Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling - 5 mdr.


27. april 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Susan

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebror :) Og velkommen til - dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen, og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)

Det lyder umiddelbart som om, at lillebror er fint med motorisk. De normale rammer er meget vide og selvom han ikke er så hurtig som storebror var, så er det du fortæller stadig helt normalt for hans alder... Han er en fysisk stor dreng - han vejer 9 kg og det gør naturligt, at han har lidt flere kg at flytte og løfte på, og det kan naturligt godt gøre, at han motorisk har brug for lidt mere tid... men det er helt okay.

Du fortæller, at han især er aktiv på puslepuden. Når han ligger der, så drejer han sig, løfter fødderne og får fat i sine tæer osv. Men når du lægger ham på gulvet, bliver han motorisk mere stille... Du kan prøve at lægge puslepuden ned på gulvet, for at se om det kan gøre en forskel for ham. Du må også meget gerne hjælpe ham med at få fat i sine tæer, triller om egen akse, trille fra mave og ryg og ryg til mave ved at hjælpe ham på gulvet, så du gør han opmærksom på, at han også kan gøre det der. Ranglesokker på fødderne kan måske gøre ham interesseret i sine tæer, så han begynder at løfte benene op og få fat i tæerne, også når han ligger på gulvet.

Og det er netop på den måde at børn ofte lærer at trille fra ryg til mave. Når han ligger på ryggen, løfter han benene op, får fat i sine tæer og får overbalance og drejer derfor om på siden - og derfra videre om på maven.

Når han ligger på maven, må du gerne hjælpe ham med at få armene ind under kroppen, så han ligger på sine albuer og derfra øver sig i at komme op i strakt arm. Du kan med fordel lægge ham foran et spejl, så han ligger og kikker på sig selv. Det kan gøre det lidt mere spændende at ligge på maven og løfte sig op :)

Det er super, at I går til babysvømning, det vil naturligt være med til at stimulere ham motorisk. Du må derhjemme også meget gerne danse med ham, svinge ham rundt, lade ham "flyve" fra mor til far, dreje ham, vugge ham, hoppe med ham osv. Jo mere du kan tumle med ham og svinge ham rundt, jo bedre vil det være. Når du bevæger ham i alle retninger så stimuleres hans balance og dermed hans motoriske udvikling. Så bliv endelig ved med alt det du allerede forsøger. Det skal nok komme:)

Du skriver, at han nogle gange sidder i skråstol, og når han sidder der, så forsøger han at sætte sig op.. Du skal være opmærksom på, om hans mave- og halsmuskler er stærkere end hans ryg- og ...


Annonce

... nakkemuskler. Det er vigtigt, at han ligger på maven fordi han i maveliggende stilling får styrke i ryg, nakke, skuldre osv. til at kunne sidde, krybe, kravle - og måske skal I holde en pause fra skråstolen i en periode, netop for at få "styrket hans bagside" lidt :)

Han lyder til at have det rigtig godt, han pludrer, smiler, er opmærksom på storebror, er fuldt ud med mentalt og han elsker det - han kan også godt lide at bruge sine hænder og forsøger at få fat i ting, som ligger i nærheden - det er rigtig fint alt sammen. Igen - børn er forskellige og du har også helt ret i, at nogle gange så hjælper storebror måske lidt ekstra, og nogle gange er det sjovere bare at ligge og kikke på storebror, end at kæmpe med at flytte sig - det skal der naturligvis også være plads til :)

Ud fra det du fortæller, så er jeg ikke umiddelbart bekymret :)

Med hensyn til skemad, så må du gerne lade grøden være som en tyk vælling eller suppe lige nu, hvis det fungerer godt sådan. Så kan han starte med at vænne sig til smagen af andet end mælk og stille og roligt kan du så gøre grøden lidt mere fast, så han begynder at finde ud af spise mere rigtigt. Du må også gerne forsøge med lidt frugtmos, som ofte har en let luftig konsistens uden at være direkte tynd, for at se om han kan spise dette.

Det vil være rigtig fint, at du fortsætter med lidt skemad med den alder han har og den interesse han viser. Det er vigtigt netop at udnytte hans interesse til at få introduceret ny smag og konsistens. Hvis du venter, så kan du godt risikere at interessen så pludselig ikke er der :)

Når han kan spise 1/2 dl. grød til frokost, så vil jeg anbefale, at du starter med lidt grøntsagsmos til aften og en dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.

Eftermiddag 16-17: Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres, når det fungerer med lidt grød til frokost.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes stadig ofte midt nat

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og at det giver lidt ro med på vejen. Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

ProduktnyhederLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

6. september 2017 | Udvikling | 15 mdr.

Vuggestue start og gråd

Hej Helen Nu er det 1 måned siden at min søn startede i vuggestue, og han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. august 2017 | Udvikling | 8 mdr.

Konstant utilfreds

Kære Helen. Jeg skriver til dig igen da jeg er ved at være ret bekymret for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. august 2017 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Sprog - 2 år, 2 mdr.

Kære Helen Tak formen rigtig god brevkasse. Vi har før haft glæde af dine...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Dreng som er bange for mange ting + sengevæder

Hej Helen. Du får lige et brev mere herfra. Min store dreng på 5 1/2 er en...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Hænger på armen hele tiden

Hej Helen Skriver ift. min dreng August på 11. måneder. (Født 2 måneder for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det er en stor fordel så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I vinterhalvåret kan det være en fordel at vælge undertøj af uld, da det varmer mere. Vær opmærksom på hvilken type uldundertøj du vælger. Noget uld kradser, hvor andet er meget mere blødt og behageligt.

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annoncer

Annonce