Annonce

Annonce

Hjælp dit barn med at være en god beslutningstager


3. oktober 2018


I The Washington Post kan man i dag læse en artikel,​ som handler om vigtigheden i at lære vores børn at træffe gode beslutninger.



Casen er en 6 årig pige, der sammen med sin mor og storesøster på 10 år er på ferie. De har en fast tradition med, at når man er ude at rejse, så må man købe en ting med fra feriestedet, som kan minde en om stedet, når man kommer hjem. Og allerede i den første butik, ser pigen på 6 år en bamse, en kat, som hun rigtig gerne vil have. Men da de lige er startet i søgningen på netop det de skal have med hjem denne gang, så siger både mor og storesøster, at hun skal vente. "Det er ikke nogen god idé at købe den kat, måske finder du noget i en anden butik, som du hellere vil have".



Kan du høre dig selv...? Jeg kan faktisk godt genkende dette... :)



Pigen accepterer modvilligt, at mor og storesøter siger, at de skal gå videre, kikke efter andre ting - hun følger dem, gør som de foreslår, men den næste time, er der ikke noget andet som interesserer hende, og hun taler igen og igen om den kat. Hun holder fast i, at det er katten, som hun vil have. Og de går tilbage og køber den til hende.



Nogle gange kan det naturligvis godt være sådan - at det er fornuftigt at se, hvad der ellers er at finde i butikkerne, for børn kan godt handle meget impulsivt og lystbetonet og derfor måske pludselig synes, at noget andet var mere spændende. Men det er vigtigt, at vi ikke forstyrrer barnets valg og fornemmelse for, hvad der er en god beslutning.



Lyt til dit barn, men uden at komme med løsninger



Når dit barn skal træffe svære beslutninger, så er det vigtigt, at du anerkender, at det kan være svært. Det er ofte svært at træffe valg - fordi når man tager en beslutning, vælger noget, så skal man ofte også vælge noget fra.



Prøv om du kan undgå at tale barnet ud af tingene og prøv i stedet, om du kan hjælpe dit barn med at fornemme, hvad der er den rette beslutning. Det er vigtigt, at man kan mærke sig selv, fornemme hvad man vil og ikke vil - ikke bare som barn, men bestemt også som voksen.



Hjælp dit barn med at lytte til sig selv



Hvis du bruger sætninger som "det lyder som" eller "det virker som", så kan du hjælpe dit barn med at indentificere, hvad det føler: "Det lyder som om, at du er sikker på, at du gerne vil have den kat" eller modsat "det virker som om, at du er lidt usikker på, om det er katten du vil have"... Når barnet hjælpes med at blive bevidst om, hvad det har lyst til eller ikke, så hjælpes barnet til at træffe et valg - og vil efterfølgende ofte have det bedre med det valg, som er truffet.



I situationen fra casen, vidste pigen fra begyndelsen, at det var katten, hun ville have. Men mor og storesøster gjorde hende i tvivl og bad hende tænke sig om - hvilket egentlig kunne medføre, at pigen så brugte den næste time på at bekymre sig om, hvorvidt hun kunne komme tilbage og få den kat eller ej eller måske bekymrede sig om, hvorvidt hun valgte rigtigt...



I stedet kunne mor f.eks. have spurgt ind til katten "det lader til at katten virkelig taler til dig. Fortæl mig, hvorfor det skal være lige præcis den?". Når man giver barnet mulighed for at formulere sit ønske, så er det netop en del af den proces at kende sig selv.



Giv dit barn struktur



I casen bliver lillesøster usikker. Hun bliver i tvivl om, hvorvidt det hun føler er rigtigt, når mor og storesøster mener noget andet. Derfor er det vigtigt, at man - hvis man gerne vil hjælpe sit barn til at blive en god beslutningstager - at man i en sådan situation hjælper pigen med at fornemme, at det er hendes egen beslutning.



En måde at gøre dette på kan f.eks. være at sige "det virker som om, at du gerne vil have, at jeg tager beslutningen for dig, men det er kun dig, der ved, hvad du skal vælge", ligesom man kan støtte barnet ved at sige f.eks. ...


Annonce

... "jeg er sikker på, at du træffer et godt valg". 



Nogle gange kan man også komme med forslag til, hvad man selv ville gøre f.eks. "Når jeg skal træffe et svært valg, så laver jeg nogle gange en plus/minus liste", eller man kan f.eks. spørge sit barn, hvad det ville foreslå, hvis det var en ven, som stod med det samme valg...



Øv beslutningstagning i hverdagen



Skal vi købe broccoli eller peberfrugt? Vil du have yoghurt med pære eller med jordbær? Der er mange situationer, f.eks. når man handler, hvor børn godt kan være med til at tage beslutninger og dermed mærke efter, hvad der for dem er en god beslutning.



Medtænk det også i hverdagen, hvor du måske har tendens til at sige "det gjorde ikke ondt" eller "tag jakken på, det er koldt". Sådanne sætninger kan være med til at fjerne barnets evne til selv at mærke efter og tage gode beslutninger. Du kan dog godt komme jakken i tasken, så barnet kan tage den på senere, hvis barnet føler sig kold...



Det gælder også, hvis du ønsker, at dit barn skal deltage i en bestemt fritidsinteresse. Mange forældre vælger på barnets vegne og siger måske direkte "jeg ved bare, at hun vil elske det". Men det er vigtigt, at vi lader vores børn afprøve ting og selv finde ud af, hvad de har lyst til.



Opmuntre til refleksion



Det sker ofte, at børn bliver fortalt, hvad de skal gøre, hvorfor og hvordan - og at vi voksne glemmer at fortælle dem, når de træffer en god beslutning. Men det er netop vigtigt at anerkende vores barn, når det træffer et godt valg. I situationen med katten, så kunne mor derfor efterfølgende have sagt "det var rigtig godt, at du holdt fast i, at det var katten du ville have" eller "det er rigtig godt, at du kan lytte og fornemme, hvad det er du ønsker, så du får det, som passer til lige netop dig" eller lignende.



Det er vigtigt også at medtænke dette i takt med at barnet vokser op - det gælder uanset om barnet er 6-16 år - og f.eks. i situationer med kammerater, hvor barnet glemmer at lytte til sit indre kompas. "Det virker som om, at du ender med at gøre det, som Clara vil, når du er sammen med hende, og at du ikke har det sjovt...". Sætninger som denne kan hjælpe barnet med at blive bevidst om, at den adfærd barnet har måske ikke stemmer overens med de mål eller overbevisninger, som barnet egentlig har.



Tal om den læring der ligger i at leve med en forkert beslutning



Nogle gange gør vi det forkerte. Det gør både voksne og børn - det er jo menneskeligt at fejle. Når vi træffer et valg, træffer en beslutning om at gøre noget bestemt, så sker det, at vi kunne have valgt noget andet, som havde været lige så godt, eller måske havde været bedre, ligesom det sker, at vi har valgt forkert. Det skal naturligvis være okay.



Det er vigtigt, at vi accepterer, når vi nogle gange tager en forkert beslutning - og hjælper vores barn med at acceptere dette. Det er vigtigt, at barnet ikke begynder at tvivle på sin evne til at vælge og tage beslutninger, eller bliver bitter eller ked af det over den beslutning, der er truffet. Vi kan lære noget af vores fejltagelser og ved at tage ansvar for de fejlvalg, vi tager.



Nogle gange kan det hjælpe børn, hvis vi skiver fejlvalget, beklagelsen eller hvad det nu er, ned på et stykke papir, krummer det sammen og smider det i skraldespanden eller folder det til en papirflyver og sender det væk. For børn kan sådanne symbolske handlinger have stor betydning.



Det er også en god idé at hjælpe barnet med at tænke igennem, hvad der kunne have været nyttige overvejelser, så man måske kan bruge disse, næste gang man står over for en lignende beslutning.



Ovenstående artikel er inspireret af artiklen "Six things parents can do to raise kids to be confident decision-makers", The Washington Post 2. oktober 2018.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce