Annonce

Annonce

Svar: Skoldkopper og spredning


13. december 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Det er synd, at jeres dreng skal have skoldkopper, men det er en helt almindelig børnesygdom, der forekommer overalt i verden og man antager af 98 % af os voksne har haft skoldkopper som børn.

Skoldskopper starter som hos jer ofte med feber og påvirket almentilstand, og derefter kommer så blærer i ansigtet og på kroppen. Nogle børn har kun ganske få blærer, andre børn er fyldt med blærer og kan have flere hundrede blærer der sidder ganske tæt... Efter ca 5 dage, så begynder der at komme skorpe på blærerne - og der vil kunne komme nye blærer til så i en periode vil barnet have friske våde blærer og blærer med skorper på som er ved at tørre ind. Skorperne falder ofte af efter 1-2 uger.

Skoldkoppevirus smitter meget og smitte sker via luften - virus udskilles f.eks. via nys og hoste - og smitte sker også via blærerne. Jeg har ikke kunne finde noget belæg for at fraråde børn med skoldkopper et bad. Jeg kan dog forestille mig at vandet kan blødgøre skorperne og måske være medvirkende til at de så efterfølgende klør mere. Men jeg tænker ikke, at de smitter mere... Og derfor må din dreng gerne få et bad, hvis han har lyst og overskud til det. Det er altså en indviduel vurdering, hvad du tænker vil gøre ham godt :)

Der kan gå 2 uger fra barnet er smittet og til sygdommen bryder ud, og et barn med skoldkopper smitter derfor andre børn flere dage før det selv bliver syg - og barnet smitter indtil sidste blære er tørret ind. På grund af smitterisikoen vil det derfor ofte være sådan, at flere børn i samme institution bliver smittet, og det kan være ...


Annonce

... umuligt at undgå. Når det er sagt, så er det dog vigtigt, at børn ikke kommer i institution før den sidste skorpe er tørret ind og når der ikke har været nye blærefrembrud i to dage.

Skoldkopper er ofte en mild sygdom og det kræver normalt ikke nogen behandling. Det er derfor ikke sikkert, at jeres dreng får brug for Panodil Junior, men hvis du oplever, at han får smerter, så kan du godt vælge at give ham Panodil Junior. Til så lille et barn vil man give det som en stikpille i endetarmen.

Panodil Junior virker både smertestillende og febernedsættende, og hvis han ikke får det bedre inden for tre dage, så synes jeg du skal kontakte lægen. Han bør altså ikke få det i mere end 3 dage, uden at du aftaler det med lægen. Panodil Junior kan købes på apoteket uden recept. Det er også meget vigtigt, at du ikke overskrider den anbefalede dosis, da overdosering kan give livstruende forgiftning.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Dosis afhænger af din drengs vægt. Et barn på 10 kg må maks. få 500 mg i døgnet, det vil sige at du kan give ham 1 suppositoriet (stikpille) på 125 mg højst 4 gange dagligt. Vær her opmærksom på at stikpiller fås i forskellige styrker, så de skal være på 125 mg.

For at undgå at han kradser i blærerne, så er det rigtig fint, at du har klippet hans negle. Det kan også hjælpe med kolde omslag og sørge for, at der er køligt i rummet, hvor han sover. Du kan også købe et kølende liniment som kan smøres på. F.eks. Zink Liniment fra Medic eller A-derma Cytelium Spray - du kan spørge på apoteket, hvad de vil foreslå dig:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - og rigtig god bedring med ham :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger under madrassen

- Brug ammemælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvandspipetter købes på apoteket.

Læs mere i Babylex

Lus

Rigtig mange børn oplever at få lus på et tidspunkt og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, tørre eller kun let fugtige lus bevæger/flytter sig, så hvis man skal have fat i de små krabater, så skal håret været vådt.

2. Så kommer du en god portion balsam i håret. For det første gør balsam håret lettere at rede ud, for det andet, så klistrer lusene fast i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annoncer

Annonce