Annonce

Annonce

Svar: P-piller, fortrydelsespiller og graviditet


8. august 2008

Kategori:
Alder:
17 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Kære Bolette

Man kan godt købe fortrydelsespiller i håndkøb på apoteket. En fortrydelsespille koster godt 100,-kr.

En fortrydelsespille bruges som nødprævention og det er vigtigt at tage medicinen så hurtigt som muligt. Det vil sige senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje. Det er sådan at en fortrydelsespille indeholder store doser af kvindeligt kønshormon og det betyder at der er en del bivirkninger ved at tage pillerne. Det er derfor meget vigtigt at man kun tager dem, når det er nødvendigt og at man ikke bruger dem som alternativ for anden prævention f.eks. i stedet for brug af kondom og p-piller.

Du skriver at du allerede tager p-piller. Hvis du har taget disse i en periode og husker at tage dem dagligt til samme tid, ikke kaster op eller lignende, så skulle dine p-piller virke og nødprævention ikke være nødvendigt. Hvis du tager dine p-piller uregelmæssigt og nogle dage glemmer en pille eller lignende, så kan du i teorien godt blive gravid også selvom din kæreste trækker sig ud af dig inden han kommer. Det er sådan at der i den første sperm der kommer lige inden udløsning vil være sædceller, som godt kan bevæge sig op i din livmoder og gøre dig gravid.

At tage pillerne dagligt mellem 9-11 lyder dog regelmæssigt og som om at pillerne virker som de skal. Vil du være helt sikker en anden gang, så er det derfor en god idé at I også bruger kondom – ...


Annonce

... det beskytter dig jo også mod seksuelt overførte sygdomme.

Det er sådan at hvis du tager dine p-piller fast hver dag, så virker de hele døgnet og man kan således ikke sige at de først virker efter nogle timer. Men det er som sagt vigtigt at du tager pillerne dagligt og lader det følge en helt fast rutine. Misser du en dag, er du syg, kaster op osv. så kan du ikke regne med at pillerne virker!

Du kan ikke regne med en graviditetstest før din menstruation er udeblevet. Det vil sige at du er nødt til at vente på at du får menstruation næste gang og hvis den så ikke kommer som den skal, så kan du tage en graviditetstest og finde ud af om du er gravid.

P-pillerne kan godt påvirke graviditets testen, hvis du har mistanke om at du derfor er gravid selvom du har taget p-piller så er du derfor nødt til at lade dig undersøge af lægen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Ja du kan godt få din menstruation selvom du er gravid, det sker at kvinder pletbløder lidt de første måneder af graviditeten. Det skader normalt ikke fosteret at man har taget p-piller i starten af graviditeten.

Du har rigtig mange spørgsmål om p-piller, graviditet osv. og jeg synes du skal kontakte din læge og bede om at få en tid, hvor I kan drøfte disse ting. Du kan sagtens ringe til lægen og få en tid, - nummeret står på dit gule sygesikringskort.

Fortsat held og lykke, jeg håber du er hjulpet videre.

Pas godt på dig selv:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Øjne og syn

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der dog vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. Billeder med kontrastfyldte farver eller sort/hvid billeder er gode til at fange babyen interesse og er med til at udvikle evnen til at se og fokusere. Små børn skeler og det er...

Læs mere i Babylex

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce