Annonce

Annonce

Svar: Skriger ved flaske og utilfredse brummelyde ved skemad


17. november 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Ida

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din datter, alt det du tænker, og hvad du har forsøgt :) Jeg kan godt forstå, du synes det er svært, det lyder som en meget svær situation og også noget, jeg tænker, du/I skal have hjælp til.

Der er ergoterapeuter, som har uddannet sig specielt til at tage sig af og hjælpe børn med spiseproblemer. Det kan være spiseproblemer hos børn med refluks, spiseproblemer hos børn med forskellige handicap - og det kan også være spiseproblemer hos sunde og raske børn, som er tilfældet hos jer. Det er vigtigt, at du reagerer nu - for jo hurtigere man kan gå ind og hjælpe barnet, jo bedre er det. Jo længere tid barnet har svært ved at spise, jo sværere kan det være at få brudt den cirkel. Prøv at se på hjemmesiden Lebahn.dk.

Derudover vil jeg anbefale dig, at du forsøger at holde så fast en dagsplan som muligt. Faste spisetider er vigtigt, fordi det er med til at påvirke din datters indre ur og dermed hendes fornemmelse for sult og dermed lyst til at spise.

Det er rigtig godt, at du forsøger med lidt af gangen, hvis hun tilbydes for meget, kan det virke for overvældende for hende og gøre, at hun så afviser helt. Små bitte skefulde, lidt af gangen vil være rigtig godt og prøv ikke at fokusere så meget på mængden, sig til dig selv at lidt er bedre end ingenting.

Jeg vil også anbefale dig, at du starter hvert måltid med lidt i hånden, som hun kan sidde og sutte på. Det at sutte, smage, slikke og fornemme maden kan også være med til at give lidt spiselyst. Du kan prøve med lidt bløde frugtbåde, det kan være appelsinbåde, melonbåde, lidt blomme uden skræl - og du må gerne holde det, så du holder og hun slikker og smager - og derefter kan du så forsøge at følge efter med lidt på en ske.

Nogle børn protesterer mod skeen. Det kan nogle gange hjælpe at forsøge med en anden ske - hvis du giver hende skemaden på en stålske, kan du prøve med en ske i plastik eller forsøge med en helt blød babyske i silikone. Du kan faktisk også prøve at give hende lidt grød med et stykke agurk, så du laver en "agurkeske", fordi det nogle gange vil gøre, at hun så accepterer at sidde og sutte og smage og på den måde lykkes det at få lidt grød i hende og hun finder ud af, at grøden smager godt.

Det vil også være rigtig godt, hvis du varierer mellem færdiglavet og hjemmelavet babygrød og babymos. Det kan være rart for dig med det færdiglavede, fordi du her kan lave meget lidt af ...


Annonce

... gangen og det gør, at du ikke skal smide så meget mad ud. Og det er helt okay, at du lige nu vælger dette, fremfor at stå og kokkerere selv og det så bliver afvist.

Og så er der det med flasken... Det er helt okay, at du lige nu forsøger at lade hende styre det lidt selv og så støtter flasken let, når hun spiser. Det vigtigste er, at hun får sin mælk. Du kan prøve med en anden type erstatning, fordi hun måske bedre kan lide smagen af noget andet - nogle børn kører også lidt træt i smagen af modermælkserstatning og har brug for lidt forandring. Selvom det er lidt dyrere at købe mme på brik, så kan du prøve at købe et par brikker fra et andet firma og se, hvordan hun tager imod dette.

Nogle gange kan det også hjælpe at prøve med en anden flaske eller flaskesut, - men det lyder som om, at hun egentlig er glad for flasken og tager fint imod den, hun har bare rigtig svært ved at mærke, hvornår hun egentlig er sulten/tørstig og hvornår hun ikke er - og derfor protesterer hun. Når hun først tager den, så går det okay... sådan læser jeg dit brev. Hun har derfor ikke som sådan svært ved at sutte på flaske, eller protesterer over at mælken løber for hurtigt, for langsomt eller lignende.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er okay, hvis du f.eks. vælger at give hende flaske, imens hun er i barnevognen eller ligger på sofaen, sidder i sin skråstol eller hvad I nu har. Hvis hun protesterer mod at være i din favn, så er det helt okay, at hun får flasken uden for din favn, når hun spiser - hun kan få masser af kontakt og nærhed, når hun så ikke spiser:) Du skal derfor gøre det, som du fornemmer får hende til at acceptere flasken bedst muligt.

Nogle børn har meget svært ved at drikke af flasken, hvis de samtidig skal se forældrene i øjnene, de kan ikke koncentrere sig om både at spise og at drikke.. her kan du med fordel sætte dig med hende på skødet, så hun sidder med ryggen op af dig og kikker ud i rummet, imens du så tilbyder hende flasken. Du kan se denne flaskestilling i min bog "Helens bog om Amning & Flaske", jeg kalder den "siddende på skrå"..:)

Nogle børn har glæde af at få en sut først, og når de så har suttet lidt på sutten og er kommet ind i sutterytmen, så kan man fjerne sutten og give flasken i stedet.. Hos nogle børn hjælper det lidt... Igen skal du gøre det, som du fornemmer kan gøre at jeres lille pige vil tage imod, så hun får sin mælk.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annoncer

Annonce