"Brems, Brems, BREMS! Nicolai" - råbte en far efter sin søn i lørdags. Jeg var oppe at handle og Nicolai var en dreng på 3.5-4 år, der var med sin far på parkeringspladsen for at lære at cykle. Han havde ret god balance og fik hurtigt fart på - men hvordan man bremser havde han ikke lige lært ...! Og det udløste denne artikel, - for hvordan er det nu med børn og cykler. Hvornår kan de lære at cykle, hvordan går man igang og hvilken cykel skal man købe?
At cykle skal være en leg
Når dit barn skal lære at cykle, skal det helst være sjovt. Og for at det bliver sjovt, så skal barnet føle sig tryg ved situationen. At bevæge sig og bruge sin krop er naturligt for et barn, de har en naturlig indre trang til at bruge sig selv motorisk. At træne balance er vigtigt, men også svært og det er naturligt endnu sværere, når det pludselig skal foregå på noget som bevæger sig.
Cyklen skal ses som en forlængelse af barnets krop, så barnet stille og roligt ikke skal tænke så meget over, hvad det gør, men "bare" gør det. Og derfor er det en god idé at lege forskellige cykellege. Dansk cyklistforbund har udarbejdet flere cykellege for børn, som kan gøre dem fortrolige med det at cykle, netop fordi fokus bliver på legen mere end på cyklen.
Igang i alderen 2-4 år
Mange børn vil fra de er ca. 2 år gamle kunne begynde at cykle og der er to typer cykler, som er gode:
Den trehjulede: Vi kender den alle sammen, den røde trehjulede cykel med et lille lad bagerst, hvor vi som børn kunne køre rundt med sand, sten eller måske en dukke. Den er stadig en god begynder cykel. Når man skal lære at cykle skal man have styr på både balancen og pedalerne og på en trehjulet cykel har barnet forholdsvist let ved at finde ud af pedalerne. Da pedalerne sidder på forhjulet, vil cyklen naturligt begynde at køre, når barnet træder rundt. Det giver en oplevelse af at kunne og samtidig bruges cyklen til leg.
Løbecyklen: De senere år er denne cykel blevet mere og mere almindelig. Den fås i mange farver og udforminger, men princippet er at det er en lille to-hjulet cykel uden pedaler. Det smarte ved denne cykel er, at barnet lærer at holde balancen på to hjul, før barnet skal forholde sig til at lære at bruge pedaler og det passer rigtig godt i forhold til den udvikling børn går igennem. Balance - før pedaler.
Skal man så vælge det ene eller det andet?
Faktisk vil begge dele være rigtig godt. Barnet kan med fordel starte med en løbecykel, træne sin balance, gå over til også at bruge den 3-hjulede og øve sig i at bruge pedaler, for derefter mere ubesværet at springe videre til den almindelige to-hjulede cykel.
Lyder det dyrt? Så kan du med fordel også se dig om efter brugte cykler. Og det kan også være en mulighed at købe en lille børnecykel og så afmontere pedalerne indtil barnet er klar til at forsøge sig med dem på. Vær dog opmærksom på at børn jo også vokser og at cyklen skal passe til barnet.
På to hjul
Når barnet har fået kontrol over balance og pedaler, så er det tid til at forsøge sig med en to-hjulet cykel. For nogle børn er det rigtig svært og tager rigtig lang tid at lære, for andre går det næsten af sig selv.
Cyklen skal passe til barnet i størrelsen. Det betyder at barnet skal kunne nå jorden med begge fødder samtidig uden problemer. Det er bedre at cyklen er lidt for lille end lidt for stor. Pas altid på med at købe en cykel, som barnet kan "vokse i". Så hellere låne, bytte eller købe brugt.
Hvis barnet har svært ved at holde balancen, så kan det være en god idé at afmontere pedalerne, så barnet starter med at bruge den to-hulede som en løbecykel og på den måde bliver tryg.
Cyklen skal være i orden. Det er ikke sjovt at cykle, hvis cyklen ikke fungerer. Der skal være luft i dækkene, kæden skal være smurt osv.
Lad den første cykel være så enkel som muligt. Hvis barnet skal betjene gear eller andre ting, fjerner det fokus fra at finde ud af at cykle.
Sørg for at den første to-hulede cykel har fodbremse. Fra en tre-hjulet cykel eller fra en løbecykel har barnet erfaring med sig om at bremse med benene og den erfaring kan overføres til den nu lidt større cykel.
Forsigtige børn
Nogle børn er bange for at cykle. Dit barn er måske forsigtigt af natur og har brug for ekstra støtte, for at turde. Det er vigtigt at du giver barnet tid og støtter barnet uden at presse det, men det er samtidig også vigtigt at lære barnet at cykle. Det forventes at børn kan cykle, når de går i skole, så de kan deltage i cykeludflugter med klassen.
Støttehjul kan være en hjælp for nogle børn. Men pas på, for støttehjul "holder balancen" for barnet og kan derfor være en hindring for at barnet lærer at holde balancen selv. De kan også give en "falsk tryghed", ...