Annonce

Annonce

Forebyggelse af forkølelse


4. november 2014


Nu er temperaturen udenfor faldet, det blæser, det e​r fugtigt og rundt omkring hører man folk hoste og nyse - vinteren og dermed flere infektioner og snottede næser er på vej. For mange børnefamilier betyder det sygedage, og det trykker på et hav af knapper hos os, når børnene er syge eller har ondt.



Især for børn under to år vil der være flere sygedage end hos ældre børn. Tidligere undersøgelser viser, at vuggestuebørn gennemsnitligt har 23,7 sygedage om året og børnehavebørn har 10 sygedage. Det er mange dage, og det er lige præcis her, at man som par kan blive uenige om, hvem der skal blive hjemme og hvem der skal tage på arbejde.



Det er vigtigt for både barn og forældre at få bragt sygedagene ned og min artikel i dag handler derfor om, hvordan du kan forebygge sygdom.



Håndvask



Rene hænder er bedste udgangspunkt for ikke at blive syg selv og for ikke at smitte andre. Det gælder både derhjemme og i institutionerne. I mange vuggestuer og børnehaver gør pædagoger og medhjælpere et stort nummer ud af god håndhygiejne - og med stor succes. Der er beviseligt færre sygedage i institutioner, hvor man vasker hænder tit og ofte.



Du skal vaske hænder både på dig selv og dit barn. Og altid i situationer hvor I pudser næse, skifter ble, hjælper med toiletbesøg, i forbindelse med måltider og altid, hvis hænderne er synligt beskidte eller våde.



Brug en mild uparfumeret sæbe, når du vasker hænder på dig selv og dit barn. Og sørg for at tørre hænderne i et tørt håndklæde. I institutioner kan med fordel bruges papirhåndklæder, der kan smides ud efter brug.



Host og nys i serviet eller albue



Smitte sker ofte gennem luften, når vi nyser eller hoster. Derfor er det vigtigt at vi lærer vores børn at tage hensyn til andre, når de nyser eller hoster. Dit barn skal lære at nyse eller hoste i en serviet, som efterfølgende kan smides ud og så skal der vaskes hænder bagefter.



Det er naturligt svært for små børn at nå at finde en serviet frem, når de opdager at der er et nys på vej - ligesom det kan være svært at finde ud af rent motorisk. Derfor er det en god idé, at du lærer dit barn at hoste eller nyse i albuen. Lær dit barn at bøje armen op til munden, når det nyser eller hoster, så bakterier og vira havner i albuebøjningen. Og lær dig barn at vaske hænder bagefter.



Rengøring af legetøj



Når børn deler legetøj kan smittte sprede sig fra et barn til et andet. Derfor bør legetøj rengøres jævnligt.



Store stykker legetøj, der ikke tåler meget vand, kan tørres med en klud tilsat rengøringsmiddel. Vælg svanemærkede rengøringsmidler.



Mindre stykker legetøj af plastik eller små stofbamser og tøjdyr lægges i en stofpose og vaskes i vaskemaskine ved 40 grader. Meget legetøj vil også kunne vaskes af i hånden eller i opvaskemaskine.



Indeklima



Rengøring, udluftning, vask og skift af sengetøj og generelt at sørge for et godt indeklima har stor betydning, når du vil forebygge sygdom hos dit barn. 



Det er meget forskelligt, hvor tit vi gør rent i vores hjem. Nogle gør rent dagligt, andre en gang om ugen og atter andre hver 14. dag eller en gang om måneden. Jo flere mennesker man bor sammen, jo større behov vil der være for at gøre rent. Hvis I har husdyr, vil behovet for hyppig rengøring også være større.



Styrkelse af immunforsvaret



Vores immunforsvar er kroppen egen måde at forebygge smitte på og i langt de fleste tilfælde klarer kroppen det rigtig godt. Kort fortalt og dybt forenklet, så består vores immunforsvar af hvide blodlegemer, der slår bakterier og vira ...


Annonce

... ihjel ved at danne antistoffer. 



Immunforsvaret har hukommelse - det kan huske. Det betyder at hvis det møder en bakterie eller en virus, som det har mødt før, så kan det genkende dette. Derfor vil immunforsvaret hurtigt danne antistoffer, som passer præcist på en virus eller bakterie, som du er angrebet af. Du vil derfor være hurtigere til at bekæmpe sygdommen, jo flere gange du udsættes for den.



Du kan godt styrke dit barns immunforsvar. Det kan du gøre ved f.eks. at lade dit barn vaccinere og dermed følge det børnevaccinationsprogram, som er indført i Danmark. 



Kost



Kost, mad dit barn spiser har også betydning for immunforsvaret. Næringsstoffer, vitaminer og mineraler som vi får via kosten påvirker vores krops evne til at opbygge nye celler og reparere gamle celler. Giv derfor dit barn så varieret en kost som mulig, så dit barn spiser lidt fra alle fødevaregrupper.



Nogle undersøgelser peger på, at det kan være en fordel at spise økologisk frugt og grønt. De har ofte et lidt højere indhold af blandt andet C-vitaminer og kostfibre i forhold til ikke-økologiske grøntsager. Indholdet af forskellige antioxidanter er højere i økologiske grøntsager, hvilket er vigtigt for vores immunforsvar.



Fisk er sund og har en gavnlig virkning på kroppens celler og immunforsvar. Det er derfor rigtig godt, hvis I kan spise fisk mindst to gange om ugen og meget gerne sørge for, at jeres barn får fisk til frokost. Det kan være torskerogn, makrel, sild, fiskefrikadeller, rødspættefilet osv. Fisk indeholder vigtige vitaminer og mineraler, blandt andet selen, der virker som antioxidant og dermed styrker immunforsvaret inde fra.



Søvn



Søvn påvirker vores generelle velvære og vores even til at beskytte os selv mod sygdomme. Hvis dit barn ikke sover godt, vil barnets krop have sværere ved at bekæmpe infektioner, når det bliver sygt. 



Derfor er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at sove godt og giver dit barn mulighed for at få tilstrækkelig søvn. Børn under 1.5 år vil ofte have brug for at sove flere gange om dagen og børn op i 3 års alderen vil ofte stadig have behov for en middagslur. Når barnet får lov til at sove tilstrækkeligt længe vil det bevæge sig igennem de forskellige stadier, som søvnen indeholder. Og hver enkelt søvnstadie spiller en unik rolle og giver barnet noget forskelligt. Når barnet sover så øger det sine motoriske færdigheder, humøret bliver bedre, væksthormon, muskler, knogler bliver styrket og opbygget, Immunsystemet styrkes.



Kulde og træk



Det er vigtigt at dit barn ikke fryser og at dit barn ikke udsættes for træk. Kulde og træk kan nemlig medvirke til at nedsætte den naturlige modstandskraft hos barnet og det er afgørende for vores immunforsvar, at vi har en nogenlunde konstant kropstemperatur. Immunforsvaret virker bedre og hurtigere, hvis man har en høj temperatur - f.eks. når vi har feber. På modsat vis kan immunforsvaret arbejde langsommere, hvis vi udsættes for kulde.



Uld kan hjælpe dit barn med at regulere sin temperatur



Undertøj og nattøj i uld kan hjælpe dit barn med at regulere kropstemperaturen. Uldens lange snoede fibre skaber små luftlommer, der sørger for en luftig struktur omkring barnets hud, så barnet hverken bliver for varm eller for kold.



Uld kan også suge op til 40% af sin vægt. Hvis dit barn sveder, vil ulden derfor være svedtransporterende og dit barn vil stadig føles varm på kroppen.



Uld kan derfor holde dit barn varmt og tørt, uanset om dit barn kravler rundt, leger og er aktiv eller om det sidder eller ligger stille.



 



Du kan læse meget mere om smitte, sygdom, behandling, pleje og omsorg for det syge barn i min bog "Helens bog om børn og sygdom".



Rigtig god bedring!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce