Annonce

Annonce

Værd at vide om Parabener


31. oktober 2004

Flere forældre bekymrer sig i stigende grad om brugen af para​bener. Det er ofte fremme i nyhederne at bl.a. creme, vaskeservietter og nu også jerndråber til børn indeholder parabener, og at dette kan være skadeligt. Derfor denne artikel om parabener.

Hvad er parabener?

Parabener er et konserveringsmiddel og hører til blandt de hyppigst anvendte konserveringsmidler. De bruges i en lang række fødevarer, i medicinske produkter og i kosmetik. Parabeners funktion er at dræbe et stort antal bakterier, gær- og mugsvampe og således sikre holdbarheden af produktet.Der findes følgende typer af parabener og ofte bruges flere slags parabener i samme produkt for at konservere så effektivt som muligt.

- Methylparaben
- Ethylparaben
- Propylparaben
- Isopropylparaben
- Sodium Methylparaben
- Butylparaben
- Isobutylparaben

Hvorfor er der problemer med parabener?

Nogle parabener har vist sig at være hormonforstyrrende, det vil sige at man mistænker flere parabener for at kunne reducere sædkvalitet, kunne medføre kræft og give ændret kønsudvikling hos mennesker. Man mener også at nogen parabener kan virke som allergener, dvs. at brugen af parabenholdige produkter kan medvirke til allergiske reaktioner.

Parabener og børn

Børn har lettere ved at optage visse stoffer i kroppen, da de har en anden adfærd og aktivitetsniveau end voksne. Et foster og et spædbarn har et mere følsomt nervesystem, immunforsvar og forplantningssystem og tåler derfor ikke de samme mængder som voksne. ...


Annonce

... Ved indtagelse af parabener, må man også medregne at børn i forhold til deres kropsvægt spiser og drikker mere end voksne. Det er derfor vigtigt at man overfor børn vælger produkter uden parabener, eller dvs. produkter som ikke indeholder den type parabener, som man allerede nu ved, kan være skadelige.

Skadelige parabener

På grund af forældres nervøsitet omkring parabener har jeg kontaktet sundhedsstyrelsen, især mhp. at få afklaret hvordan man som forældre skal forholde sig til Parabener i jerndråber. Sundhedsstyrelsen oplyser at der er to typer af parabener, som kan være skadelige:

- Butylparaben
- Isobutylparaben

Disse to typer af parabener skal man undgå. Der findes to typer for jerndråber på markedet. Den ene hedder Glycifer og denne skulle ifølge sundhedsstyrelsen ikke indeholde de skadelige parabener. Den anden type kaldes kort og godt ’jerndråber’ og laves af firmaet Medic team. Dette produkt indeholder parabenerne Methylparaben og Propylparaben, som heller ikke er skadelige og firmaet arbejder i øjeblikket på at lave produktet, så det slet ikke indeholder parabener overhovedet.

Det skal understreges at det fortsat er vigtigt at give børn mellem 6 mdr. og 1 år jerndråber, hvis de ikke får min. 400ml jernberiget erstatning dagligt. Ved valg af creme, vaskeservietter mv. er det altid en god idé at tjekke indholdsdeklarationen og bevidst vælge de produkter fra som indeholder Butylparaben.

Tilføjelse april 2005: Medic Team oplyser at der nu er mulighed for at købe jerndråber helt uden parabener.


Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce