Annonce

Annonce

Rugbrød og havregryn giver sundere børn


16. maj 2017


Ny stor undersøgelse fra Institut for Idræt o​g Ernæring ved Københavns Universitet viser, at børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere. Jo mere fuldkorn, især fra havre, børnene spiser, jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal, og jo bedre er deres insulinfølsomhed.



De fleste af os danskere har en opfattelse af, at havregryn er sundt, men det er aldrig tidligere blevet videnskabeligt undersøgt på børn. Selvom langtidseffekterne af kosten i barndommen endnu ikke er fuldt klarlagt, så er der meget, der tyder på, at hvis de sunde vaner fortsætter ind i voksenlivet, så vil det nedsætte børnenes risiko for sukkersyge og hjertekarsygdomme.



Fakta om undersøgelsen:



Undersøgelsen er lavet blandt 713 børn i alderen 8-11 år. Den er lavet som et øjebliksbillede af børn fra 3. og 4. klasse fordelt på 9 skoler på Sjælland og Lolland-Falster.



Børnene registrerede, hvad de spiste, fik taget blodprøver og blev målt og vejet. De fik undersøgt deres kropssammensætning i en helkropsscanner og fik målt deres fysiske aktivitet i syv dage.



Forskerne har taget højde for forældrenes uddannelsesniveau, hvor meget børnene bevæger sig, hvor meget fisk, frugt og grønt de spiser. Dette for at sikre, at undersøgelsen netop viser effekten af børnenes indtag af fuldkorn og ikke blot er et resultat af, at børnene kommer fra hjem med en sund livsstil.



Fakta om fuldkorn:



Fuldkorn betyder "hele kornet". Det vil sige, at der ikke kun er tale om den stivelsesholdige mel, men at kim, klid og skaldele følger med. Fuldkorn kan være hele, knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel.



Ikke alle kerner er fuldkorn. F.eks. er solsikkefrø, græskarkerner og hørfrø ikke fuldkorn. Nødder og forskellige frø definderes heller ikke som fuldkorn.



Lyst brød kan godt være fuldkorn. Hvis brødet er bagt med fuldkornsmel, kan indholdet af fuldkorn være højt, selvom du ikke kan se de hele kerner.



Når vi spiser fuldkorn spiser vi mindre, da fuldkorn ofte mætter godt.



Fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven naturligt igang.



Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som forebygger forskellige sygdomme, især type-2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.



I Danmark er vi, som et af det eneste lande, rigtig gode til at spise fuldkorn. Danske børn i alderen 4-14 år spiser i gennemsnit ca. 58 gram fuldkorn om dagen, mens børn i Storbritannien og USA kun spiser godt 12 gram fuldkorn om dagen.



Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn i alderen 4-10 år spiser 40-60 gram fuldkorn om dagen, svarende til knap 2 dl. havregryn eller 3-4 skiver rugbrød.



Der er altså al mulig grund tli at give børn havregryn og rugbrød - og andre typer fuldkorn i hverdagen.



Glutenfri fuldkorn



Der findes mange forskellige glutenfri fuldkorn, så hvis du eller dit barn ikke tåler gluten, så kan du stadig godt sikre dit barn fuldkorn. Nogle mennesker har Cøliaki. Det er en kronisk livslang sygdom, som udløses af proteiner, der findes i hvede, rug og byg. Andre mennesker har ...


Annonce

... hvedeallergi, det er en sjælden sygdom, som skyldes, at man danner allergi-antistoffer(IgE) overfor et eller flere af proteinerne i hvede. Har du mistanke om, at du og/eller dit barn ikke tåler gluten, bør du altid drøfte det med jeres læge. 



Hvis du vil sikre dit barn glutenfri fuldkorn, så kan du f.eks. bruge følgende i madlavningen, og når du bager brød: Fuldkornsmajsmel, brune ris, røde ris, fuldkornsrismel, fuldkornsrisflager, havregryn, fuldkornshirsemel, fuldkornsdurramel, fuldkornshavremel.



Når du bager, kan du med fordel også bruge majs og kartofler i bagningen. Det giver stivelse og lethed, som sikrer, at brøddet f.eks. får en mere luftig konsistens. Det er vigtigt at finde en balance mellem mel og stivelse, når du gerne vil bage et godt glutenfrit fuldkornsbrød.



Fuldkorn til de mindste



Der findes ikke en specifik mængdeangivelse for fuldkorn til børn mellem 0-4 år. Og til de mindste børn anbefales det, at kosten er ekstra energitæt, det betyder, at kosten skal have et højere fedt- og kalorieindhold end det man anbefaler til større børn og voksne.



Hvis børn mellem 0-4 år for for meget fuldkorn, så er der en risiko for, at de mættes for meget, og ikke får energi nok. Derfor skal små børn ikke have nær så meget fuldkorn, som større børn og voksne.



Når barnet omkring 6 måneders alderen er igang med skemaden, vil det være rigtig godt at medtænke fuldkorn som en variation af barnets grød. Barnet kan f.eks. få øllebrød, havregrød eller du kan lave en flerkornsgrød bestående af flere forskellige mel- og gryntyper. Barnet kan i den alder også begynde at sidde med f.eks. ristede rugbrødsbjælker i hånden, øve sig mundmotorisk, gumle og gnaske og gradvist vænne sig til rugbrødssmagen.



Når barnet omkring 8 måneders alderen begynder med små brødhapsere, så kan du med fordel give barnet brød med et højt indhold af fibre, men uden at du kan se hele kerner. Du kan blandt andet se efter fuldkornsmærket, når du vælger brød. Du kan også bage havregrynsboller, som mange børn rigtig godt kan lide.



I denne alder vil mange børn også begynde at spise f.eks. pasta af forskellige slags, og det er her en god idé, at du ikke kun giver dit barn fuldkornstyperne, men varierer så dit barn også får flere af de lyse typer. 



Når barnet bliver omkring 18 måneder, vil det ofte være bedre til at tygge, og mange børn kan i denne alder godt spise samme type rugbrød, som du selv spiser - og dermed ofte spise brød med lidt flere kerner. Men generelt skal du være opmærksom på, at børn under 3 år kan have svært ved at tygge hele kerner. Og hvis dit barn ikke kan tygge kernerne godt nok, vil de komme hele ud i den anden ende. Derfor vil små børn ikke have glæde af hele kerner, de optager ikke næringen af dem, og de kan få en meget løs afføring. De 2-3 årige kan altså stadig have glæde af ikke at få alt for grov kost, alt for meget fuldkorn - så prøv at finde den rette balance, hvor dit barn får lidt af hvert.



Rigtig god appetit!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce