Annonce

Annonce

Svar: Hun vil ikke spise aftensmad


29. september 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Der er nok ingen tvivl om, at jeres datters store mandler spiller ind på hendes lyst til at spise og selvom det ikke er rart, at hun skal opereres, så vil det forhåbentlig hjælpe hende og dermed give dig lidt ro.

Det er rigtig godt, at hun er glad for rugbrød og du må gerne give hende rugbrød dagligt sammen med den øvrige mad. Det vil være rigtig fint, at du om aftenen, laver en lille tallerken til hende, hvor der f.eks. er et kvart stykke rugbrød med smør eller noget pålæg, som hun godt kan lide og ved siden af dette er så også lidt af aftensmaden. Det kan være lidt pastaskruer, lidt frikadelle, grøntsager osv.

Hun vil sandsynligvis have lettest ved at spise blød mad og det vil være rigtig godt at tænke i retter som er mere flydende eller retter, hvori der indgår en del sovs. Det kan være forskellige slags suppe, boller i karry, ris med sursødsovs, pasta med kødsovs, lakselasagne, kartoffelmos og millionbøf osv.

Supper kan f.eks. være grøntssagssuppe, kartoffel-porresuppe, aspargessuppe, tomatsuppe med suppepasta, hønsekødsuppe med kød- og melboller.

Retter med hakket kød vil ofte være lettere for hende at tygge og synke og sammen med disse meget gerne sove. Det kan være kødsovs af forskellige slags, det kan også være carbonader, frikadeller, farsbrød eller pirogger med forskelligt kødfyld og grøntsagsfyld.

Sovs er "smørelse" og I kan med fordel mose kartofler og grøntsager med sovs og lade hende spise dette selv med en gaffel. Sovs og dressinger som dyppelse vil ofte også være et hit. Hun vil sandsynligvis være gladest for mad som serveres adskilt, så hun kan se, hvad hun spiser. Giv gerne maden i en ensfarvet tallerken opdelt i rum.

Og så skal I ikke bære hende ud i køkkenet under stor protest. Har hun en ...


Annonce

... trip trap stol eller lignende stol, som hun selv kan sætte sig op på? Det er vigtigt, fordi hun så selv kan sætte sig til bords. Når det er spisetid, så kald på hende og sig at maden er klar. Sæt jer til bords og giv hende tid og se om ikke hun kommer. Hvis hun lige nu er helt ulykkelig bare I nævner det at spise, så må I lige nu lade hende være. Stille og roligt vil hun komme og måske kommer hun først, når I er ved at være færdige med at spise, men det er okay, det er jo netop godt hun kommer.

I skal anderkende dette "dejligt at du kommer skat. Sæt du dig på din stol, der er dejlig mad til dig" og lad hende så selv kravle op og sætte sig. Og er I ved at være færdige med at spise, så er det okay at hun sidder for sig selv og spiser. Det vigtigste lige nu er, at hun spiser og måske har hun netop nu brug for at I ikke er der og ikke kommenterer på hvad, hvordan og hvor meget hun spiser.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


I skal også være opmærksomme på om hun signalerer sult - viser hun jer nogle gange at hun er sulten? Det skal I udnytte. Det er vigtigt, at I ikke siger "nu må du lige vente, vi skal spise om en halv time", men at I netop giver hende mad, når hun viser behov for mad. I skal udnytte, når hun har lyst til at spise. Samtidig må I godt holde fast i at hun skal spise ved bordet. Hun skal ikke have mad foran fjernsynet eller imens hun leger med sit legetøj. Hos jer sidder man ved bordet, når man spiser og den regel gælder alle i jeres familie:) Der er visse regler, som vi skal lære og en af dem er f.eks. at mad indtages ved middagsbordet. Så når jeres datter nogle gange viser behov for en snack eller lignende, så må I gerne sige "du må gerne få frugt, sæt du dig på din stol, så får du frugt" eller lignende.

Håber at I kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke med operationen! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. august 2017 | Sygdom | 8 mdr.

Navlebrok - 8 mdr.

Hej Helen, Min søn har altid haft en anelse navlebrok, det viser sig mest...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2017 | Sygdom | 17 mdr.

Medicin til at øge appetitten

Hej Helen, Vores søn på 17mdr har ikke taget på siden juni måned. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


15. december 2017 | Sygdom | 12 mdr.

Skoldkopper - udbrud og appetit

Hej Helen, Lige hurtige spørgsmål omkring skoldkopper. Er det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annoncer

Annonce