Annonce

Annonce

Svar: Medicin til at øge appetitten


1. september 2017

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng har fulgt sin egen kurve, hvad angår længde og vægt, men at han altid har ligget i den lave ende af skalaen. Det er ofte helt okay, så længe han vokser og udvikler sig, som han skal.. Men du fortæller, at han de sidste par måneder ikke har taget på, og du nævner også, at jeres læge har være bekymret tidligere, i hvert fald har jeres læge anbefalet jer at give ham appetitøgende medicin før..

At han ikke tager på kan skyldes mange forskellige ting, og hvornår man skal blive bekymret for utilstrækkelig vægtøgning afhænger helt af, hvilke symptomer han i øvrigt har, og hvordan han virker. Du fortæller, at han er blevet undersøgt med blodprøver osv., og at man ikke umiddelbart har kunne finde en årsag - dog at hans immunforsvar er ret lavt. Det er naturligvis vigtigt, at lægen fortsat følger jer/ham, og at man laver flere undersøgelser, hvis han bliver ved med ikke at øge sin vægt eller falder ned under sin kurve, eller hvis hans vægt i forhold til hans alder ligger under percentil 3...

Det er rigtig godt, hvis du kan øge hans kostindtag i løbet af en dag, og hvis du generelt kan sørge for at han spiser varieret, så han får så mange forskellige næringstoffer via kosten som muligt. Det er også vigtigt, at du energiberiger hans kost ekstra, så han fortsat får sit energibehov tilstrækkeligt dækket, selvom han spiser små mængder af gangen. Det betyder, at du bør tilføre ekstra fedtstof til hans mad og også give ham lidt mere naturligt fedtholdige fødevarer, det kan f.eks. være forskellige typer af fisk - laks, makrel, sild osv. Han må f.eks også gerne få avokadomos sammen med lidt rejer eller lignende... Han må også gerne få f.eks. Paella, som jo kan laves med forskellige slags fisk, skaldyr, kylling, grøntsager mm.

Normalt vil anbefalingen være, at han tilbydes letmælk med den alder han har, men jeg synes godt, at du kan give ham sødmælk og også surmælksprodukter af sødmælkstypen for på den måde at få ekstra fedtstof i ham - og ja, han må gerne få neutral græsk yoghurt, hvis han er glad for det. Du kan komme revet frugt eller lidt bær, banan eller lignende på som topping...

Det er vigtigt, at du holder mængden af mælk og mælkeprodukter på ca. 350 ml om ...


Annonce

... dagen, hvis han indtager meget mere mælk, så kan det påvirke hans indtag af øvrig mad og dermed påvirke hans indtag af fødevarer, som skulle give ham ekstra næringstoffer til at vokse af...

Jeg ved desværre ikke, hvad det er for noget medicin jeres læge vil have, at du giver din dreng... Jeg synes, at du skal prøve at spørge lidt ekstra ind til dette, - hvad det er, hvordan det virker, hvor meget og hvor længe - og derudover tale med lægen om, hvad man i øvrigt kan gøre, for at hjælpe jer videre.

Nogle gange kan det f.eks. være en god idé at blive henvist til en diætist, der sammen med dig kan lave en dagsplan for jeres dreng, som sikrer ham de næringstoffer, som han har behov for, og som samtidig tager udgangspunkt i nogle af de fødevarer, som du ved, at han godt kan lide, så I holder fast i, at det er rart at spise, og at det at spise forbindes med noget godt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også være en idé at blive henvist til en børneafdeling, hvor man ved mere om børn og spiseproblemer, og kan gå nærmere ind i, hvad det handler om og også rådgive jer forældre til, hvordan I kommer videre. Nogle steder laver man spisegrupper, man taler om måltidsmønstre, konflikter omkring spisning, der kan laves hjemmebesøg, så I vejledes omkring måltiderne derhjemme osv. Jeg ved ikke, hvilke muligheder der er, hvor I bor, men som udgangspunkt bør I naturligt tale med lægen og også følge lægens vejledning - og hvis du er i tvivl om det jeres læge siger, så kan du overveje at få en second opinion af en anden læge...

Du skal holde øje med din dreng og hans trivsel. Læg mærke til om hans humør og overskud ændrer sig. Hvordan er hans appetit/tørst, bliver han ofte syg (har han f.eks. problemer med lungebetændelse, mellemørebetændelse, blærebetændelse), har han perioder med feber, ondt i maven, problemer med forstoppelse eller diarré, kaster han op... Hvis du oplever dette, så er det vigtigt, at få ham undersøgt nærmere, så I kan finde ud af, hvad hans manglende vægtøgning skyldes. Når børn ikke tager på eller stagnerer i vægt, så er det vigtigt at finde ud af hvorfor, det er vigtigt at få ham udredt.

Jeg ved desværre ikke, hvilke muligheder I har i Spanien, men jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


20. februar 2018 | Sygdom | 5 mdr.

Vores datter klør sig voldsomt

Hey Helen, Tak for svaret ang. døgnrytme, som vi har prøvet at efterfølge så...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2018 | Sygdom | 14 mdr.

Nedsat appetit og vægttab efter sygdom

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Min datter har været syg halvanden...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat. Ofte vil en portion yoghurt ikke være nok.

Til barnet over 1 år kan du give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Evt. med lidt frugt.
- A38 eller tykmælk med rugbrødsdrys eller Müsli.
- Grovbrød, grovere boller (f.eks. havregrynsboller) med ost, evt. marmelade
- Cornflakes
- Havregryn

Server altid letmælk for et barn over 1 år.

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annoncer

Annonce