Annonce

Annonce

Lære at cykle


19. oktober 2022


"Brems, Brems, BREMS! Nicolai" - råbte en f​ar efter sin søn, da jeg på et tidspunkt var kørt af sted for at handle og steg ud af min bil. Nicolai var en dreng på 3.5-4 år, der var med sin far på parkeringspladsen for at lære at cykle. Han havde ret god balance og fik hurtigt fart på - men hvordan man bremser, havde han ikke lige lært ...! Og det udløste denne artikel, - for hvordan er det nu med børn og cykler. Hvornår kan de lære at cykle, hvordan går man i gang, og hvilken cykel skal man købe?



At cykle skal være en leg



Når dit barn skal lære at cykle, skal det helst være sjovt. Og for at det bliver sjovt, så skal barnet føle sig tryg ved situationen. At bevæge sig og bruge sin krop er naturligt for et barn, de har en naturlig indre trang til at bruge sig selv motorisk. At træne balance er vigtigt, men også svært, og det er naturligt endnu sværere, når det pludselig skal foregå på noget, som bevæger sig. 



Cyklen skal ses som en forlængelse af barnets krop, så barnet stille og roligt ikke skal tænke så meget over, hvad det gør, men "bare" gør det. Og derfor er det en god idé at lege forskellige cykellege. Cyklistforbundet har blandt andet udarbejdet 20 cykellege for børn, som kan gøre dem fortrolige med det at cykle, netop fordi fokus bliver på legen mere end på cyklen.



I gang i alderen 2-4 år



Mange børn vil, fra de er ca. 2 år gamle, kunne begynde at cykle, og der er to typer cykler, som er gode:



Løbecyklen: Denne cykel har ingen pedaler, barnet kommer fremad ved at bruge sine fødder direkte på jorden. Den fås i mange farver og udforminger, men princippet er, at barnet vænnes til at køre på en lille to-hjulet cykel og med det samme lærer at holde balancen på to hjul, før barnet skal forholde sig til at lære at bruge pedaler. Det passer rigtig godt til den udvikling, børn går igennem. Balance - før pedaler.



Den trehjulede: Vi kender den alle sammen, den røde trehjulede cykel med et lille lad bagerst, hvor vi som børn kunne køre rundt med sand, sten eller måske en dukke. Den er stadig en god begyndercykel. Der findes dog naturligt også andre modeller, som kan bruges. 



Når man skal lære at cykle, skal man have styr på både balancen og pedalerne, og på en trehjulet cykel har barnet forholdsvist let ved at finde ud af pedalerne. Da pedalerne sidder på forhjulet, vil cyklen naturligt begynde at køre, når barnet træder rundt. Det giver en oplevelse af at kunne og samtidig bruges cyklen til leg.



Skal man så vælge det ene eller det andet?



Faktisk vil begge dele være rigtig godt. Barnet kan med fordel starte med en løbecykel, træne sin balance, gå over til også at bruge den 3-hjulede og øve sig i at bruge pedaler, for derefter mere ubesværet at springe videre til den almindelige to-hjulede cykel.



Lyder det dyrt? Så kan du med fordel også se dig om efter brugte cykler. Det kan også være en mulighed at købe en lille børnecykel og så afmontere pedalerne, indtil barnet er klar til at forsøge sig med dem på. Vær dog opmærksom på, at børn jo også vokser, og at cyklen hele tiden skal passe til barnet.



På to hjul



Når barnet har fået kontrol over balance og pedaler, så er det tid til at forsøge sig med en rigtig to-hjulet cykel. For nogle børn er det meget svært og tager rigtig lang tid at lære, for andre går det næsten af sig selv. 



Cyklen skal passe til barnet i størrelsen. Det betyder, at barnet skal kunne nå jorden med begge fødder samtidig og uden problemer. Det er bedre, at cyklen er lidt for lille end lidt for stor. Pas altid på med at købe en cykel, som barnet kan "vokse i". Så hellere låne, bytte eller købe brugt. 



Hvis barnet har svært ved at holde balancen, så kan det være en god idé at afmontere pedalerne, så barnet starter med at bruge den to-hjulede, som en løbecykel, og på den måde bliver tryg.



Cyklen skal være i orden. Det er ikke sjovt at cykle, hvis cyklen ikke fungerer. Der skal være luft i dækkene, kæden skal være smurt, cyklen kan køre let osv.



Lad den første cykel være så enkel som muligt. Hvis barnet skal betjene gear eller andre ting, fjerner det fokus fra at finde ud af at cykle.



Sørg for, at den første to-hjulede cykel har fodbremse. Fra en tre-hjulet cykel eller fra en løbecykel har barnet erfaring med sig om at bremse med benene, og den erfaring kan overføres til den nu lidt større cykel. 



Forsigtige børn



Nogle børn er bange for at cykle. Dit barn er måske forsigtigt af natur og har brug for ekstra støtte, for at turde. Det er vigtigt, at du giver barnet tid og støtter barnet uden at presse det, men det er samtidig også vigtigt at lære barnet at cykle. Det forventes, at børn kan cykle, når de går i skole, så de kan deltage i cykeludflugter med klassen. 



Støttehjul kan være en hjælp for nogle børn. Men pas på, for støttehjul "holder balancen" for barnet og kan derfor være en hindring for, at barnet lærer at holde balancen selv. De kan også give en "falsk tryghed", for barnet kan sagtens vælte på cyklen, hvis støttehjulet rammer et hul i vejen, ligesom børn ofte vil "hælde til siden", når de kører med støttehjul, fordi de vænner sig til at hjulene støtter og ...


Annonce

... holder balancen. En løbecykel er genereltl bedre forberedelse for barnet, når det gælder om at lære at holde balancen. 



"Kosteskaft" bag på cyklen, som forældre kan holde i og støtte barnet, imens det cykler, er for nogle også en rigtig god idé. I gamle dag foregik det med kosteskaft bundet bag på cyklen. I dag kan man købe "kosteskaft" eller en "hjælpestang" til cykler. Vær opmærksom på, at en hjælpestang til cykler kan have samme problem, - at det er forældrene og ikke barnet, der holder balancen. Der findes modeller på markedet, som har en fjedermekanisme, så barnet også selv er med til at holde balancen. 



Brug støttehjul og/eller kosteskaft til børn, der har brug for den ekstra tryghed, og som uden slet ikke tør prøve at cykle. Brug det ikke til børn, der godt tør med lidt verbal opmuntring og brug hjælpemidler med omtanke, da barnet først rigtigt lærer at cykle, når det kan holde balancen selv.



Modige børn



Nicolai, jeg mødte på parkeringspladsen, var et modigt barn. Han havde fundet teknikken og var glad og stolt, kørte hurtigere og hurtigere fremad og glemte alt om, at han endnu ikke havde lært at bremse, - for han cyklede! "Jeg kan far!" :) Og ja, det er rigtigt, det kunne han. Men han kan stadig ikke overskue trafikken og kan ikke dreje uden om en evt. forhindring, og det kan hurtigt gå galt. 



Modige børn, der derfor gerne vil cykle selv, skal stadig være sammen med en voksen, så vi hjælper dem med at holde fokus på andet end at komme fremad. Sørg altid for, at barnet kan øve sig på trakfiksikre områder og hjælp barnet med at lære, hvordan man bremser, styrer uden om forhindringer osv. Sæt f.eks. streger på vejen med kridt og lad barnet køre mellem to streger, bremse, når det når en streg. Vende, køre, bremse igen.



Lav også forhindringer, som barnet skal øve sig i at køre uden om. Forhindringer kan være streger eller afmærkninger på asfalten, det kan også være kegler, spande, en hulahop-ring lagt på vejen, som barnet skal cykle uden om.



Når barnet har styr på bremser og forhindringer, så øv fart ved at lade barnet cykle på bakker. Lad barnet trække op af bakken og cykle ned og bremse. Lad også barnet øve sig i at cykle op af bakken - det er svært at holde balancen.



Sikkerhed på cykel



Cykelhjelm:



Alle børn bør bruge cykelhjelm. Det kan ikke undgås, at dit barn vil vælte på cyklen, og barnet kan slå sig rigtig meget - cykelhjelmen forebygger både hoved- og hjerneskader. De mindste børn vil ofte være med på idéen, hvor de større børn godt kan brokke sig over det. Derfor er det altid en god idé, hvis du som voksen også bruger cykelhjelm, - børn spejler sig i os, vi er deres rollemodeller.



Cykelhjelmen skal være CE mærket, og hvis hjelmen også har mærket EN1078 så overholder den EU´s standard for cykelhjelme. 



Cykelhjelmen skal passe til barnets hoved, stropper og remme skal indstilles og strammes, uden at det generer barnet. Vær opmærksom på, at børns hoveder også vokser, så I skal jævnligt tjekke, at hjelmen passer, og at hagespændet ikke generer. Der skal være plads til to fingre under remmen, når den er spændt under hagen. Remmene i siderne skal samles, så spændingerne sidder lige under ørerne. 



Cykelhjelmen skal sidde, så den dækker baghovedet, tindingerne og panden - og det er vigtigt, at den sidder vandret på hovedet. Barnet skal kunne bukke sig ned, uden at hjelmen falder af. 



Har cykelhjelmen været udsat for en hård tur i asfalten, bør den udskiftes, da du ikke kan være sikker på, at den så stadig giver optimal beskyttelse. 



Færdes i trafikken



I følge færdselsloven må børn cykle alene i trafikken, fra de er 6 år gamle. Men børn skal cykle længe, før de er modne til at færdes i trafikken på egen hånd. De flere børn vil først i 10-12 års alderen fuldt ud kunne koncentrere sig om medtrafikanter, færdelsregler og trafiklys.



Hvornår dit barn er parat til at færdes i trafikken på egen hånd, afhænger helt af barnets modenhed, barnet rutine og erfaring med at cykle, og hvor barnet skal cykle, - altså om der er tale om en stærk trafikeret vej, et stisystem, om der er farlige vejkryds osv.



Når I begynder at cykle sammen, så lad altid i starten barnet cykle på din højre side, så du hele tiden er ved siden af barnet. Sørg for, at der er plads nok mellem dig, barnet og kantstenen. Tal med barnet om trafikken og færdselsreglerne:



- Her stopper vi, for der er hajtænder.



- Når vi stopper, så løfter vi den ene hånd op, for at signalere stop.



- Når vi krydser vejen, så stopper vi. Vi ser os tilbage og til siderne, for at se, om der kommer nogen, og vi trækker over.



- Når vi skal uden om den bil, der holder parkeret der, så skal vi se os tilbage, før vi svinger udenom.



- Når vi drejer til højre, så strækker vi højre arm ud, så de der kommer bagefter kan se, at vi drejer.



Brug masser af tid på at forklare og vise igen og igen, så dit barn stille og roligt lærer at færdes i trafikken på cykel. Trafikken er meget anderledes på cykel, end når man er på gåben.



Lad herefter barnet cykle foran dig, så du igen hele tiden har styr på, hvordan dit barn cykler.



Rigtig god fornøjelse! 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce