Annonce

Annonce

Svar: Baby bliver hurtigere overstimuleret end før


8. december 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære M&J

Tak for jeres brev :)

Dejligt at høre, at I har kunne bruge mine tidligere svar :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter i øjeblikket, og når børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så kalder man det "tigerspring". Det er oprindeligt to hollandske forskere som har beskrevet disse spring og ifølge dem, så ligger disse spring på helst bestemte uger i barnets udvikling: 5 uger, 8 uger, 12 uger, 19 uger, 26 uger, 37 uger, 46 uger, 55 uger, 64 uger og 75 uger (1,4 år).

Når barnet gennemgår et tigerspring, så vil barnet ofte skifte humør, det vil græde mere end det plejer - og uden at man som forældre helt at finde en forklaring på barnets humørskifte. Og det skyldes alt sammen at barnet er igang med at forstå verden på en ny måde - de føler at verden ændrer sig, og det kan være skræmmende og dermed gøre at barnet græder mere og kræver mere opmærksomhed. Et tigerspring varer ofte mellem 1-5 uger alt efter hvilket spring der er tale om...

Hvis du vil læse mere omkring disse spring, så kan du læse bogen "Vidunderlige uger" af Hetty Van de Rijt og Frans Plooij.

Det er dog ikke sådan, at børn kun udvikler sig i disse uger - der sker en udvikling hele tiden, barnet "går ikke i stå". Og jeg har i min bog "Helens bog om dit barns udvikling" forsøgt at beskrive den udvikling, som barnet går igennem uge for uge og måned for måned fra det er få timer gammelt og til det er 3 år...

Og netop omkring 12 ugers alderen, ja så sker der altså en del og det er sandsynligvis dette du mærker nu. Mange børn vil i denne alder græde lidt mere og være lidt ekstra tryghedssøgende. Mange familier oplever, at mor i denne periode er bedst - det er mor som bedst trøster, far og andre har sværere ved det. Børn i denne alder begynder ofte også at kunne holde deres hoved mere selv og dermed begynder barnet at kunne dreje hovedet bevidst efter lys og lyd - det giver en ny oplevelse af verden og flere nye stimuli, som barnet naturligt skal bearbejde - og også kunne koble ...


Annonce

... fra overfor. Barnet begynder også at kunne se længere og begynder at fornemme rummet på en ny måde - og også det giver naturligt ekstra stimuli...

Hendes søvn ændrer sig også stille og roligt, så hun nu kan få tendens til at "slatsove" lidt i løbet af dagen, og hun vil have brug for at du hjælper hende med lidt længere lure. Hendes rytme ændrer sig, så hun måske begynder at have en længere vågenperiode om aftenen, hvor hun tydeligvis ikke er træt, men gerne vil være vågen sammen med mor og far.. hvilket naturligt kan virke frustrerende, hvis I tænker, at børn helst skal sove kl 20, for det er bestemt ikke alle børn i denne alder, som gør det, og det er helt normalt...

Der sker altså rigtig meget, og det er dette du/I helt naturligt mærker :) Og det bedste I kan gøre er at give hende ekstra nærhed og tæt fysisk kontakt. Prøve at finde ud af hvad hun har brug for - nogle gange skal hun holdes lidt tættere på arm, andre gange vil det være fint at hun ligger på et tæppe på gulvet i nærheden af dig. Nogle gange er løsningen en slynge eller bæresele, så hun kan sidde tæt ved dig og stadig se lidt på verden...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hun kan også godt have brug for hjælp til at blive skærmet og koble fra, når hun skal sove. Så nogle gange kan det være en god idé at putte hende i barnevognen, trille en tur og på den måde få hende lullet ind i søvnen. Andre gange kan det være en god idé at mor lægger sig med hende og ammer hende i søvn i dobbeltsengen, så hun på den måde får koblet fra, finder roen og får sin søvn :)

Når det er sagt, så skal I naturligvis også være opmærksom på, at hun jo godt kan blive syg og derfor få behov for at blive set af en læge. Hun må ikke på nogen måde virker til at have ondt, og hvis du oplever, at hun har smerter, får feber, virker sløv og ukontaktbar, græder betydeligt mere end hun plejer, ikke vil spise osv. så skal I altid kontakt jeres læge, så hun kan blive tjekket igennem :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

26. september 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Adfærd 16 mdr

Kære Helen, Tak for god hjælp i din brevkasse. Nu skriver jeg igen,...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2017 | Udvikling | 13 mdr.

Hysteriske anfald ved spisetid

Hej Helen :-) Min ellers så glade dreng på 13 måneder, er begyndt at få...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


18. oktober 2017 | Udvikling | 8 mdr.

Må vi gå med hende?

Hej Helen, Jeg skriver fordi, jeg synes det er svært at finde en balance i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Opstart i ny dagpleje og nye rutiner

Kære Helen Vores søn på 2 år og 2 måneder skal desværre skifte dagpleje, da...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annoncer

Annonce