Annonce

Annonce

Svar: Drikkekop


14. december 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære Lise

Tak for dit brev :) Og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og det lyder som en god idé at få far lidt mere på banen og forsøge lidt mere kontinuerligt med flaske - og så må I se, hvordan det går :)

Det er meget forskelligt, hvilken type kop børn bedst kan drikke af. I begyndelsen handler det mere om at vænne barnet til at drikke på en ny måde og også lære at drikke vand i stedet for mælk - og ikke så meget om, hvor store mængder der egentlig kommer ind.

Det lille barn er også vant til at bruge sin tunge til at malke med, når det drikker/spiser hos sin mor eller af en flaske - og det at drikke af en kop er en helt anden teknik, som er meget svær. Derfor vil man ofte opleve at barnet i starten bruger tungen. Stikker tungen ned i vandet og forsøger at lappe vandet i sig.

Nogle børn finder hurtigt teknikken. De holder tungen ned og drikker uden større problemer. Mange har lettest ved det, hvis man tilbyder vand af et snapseglas, fordi det passer bedre i størrelsen til barnets mund. At drikke af en stor kop, kan virke lidt som hvis vi skulle drikke af en skål... :)

Andre børn har sværere ved det, og de kan godt have glæde af at man giver dem en tudkop, fordi ...


Annonce

... tuden netop er med til at holde tungen nede og dermed lære barnet, at man ikke skal bruge tungen til at lappe vandet i sig...

Hvis man vælger at bruge en tudkop, så anbefaler jeg at man vælger en gammeldagsmodel, hvor tuden kan fjernes og hvor der ikke er modstand, når barnet drikker. Der skal altså ikke være tale om en "drypfri" kop, men derimod en kop, hvor vandet naturligt kommer ud, når koppen hældes. Samtidig anbefaler jeg en kop med to hanke, så når barnet begynder gerne at ville drikke selv og styre det selv, så kan barnet lærer at styre koppen ved at holde med begge hænder - og tuden kan tages af, så barnet lærer at bruge koppen som en almindelig drikkekop :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Tupperwarekoppen og andre lignende "drypfrie" modeller kan være rigtig gode, hvis man er på tur og gerne vil have koppen liggende i barnevognen eller lignende, så barnet løbende kan få en tørstslukker :) Det er altså ikke sådan, at denne kop slet ikke kan bruges. Men ved middagsbordet og i forbindelse med måltiderne, vil det være rigtig fint at barnet hen af vejen også lærer at drikke "lidt mere rigtigt", hvis man kan sige det sådan :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

25. december 2023 | Udstyr | 2 mdr.

Valg af bæresele

Hej Helen. Rigtig glædelig jul! Vi har fået en bæresele i julegave, men...

Læs hele brevet og Helens svar


31. oktober 2023 | Udstyr | 15 mdr.

Hovedpude til 1årig

Hej Helen. Jeg kan se at du generelt anbefaler 2års alderen som et tidspunkt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce