Annonce

Annonce

Svar: Hovedomfang for lille


30. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig og også svare, når du spørger.. men pas nu på ikke at læse for meget på nettet og blive unødigt urolig!

Babyer får målt hovedomfang, når de bliver født og derefter jævnligt de næste måneder frem. Det er primært for at sikre sig, at hovedet vokser som det skal. Ligesom barnet skal tage på i vægt og vokse i længden, så skal hovedet også gradvist blive større.

Det er vigtigt, at man måler hovedomfanget flere gange for at få en vurdering af, hvorvidt hovedet vokser som det skal - og det kan faktisk være svært at måle helt præcist, for det er svært at sætte målebåndet helt præcist hver gang... Faktisk kan målet af hovedomfanget lige efter fødslen også være lidt upålideligt, fordi barnets hoved ofte ændrer form efter fødslen. Derfor bør man egentlig gå ud fra det mål sundhedsplejersken eller lægen har lavet første gang efter man er kommet hjem fra fødegangen...

Og er man i tvivl, er det derfor godt at få det tjekket en ekstra gang, og jeg tænker, at det er derfor jeres sundhedsplejerske har sendt jer videre - og det er bedre at tjekke en gang for meget:)

Det betyder også, at forældre nogle gange bekymrer sig for meget - fordi der faktisk viser sig ikke at være nogen problemer... Et lille hoved kan ses hos helt raske børn, som blot ligner deres forældre eller bedsteforældre - nogle familier har små hoveder, andre har store hoveder...

Når det så er sagt, så er der også situationer, hvor hovedet ikke vokser helt, som det skal. Der findes flere årsager til, at babyers hoveder ikke vokser helt, som man vil forvente og derfor kan flere undersøgelser komme på tale, men det er mit indtryk, at noget af det, som man ofte vil undersøge først er, om kraniepladerne vokser for hurtigt sammen...

Kraniet er sammensat af plader, som kan forskubbe sig, flytte på sig. Det er ret smart under fødslen og samtidig gør det, at hjernen har plads til at vokse. Hvis kraniepladerne vokser sammen for hurtigt, så kan det gøre, at hjernen ikke har plads til at vokse som den skal. Dette hedder kraniosynostose.

De steder, ...


Annonce

... hvor kraniepladerne støder sammen, kaldes fontaneller og suturer. Den store bløde plet øverst på hovedet er f.eks. en fontanelle. Der sidder også en fontanelle længere tilbage på hovedet. Fontaneller og overgangen mellem de forskellige kranieplader (suturer) lukker sig på forskellige tidspunkter.

Nogle gange lukker den store fontanelle øverst på hovedet for tidligt. Og det kan sagtens være dette, som man vil holde øje med hos jer. Hvis jeres datters fontanelle begynder at lukke sig sammen, så er det vigtigt at skanne hendes hoved, for at se, om den bagerste fontanelle også er lukket, ligesom lægen kan tjekke, om der er andre steder på hendes hoved, som kan give sig, så hjernen stadig har plads til at vokse.

Hvis det viser sig, at hendes kranieplader vokser for hurtigt sammen, så vil man operere. Det vil sige, at man åbne hendes kranieknogler, så der bliver plads til, at hjernen kan vokse. Når man flytter kraniepladerne fra hinanden, så vil der blive dannet ny knoglemasse, og på den måde gør man kraniet større, så der netop bliver plads til hjernen.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan sagtens være, at I får at vide, at der ikke er nogen problemer, og at du har været frygteligt nervøs uden nogen grund. Og det er rigtig hårdt at få at vide, at sundhedsplejersken og lægen er bekymret - det gør naturligt ikke din bekymring mindre! Hvis det viser sig, at jeres datters kranieplader vokser for hurtigt sammen, så er det naturligt meget skræmmende at tænke på, at hun så skal opereres - men det er vigtigt, at man opererer. Man gør det ikke uden grund, og det er en specialistopgave. Lægerne ved hvad de gør...

Såå... selvom det er rigtig hårdt, og du naturligt går og bekymrer dig, så prøv at tage det roligt. Hold fast i at hun trives, udvikler sig rigtig godt, snakker, pludrer osv. Sig til dig selv, at det er vigtigt at hun bliver tjekket, og at I så må tage en dag af gangen og se hvad undersøgelsen viser... Og så vil jeg også lige sige, at hendes kranie jo er vokset ca 4.5 cm på 8 uger (fra 36-40.5 cm), og det synes jeg faktisk lyder okay...

Sender dig et stort knus med på vejen :) Og du må meget gerne melde tilbage, hvad undersøgelsen viser :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Puslepladsen

Der er flere tusinde gange du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person som mest skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra det for at...

Læs mere i Babylex

Madpakke

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud, af brød, frugt og grønt. Det er en god idé at give barnet ting med som er pakket lidt hver for sig. Det kan være med til at maden holder sig bedre og det kan også gøre maden lidt mere interessant at spise, når der er små pakker.

Vær opmærksom på altid at skære f.eks. grønt ud i stykker, som er let for barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annoncer

Annonce