Annonce

Annonce

Svar: Solcreme og vand


17. september 2017

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder spændende med et år i Kina, og I får højst sandsynligt et dejligt år alle tre! Det er dog en helt andet kultur og et helt andet klima end i Danmark, så jeg kan godt forstå, at du gør dig mange overvejelser :)

Der er tre solråd, som du bør følge: Skygge, Solhat og Solcreme :)

Det anbefales, at du så vidt muligt holder din datter i skygge. Hun bør ikke være ude i solen, men bør være indendøre, og hvis I er ude, så bør hun være under halvtag, parasoller, solsejl osv. så hun ikke er i direkte sol. Selvom det måske er lidt overskyet, så vil solens stråler stadig kunne trænge igennem skyerne.

Derudover så vil det være godt, hvis du kan give hende løst tætvævet tøj på - gerne med lange ærmer og bukser med lange ben - så tøjet hjælper med at beskytte mod solens stråler. Tøj i løstsiddende vævet bomuld beskytter bedst. Du kan også købe tøj som indeholder UV-filtre. Det kan være en god idé, når hun begynder at kravle, og I måske skal være mere ude, bader i pool, eller hvad I nu kan finde på... En solhat der giver skygge i nakken, over ørerne og som også skærmer lidt for solen direkte i ansigtet vil være rigtig godt.

Hvis I skal ud, hvor solen rammer hende, så er det vigtigt, at du bruger solcreme. Du bør bruge solcreme til hende, selvom hun er under 1 år - det er langt bedre at give hende solcreme på, end risikere at hun bliver solskoldet. Hun skal altid have solcreme på der, hvor tøjet ikke dækker.

Med hensyn til mængden af solcreme, så er tommelfingerreglen en krop = en håndfuld. Altså den mængde solcreme, der kan ligge i hendes hånd, skal bruges til hendes krop.

Du bør smøre hende 20 minutter før I går ud, så holder virkningen i et par timer. Og du bør smøre hende ind igen, hvis hun har været i bad, har svedt meget, er blevet tørret med et håndklæde eller lignende.

I Danmark vil det normalt være nok med en faktor 15-30, men i udlandet, hvor klimaet er betydeligt varmere, bør du som minimum bruge en faktor 30, måske en faktor 50. Det vil være en rigtig god idé, at du køber solcreme med fra Danmark. Du bør vælge en svanemærket solcreme. Det sikrer, at den ikke indeholder parfume eller hormonforstyrrende stoffer. En solcreme bør også beskytte mod både UVA- og UVB-stråling.

Med hensyn til dehydrering, så er det rigtig godt, at du er opmærksom på dette. Da du ammer, så vil din krop dog producerer nok til din datter og hendes behov bliver sikret, hvis du ...


Annonce

... sørger for at lægge hende hyppigt til brystet. Det er sådan, at din mælk består af flere dele. Den første del af mælken er vandholdig og slukker tørsten, og det betyder, at hvis det er varmt og din datter har brug for ekstra væske, så vil hun ofte melde sig og die kortvarigt. På den måde får hun slukket tørsten. Andre gange vil hun så spise i længere tid og på den måde få sine hovedmåltider også.

Hvis du lægger hende til brystet, når hun beder om det, så er det således normalt ikke nødvendigt at tilbyde hende vand ved siden af amningerne.. men hvis amningerne ikke fungerer så godt for jer, og du er i tvivl om, at hun får for lidt modermælk, så skal du naturligvis tilbyde hende noget andet - og i første omgang modermælkserstatning. Det er netop vigtigt, at hun tilbydes mælk, som indeholder næring...

Hvis hun får for lidt væske, så vil hendes urinproduktion falde, det vil sige, at hun ikke har gode tunge tissebleer mindst 6 gange i døgnet. Her skal du så vurdere, om du skal lægge hende ekstra til brystet eller tilbyde hende en flaske, for at få øget hendes væskeindtag igen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du skønner, at hun får mælk nok, og du trods dette gerne vil give hende lidt vand som supplement, så skal der bruges kogt vand de første 4 måneder - og jeg vil ikke anbefale, at du bruger vand fra hanen, når I bor i Kina, men vil anbefale, at du bruger vand fra flaske, også efter 4 måneders alderen.

Med hensyn til mælke-/væskebehov, så er hendes udregnede behov den første måned ca. 170 ml/kg i døgnet svarende til ca. 1/6 af hendes vægt. Fra 2. til 6. levemåned reduceres mælkeindtaget gradvist til gennemsnitligt 110 ml/kg, svarende til 1/9 af hendes vægt... Det vil sige, at du kan gå ud fra ca 160 ml/kg nu, 150 ml/kg ved 3 måneder, 140 ml(kg ved 4 måneder, 120/130 ml/kg ved 5 måneder, 110 ml/kg ved 6 måneder...

Hvis du giver flaske, så ved du præcist, hvor meget hun får og kan beregne hendes behov ud fra ovenstående. Men hvis du ammer, så ved du naturligt ikke, hvor meget hun får hver gang. Her må du dog gå ud fra, at hun skal have mindst 6 hovedmåltider dagligt, og derudover have lov til at få det antal tørstslukkere, som hun viser behov for. Og så må du hele tiden vurdere om hendes behov bliver tilstrækkeligt dækket ved at se på hende og vurdere, hvordan hun trives og virker til at have det :)

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke, og glæder mig til at høre fra jer igen, når I kommer frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om transport og ferie:

8. november 2017 | Transport og ferie | 4 mdr.

På ferie i Danmark

Hej Helen, 1000 tak for dine meget brugbare råd. Det er så rart at få nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


16. oktober 2017 | Transport og ferie | 6 mdr.

Køresyge - 6 mdr.

Kære Helen. Tak for en rigtig god brevkasse. Jeg har et spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annoncer

Annonce