Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn efter sygdom


18. januar 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Elliotts mor

Tak for dit brev :) Jeg er ked af at høre, at jeres lille dreng har været syg, og jeg håber, at det går lidt bedre med ham nu:)

Det er helt normalt at appetitten nedsættes i forbindelse med sygdom og det er positivt, at han nu er begyndt at spise både grød og mos. Det er dog vigtigt, at han ikke spiser for store mængder, så det fjerner pladsen og lysten til modermælkserstatning, for mælk skal stadig udgøre en stor del af hans indtag.

Det vil være bedre, at han spiser f.eks. 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og så tager imod sin flaske, end at han spiser f.eks. 1-1.5 dl grød eller mos og efterfølgende ikke drikker nok af flasken eller afviser den helt. Derfor skal du prøve at finde balancen mellem skemad og flaskemælk...:)

Det vil være rigtig godt, hvis du nu forsøger at finde en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes flaske, før han skal sove lur.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 8: Frisk blød frugt i hånden og tilbydes lidt havregrød, gerne med frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9.30

Frokost 11.30-12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13.30 - tidspunktet kan dog variere lidt efter, hvor lang hans formiddagslur er

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Tilbydes normalt også flaske her, men den kan evt. også springes over... Powernapper evt. eller den springes over

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og begynder herefter at sove uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se, så er der mange små måltider hele dagen igennem og der går naturligt tid imellem, at din dreng tilbydes skemad og flaske, netop for at give plads i maven til begge dele.

Derudover tænker jeg, at du måske skal prøve med en anden type erstatning. Modermælkserstatning smager meget forskelligt og det kan være en god idé at prøve at andet mærke, et lidt andet produkt. Det er helt ...


Annonce

... naturligt, hvis han er kørt lidt træt i smagen og har brug for lidt andet.

Prøv om du kan sætte ham lidt op, når du giver ham erstatning. På den måde kan du minimere hans hosten og gøre det lettere for ham at spise. Prøv også at variere lidt med modermælkserstatningens temperatur, så den måske er lidt koldere eller en lille smule varmere, end du plejer at gøre - uden at han får det hverken for koldt eller for varmt..:)

Hans behov for erstatning udregnes efter hans vægt. Du skal gå ud fra, at han har brug for ca. 110 ml pr kg, han vejer. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 7.5 kg, så er hans døgnbehov 110 x 7,5 = 825 ml. Derudover skal hans behov dækkes via skemad og vand af kop. Hvis han er langt fra at nå op på denne mængde, så vil det være relevant, at du taler med lægen om, hvad hans minimumsindtag skal være - og du skal naturligvis holde øje med hans tissebleer. Det er vigtigt, at han stadig tisser godt og at hans urin er klar og ikke gul.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er fint, at I har tilbudt ham lidt smertestillende, nu hvor han har været syg. Det vil også være rigtig godt, at du eleverer hans hovedgærde, hvor han sover. Når han ligger højere med hovedet, så er det lettere for ham at trække vejret. Han er for lille til en hovedpude, men du kan lægge en pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Det er en forudsætning for at kunne sove igennem om natten, at jeres dreng får både skemad og mælk nok hele dagen igennem jf. dagsplanen. At sove igennem i denne alder vil være, at jeres dreng sover 5-6 timer uden mælk - f.eks. fra 23.30 til 05. Da han har været syg og ikke rigtig haft appetit, er det helt okay, at han lige nu stadig har brug for en flaske midt nat, men i takt med at hans indtag om dagen stille og roligt øges, så vil det være rigtig godt, hvis du kan trappe ud af flasken midt om natten. Prøv om du kan give ham mindre og mindre af gangen, så han til sidst helt kan undvære den. Samtidig med at du trapper ud af flasken, vil det være rigtig godt, at du kærtegner ham, beroliger ham med dine hænder, har en putteklud hos ham eller lignende - så du stille og roligt får sat dette i stedet for flasken og på den måde lærer ham at sove med netop disse ting:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre.

Rigtig meget held og lykke og fortsat god bedring med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har umiddelbart ingen betydning og det retter sig efterhånden som barnet bliver ældre. Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil omkring to års alderen. Børns fødder skal holdes varme og det er vigtigt at barnet, fra det er helt lille, har et par små sokker på,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annoncer

Annonce