, som man skal følge, ligesom barnet f.eks. kan lære at tælle, holde styr på brikker, kort, terninger osv. Visse spil lærer også barnet at tænke stratetisk, overveje sine muligheder, træffe valg.



Der findes mange spil beregnet til børn i forskellige aldre, ligesom der findes mange gode familiespil, hvor både børn og voksne kan være med og have det sjovt.



9) Fange krabber og lede efter dyrespor i skoven



Selvom sommeren nu er ved at være slut, så kan du stadig finde masser af aktiviteter ved vandet, f.eks. fange krabber.



Men I kan også lede efter dyrespor i skoven. Måske kan I finde spor efter ræve, rådyr, egern og forskellige fugle. Det kan være en rede i et træ, eller et hul, som er gravet i jorden. Det kan også være I kan finde "dyrestier", det der også kaldes rådyr-veksel. Det er stier, som rådyrene laver mellem der, hvor de sover og der hvor de søger føde.



I kan også finde fugleklatter, eller lorte fra forskellige dyr...



Dyrespor i form af "fodaftryk" kan være svære at finde, når jorden er hård og tør - det er lidt lettere om vinteren, hvis der ligger sne...:) Men der kan stadig være masser af muilghed for at finde spor efter dyrene og tale om de forskellige dyr vi har i DK, hvordan de lever og bor.



10) Offentlige tilbud. Tjek kommunens hjemmeside, biblioteket og jeres lokalområde. Der er ofte flere muligheder for gratis oplevelser i efterårsferien.



God efterårsferie til alle :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce