Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling - 5 mdr.


27. april 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Susan

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebror :) Og velkommen til - dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen, og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)

Det lyder umiddelbart som om, at lillebror er fint med motorisk. De normale rammer er meget vide og selvom han ikke er så hurtig som storebror var, så er det du fortæller stadig helt normalt for hans alder... Han er en fysisk stor dreng - han vejer 9 kg og det gør naturligt, at han har lidt flere kg at flytte og løfte på, og det kan naturligt godt gøre, at han motorisk har brug for lidt mere tid... men det er helt okay.

Du fortæller, at han især er aktiv på puslepuden. Når han ligger der, så drejer han sig, løfter fødderne og får fat i sine tæer osv. Men når du lægger ham på gulvet, bliver han motorisk mere stille... Du kan prøve at lægge puslepuden ned på gulvet, for at se om det kan gøre en forskel for ham. Du må også meget gerne hjælpe ham med at få fat i sine tæer, triller om egen akse, trille fra mave og ryg og ryg til mave ved at hjælpe ham på gulvet, så du gør han opmærksom på, at han også kan gøre det der. Ranglesokker på fødderne kan måske gøre ham interesseret i sine tæer, så han begynder at løfte benene op og få fat i tæerne, også når han ligger på gulvet.

Og det er netop på den måde at børn ofte lærer at trille fra ryg til mave. Når han ligger på ryggen, løfter han benene op, får fat i sine tæer og får overbalance og drejer derfor om på siden - og derfra videre om på maven.

Når han ligger på maven, må du gerne hjælpe ham med at få armene ind under kroppen, så han ligger på sine albuer og derfra øver sig i at komme op i strakt arm. Du kan med fordel lægge ham foran et spejl, så han ligger og kikker på sig selv. Det kan gøre det lidt mere spændende at ligge på maven og løfte sig op :)

Det er super, at I går til babysvømning, det vil naturligt være med til at stimulere ham motorisk. Du må derhjemme også meget gerne danse med ham, svinge ham rundt, lade ham "flyve" fra mor til far, dreje ham, vugge ham, hoppe med ham osv. Jo mere du kan tumle med ham og svinge ham rundt, jo bedre vil det være. Når du bevæger ham i alle retninger så stimuleres hans balance og dermed hans motoriske udvikling. Så bliv endelig ved med alt det du allerede forsøger. Det skal nok komme:)

Du skriver, at han nogle gange sidder i skråstol, og når han sidder der, så forsøger han at sætte sig op.. Du skal være opmærksom på, om hans mave- og halsmuskler er stærkere end hans ryg- og ...


Annonce

... nakkemuskler. Det er vigtigt, at han ligger på maven fordi han i maveliggende stilling får styrke i ryg, nakke, skuldre osv. til at kunne sidde, krybe, kravle - og måske skal I holde en pause fra skråstolen i en periode, netop for at få "styrket hans bagside" lidt :)

Han lyder til at have det rigtig godt, han pludrer, smiler, er opmærksom på storebror, er fuldt ud med mentalt og han elsker det - han kan også godt lide at bruge sine hænder og forsøger at få fat i ting, som ligger i nærheden - det er rigtig fint alt sammen. Igen - børn er forskellige og du har også helt ret i, at nogle gange så hjælper storebror måske lidt ekstra, og nogle gange er det sjovere bare at ligge og kikke på storebror, end at kæmpe med at flytte sig - det skal der naturligvis også være plads til :)

Ud fra det du fortæller, så er jeg ikke umiddelbart bekymret :)

Med hensyn til skemad, så må du gerne lade grøden være som en tyk vælling eller suppe lige nu, hvis det fungerer godt sådan. Så kan han starte med at vænne sig til smagen af andet end mælk og stille og roligt kan du så gøre grøden lidt mere fast, så han begynder at finde ud af spise mere rigtigt. Du må også gerne forsøge med lidt frugtmos, som ofte har en let luftig konsistens uden at være direkte tynd, for at se om han kan spise dette.

Det vil være rigtig fint, at du fortsætter med lidt skemad med den alder han har og den interesse han viser. Det er vigtigt netop at udnytte hans interesse til at få introduceret ny smag og konsistens. Hvis du venter, så kan du godt risikere at interessen så pludselig ikke er der :)

Når han kan spise 1/2 dl. grød til frokost, så vil jeg anbefale, at du starter med lidt grøntsagsmos til aften og en dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.

Eftermiddag 16-17: Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres, når det fungerer med lidt grød til frokost.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes stadig ofte midt nat

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og at det giver lidt ro med på vejen. Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

26. september 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Adfærd 16 mdr

Kære Helen, Tak for god hjælp i din brevkasse. Nu skriver jeg igen,...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2017 | Udvikling | 13 mdr.

Hysteriske anfald ved spisetid

Hej Helen :-) Min ellers så glade dreng på 13 måneder, er begyndt at få...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


18. oktober 2017 | Udvikling | 8 mdr.

Må vi gå med hende?

Hej Helen, Jeg skriver fordi, jeg synes det er svært at finde en balance i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Opstart i ny dagpleje og nye rutiner

Kære Helen Vores søn på 2 år og 2 måneder skal desværre skifte dagpleje, da...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annoncer

Annonce