Annonce

Annonce

Svar: Motorik - låst i bækken, ryg og nakke


7. marts 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til lille A

Tak for dit brev:)

Det lyder som om, at jeres datter generelt trives. Hun vokser godt, bruger sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt, hun udvikler sit verbale sprog hele tiden og lyder til at være rigtig god til at pludre og gøre sig forståeligt - så dejligt! Og ja, så lyder det som om, at hendes problemer med nakke, ryg og bækken påvirker hendes motorik, så hun har svært ved at krybe, kravle, rulle, ligge på maven - simpelthen fordi hun låser i sine led og måske også har ondt...

Du fortæller, at jeres datter sad i sædestilling under fødslen og ikke kunne vendes, og at hun derfor blev forløst ved kejsersnit. I har efterfølgende fundet ud af, at din livmoders facon gør, at hun sidst i graviditeten har siddet klemt. Det er ikke usædvanligt, at børn der har svært ved at komme ud, børn som fødes i sædefødsel, eller fødes med sugekop eller hvor der har været andre problemer, og hvor der er blevet lavet et manuelt træk på barnet i forbindelse med fødslen, kan få et vrid i nakke- og skulderparti, og at det er noget man skal være opmærksom på. De børn vil naturligt ofte have ondt og vil også kunne have brug for behandling.

Nogle børn får det man kalder for KISS. Det står for Kranie-nakkeleds Induceret SymmetriforStyrrelse, hvilket betyder at barnet har en fejlstilling i de øvre nakkeled. Det kan gøre at barnet bliver skæv i nakke/ryg og har svært ved at bruge sig selv optimalt motorisk. Du fortæller, blandt andet at jeres datter har problemer med nakke, ryg og bækken - og du fortæller også at hun ligger i "C" - hvilket faktisk godt kan være tegn på at hun har KISS.

Ofte består behandlingen af Kiss med manuel terapi, kiropraktik og osteopati, og man er meget opmærksom på, om børn kan tage skade af behandlingen. Det handler blandt andet om, at man har lavet nogle undersøgelser, hvor børns hjerterytme er faldet i forbindelse med behandling, og man er også meget opmærksom på, hvorvidt man kan skade mere end gavne, når man med kiropraktik går ind og påvirker små børns rygsøjle, som naturligt vil have svært ved at beskytte de kar og nervebaner, som den omslutter, hvis barnet strækkes eller roteres meget i kroppen ...

Du spørger om I skal fortsætte hos kiropraktoren, og jeg vil anbefale, at I drøfter dette med jeres læge. Det kommer lidt an på, hvad problemet er. Du skriver, at hun tidligere er set af en fysioterapeut, men at der ikke var nogen hjælp at hente der. Måske ...


Annonce

... skulle I få hende set af en anden fys...

Kiropraktoren kan hjælpe hende, hvis hun har KISS, men hvis problemer lige så meget er f.eks. spændinger i muskler og stramninger i halssener, så kan det være en god idé med en fysioterapeut. Han eller hun kan vejlede jer i øvelser, som kan hjælpe jeres datter. Han eller hun vil også kunne hjælpe med massage. Det kan også være, at jeres vil have gavn af manuel terapi, hvor en speciel uddannet fysioterapeut går ind og behandler med tryk og stræk af både led og muskler. Det skal naturligvis foretages af en, som kan arbejde med børn, og jeg synes som sagt, at det vil være relevant, at I drøfte det videre forløb med jeres læge:)

Fladheden på hendes baghoved kommer naturligt også, hvis hun har problemer med stramme halssener og muskler. Nogle børn får det, som kaldes Torticollis. Skævhed og fladhed i kraniets form opstår altid, når barnet placeres langvarigt i samme stilling, og hvis jeres datter ligger i "C" og har svært ved at vende og dreje sig og derfor ligger meget på samme måde, så vil hendes kranie tage facon efter dette. Hvis jeres datter har torticollis, så vil hun have en skæv hovedholdning fordi musklerne på den ene side af halsen er spændte eller afkortede. Hovedet drejer enten mest til venstre eller mest til højre side, og hvis du mærker din datter på siden af halsen, vil du sandsynligvis kunne mærke at hendes muskler i den ene side virker fortykkede og stramme.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Behandlingen af torticollis består i øvelser, som skal strække barnets halsmuskulatur på den syge ene side og styrke muskulaturen på den raske side. Og behandlingen foretages de første gange af en fysioterapeut. Han eller hun kan vejlede jer i hvordan, og I kan så efterfølgende selv lave behandlingen derhjemme.

Det er vigtigt lige at nævne, at man også kan have en anden form for torticollis, der er en neurologisk sygdom – det er ikke dette jeg taler om her.

Fladheden kan sandsynligvis stadig godt nå at rette sig lidt, men det kræver, at der ikke kommer tryk på kraniet, der hvor det er fladt. Det betyder, at du skal sikre, at din datter ligger så meget på maven som muligt, sidder i sin høje stol, hvor hovedet også er frit, hjælper hende med at holde hovedet til den side du ønsker - hvilket kan være rigtig svært med den alder hun har. Igen kan jeres læge lave en vurdering af jeres datter her:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Vuggedød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved at der er visse faktorer som har betydning. Derfor har sundhedsstyrelsen følgende anbefalinger:

- Læg altid barnet til at sove på ryggen.

Hvis barnet sover på maven, er der risiko for at det ikke kan komme af med varmen og bliver overophedet.

- Undgå at ryge i graviditeten og undgå at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annoncer

Annonce