Annonce

Annonce

Svar: Lege med mor eller lege selv?


12. juli 2017

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng :)

Det lyder som om, at han er rigtig god igang med sin udvikling både grovmotorisk og finmotorisk - og det er rigtig dejligt, at han kravler hen til kassen med legeting, leger, studerer, undersøger.. og det er super flot, at han i en alder af 7 måneder, på egen hånd er i stand til at møffe sig derhen, sætte sig op og lege...

Jeg tænker, at det at han motorisk er så godt igang, måske gør det lidt lettere for ham at lege og underholde sig selv, hvor nogle af de andre børn i mødregruppen ikke selv kan endnu, og derfor har brug for at mor eller far hjælper dem mere... Og sådan er børn så forskellige, og det skal der naturligvis være plads til :)

Netop når man er i mødregrupper, så oplever man forskelligheden og det kan være ret sjovt at studere.. I 1980´erne kom den amerikanske psykolog og professo​r Howard Gardner med et nyt syn på intelliens og en ny beskrivelse af måden, børn lærer på. Han sagde blandt andet, at vi indeholder forskellige intelligenser f.eks.: "Den logisk matematiske intelligens", "Den sproglige intelligens", "Den musikalske intelligens", "Den rumeligt visuelle intelligens", "Den kropslige intelligens", "Den personlige intelligens" og "Den sociale intelligens".

Hvis barnet f.eks. er logisk-matematisk intelligent, så interesserer det sig for detaljen og studerer til bunds. Det er f.eks. det barn, som ofte sidder og vender og drejer hvert eneste stykke legetøj igen og igen. Barnet som elsker at eksperimentere, eller som godt kan lide at bygge puslespil eller få små opgaver, som det skal regne ud...

Er barnet f.eks. kropsligt intelligent, så vil det have brug for at røre ved ting, afprøve ting. Barnet har brug for at finde løsninger ved at prøve sig frem og har svært ved at sidde stille. Disse børn virker derfor meget aktive og livlige og sidder sjældent stille, de lærer bedst, når de er i bevægelse, og de har en god evne til at koordinere deres bevægelser...

Hvis denne teori er rigtig, så er det naturligt, at nogle børn i mødregruppen sidder mere stille, hvor andre er mere i bevægelse. At nogle børn har brug for at blive guidet og vist hvordan, hvor andre har det fint med at forsøge sig frem på egen hånd.. Og derudover tænker jeg ...


Annonce

... også, at vi jo alle sammen har forskellig personlighed og dermed forskellig måde at være på :)

Du fortæller, at din dreng godt kan lege selv i 20-30 minutter af gangen, og det lyder rigtig fint og rigtig dejligt. Det er ikke noget problem, for du er jo i nærheden og reagerer på ham, når og hvis han har behov for dig. Og det lyder som om, at han er helt tryg ved, at du netop er i nærheden - det er super. Det lyder meget fint i forhold til hans alder.

Når det er sagt, så kan det dog godt ændre sig i løbet af den næste måned eller to... I takt med at han begynder at kravle, rejser sig ved tingene og bevæger sig mere og mere rundt i verden på egen hånd, så kommer separationsfasen. Han er igang.. men det kan godt give sig udtryk ved lidt usikkerhed på verden... Det at barnet begynder at vende sig lidt mere ud mod verden og omgivelserne, andre personer, medfører en separationsangst, en angst for fremmede, og et barn som tydeligt protesterer mod at blive forladt af sine forældre. Han kan derfor godt begynde at græde, hvis du går ud i køkkenet og lader ham være alene i stuen, eller du går på toilettet. Han kan også reagere, hvis I har gæster eller I besøger andre. Hvor han tidligere gerne har ville snakke med andre, og ikke har haft problemer med at kravle rundt, så vil han pludselig helst være på dit skød og møde verden fra din favn.. Det er helt normalt, det hører udviklingsspringet til...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis nogle af børnene i mødregruppen er lidt ældre end din dreng, kan det derfor også være dette som spiller ind, og som måske gør, at forældrene lige nu oplever deres børn mere klyngende og have svært ved at lege og underholde sig selv...

Og hvis nogle af børnene er yngre end ham, så kan det faktisk også spille ind. For i 6 måneders alderen vil mange børn også have svært ved at lege selv og underholde sig selv i længere tid - hvilket kan være meget frustrerende for mange forældre... Så igen er børn forskellige, og man oplever det rigtig meget, når mødregruppen mødes :)

Og når alt dette er sagt, så lyder det som sagt rigtig fint, at din dreng er i stand til at lege 20-30 minutter for sig selv med dig i nærheden. Det lyder ikke problematisk, men dejligt for jer begge :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

6. september 2017 | Udvikling | 15 mdr.

Vuggestue start og gråd

Hej Helen Nu er det 1 måned siden at min søn startede i vuggestue, og han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. august 2017 | Udvikling | 8 mdr.

Konstant utilfreds

Kære Helen. Jeg skriver til dig igen da jeg er ved at være ret bekymret for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. august 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Sprog - 2 år, 2 mdr.

Kære Helen Tak formen rigtig god brevkasse. Vi har før haft glæde af dine...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Dreng som er bange for mange ting + sengevæder

Hej Helen. Du får lige et brev mere herfra. Min store dreng på 5 1/2 er en...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Hænger på armen hele tiden

Hej Helen Skriver ift. min dreng August på 11. måneder. (Født 2 måneder for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annoncer

Annonce