Annonce

Annonce

Svar: Må vi gå med hende?


17. oktober 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Dorthe

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din motorisk aktive datter :)

Det er helt normalt, at børn i 4 måneders alderen strækker deres ben og rigtig gerne vil stå. Det er super, at du således har styrket din datter ved at hjælpe hende op at sidde og derfra op i stående stilling, ved at holde hende i hænderne og lade hende selv trække sig op :)

Der går dog noget tid, før hun er stærk nok til at gå rundt og har balancen til det, og det er naturligt svært at vurdere, hvor stærk hun er, når jeg ikke kan se hende. Du fortæller dog, at hun er set af både fysioterapeut og læge, som begge har sagt, at hun er "for blød", og ud fra dette tænker jeg, at du skal passe på med at lade hende gå for meget. Du er nødt til at følge de fagpersoner, som du har omkring dig og som kan se din datter og vurdere hendes styrke :)

Som udgangspunkt skal du støtte hende i den udvikling, som hun viser sig parat til. Det betyder, at du ikke bør sætte hende op, før hun er stærk nok til at kunne sidde. Du bør ikke stille hende op, før hun selv kan rejse sig, ligesom hun ikke bør hjælpes til at gå, før hun er stærk nok og parat til at gå - det vil sige, selv kan rejse sig ved tingene og øve sig i at mærke sin styrke, finde sin balance og hen af vejen gør tegn til at ville og selv kunne tage et par skridt ud i verden...

Det er vigtigt, at du lægger hende på maven dagligt. Det er fra maveliggende stilling, at hun får styrke nok i ryg og nakke til at kunne sidde selv, ligesom hun også lærer at kravle fra maveliggende stilling. Og netop det at kravle er vigtigt - og man siger at børn helst skal kravle før de kan gå... Når børn kravler, så vil de naturligt krydskoordinere deres bevægelser, fordi de bruger skiftevis venstre og højre side, venstre arm og højre ben eller omvendt - og det at de krydskoordinerer, betyder at deres to hjernehalvdele arbejder sammen.

Dette har blandt andet betydning for, at man kan skelne bogstaver og tal, at man kan se forskel på f.eks. b og d, p og q, om der står 9 eller 6 osv. ...


Annonce

... Derfor er man opmærksom på, at det er vigtigt, at børn lærer at kravle, lærer at krydskoordinere...

Jeg tænker også, at det kan være en god idé at du hjælper hende med at trille, gynge og blive bevæget i alle retninger. På den måde stimulerer du hendes balancecenter, og det vil også være rigtig godt i forhold til at hun, når hun ligger ned, vil finde ud af at sætte sig op og derfra finde ud af at rejse sig selv, hvorfra hun så kan begynde at tage skridt ud i verden. Du kan trille hende hen over en stor gymnastikbold, du kan gynge hende i en babygynge af den slags, hvor hun sidder i et sæde og gynges frem og tilbage (ikke en hoppegynge). Du kan snurre hende i dine arme, vende hende på hovedet, du kan købe en tummelumsk med flad bund, som du kan dreje hende i, du kan danse med hende osv.

Du må meget gerne hjælpe hende op i kravlestilling, så hun ligger på alle fire, og du kan sætte dig bag hende, holde hende om livet og hjælpe hende med at rokke. Det er fra rokkende stilling, at hun finder ud af at kravle. Du kan støtte hendes fodsåler med dine knæ. Skridsikre strømper, skridsikre knæ kan være en god idé - prøv at se hjemmesiden gobabygo.dk...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Og når alt dette så er sagt, så skal du jo også støtte hendes udvikling, så når hun selv rejser sig op ved at trække sig op ved tremmerne i sengen eller ved at holde fast i møblerne, så skal du naturligvis lade hende gøre det og støtte hende, så hun ikke falder. Du skal ikke pace hende og ikke gøre noget, som hun ikke er parat til, men du skal modsat heller ikke stoppe den udvikling, som hun selv er igang med :) Så når hun selv rejser sig, så må hun gerne. Når hun selv forsøger at tage et par skridt, så må hun gerne, men hun skal selv gøre det - og det er som sagt rigtig godt, hvis hun kan lære at kravle først :)

Børn er dog forskellige, og nogle børn går faktisk allerede 9 måneder gamle, hvor andre ikke går før de er 18 måneder... så her er de normale rammer meget vide :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

26. september 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Adfærd 16 mdr

Kære Helen, Tak for god hjælp i din brevkasse. Nu skriver jeg igen,...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2017 | Udvikling | 13 mdr.

Hysteriske anfald ved spisetid

Hej Helen :-) Min ellers så glade dreng på 13 måneder, er begyndt at få...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Opstart i ny dagpleje og nye rutiner

Kære Helen Vores søn på 2 år og 2 måneder skal desværre skifte dagpleje, da...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Udvikling | 10 mdr.

Bange for brusebad

Hej Helen, Min søn er ret træt af bruseren. Hvad kan man gøre ved...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annoncer

Annonce