Annonce

Annonce

Svar: Tunge ud af munden


26. februar 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære N

Tak for dit brev :)

Du fortæller, at du selv har en tunge der sidder langt ude i munden og at du også læsper - og jeg tænker at der naturligt kan være noget arveligt, som gør at din drengs tunge fylder mere, end man oftest ser.

Det er dog rigtig godt at du er opmærksom og også drøfter det med jeres læge. Der findes flere sygdomme og syndromer, hvor det at have en "stor tunge" er en del af et større sygdomsbillede, og derfor skal man være opmærksom. Hos jer er der dog ikke umiddelbart nogen andre tegn - han pludrer, han spiser fint, drikker af en kop, bruge sin tunge godt og virker sund og rask, så at årsagen er genetisk og måske arvet fra dig lyder som en god forklaring hos jer. Faktisk synes jeg jævnligt, at man ser sunde og raske børn med en lidt stor tunge :)

Du kan overveje at bestille tid hos en øre-næse-hals-læge, som kan se ham i munden og svælget ,for at få vurderet om der er en forklaring her. Det kunne jo tænkes, at han har et langt tungebånd eller at han måske har hævede mandler, som gør at hans tunge "hænger" mere. Det kræver ikke henvisning at få tid, du kan bare ringe.

Det lyder som en god idé at lave mundmotorisk træning med ham, og jeg vil anbefale dig at kontakte en ergoterapeut, som kan undersøge ham og rådgive dig. Hun/Han vil kunne vejlede dig i nogle øvelser, som du kan lave derhjemme og du kan ...


Annonce

... finde en ergoterapeut, der er uddannet inden for dette område.

Bruger han sut? Hvis det er tilfældet så vil det måske hjælpe ham til at holde tungen mere inde i munden, fordi han er nødt til at svøbe tungen om sutten for at holde fast på den - måske en stor rund sut vil være godt - prøv at tale med ergoterapeuten om det.

Jeg tænker også at han i løbet af den næste 1-2 måned kan lære at lave læbeøvelser, måske kan han allerede nu begynde at blæse spytbobler og stille og roligt begynde at bruge læberne som "pprrr". Disse lyde lavet med læberne kræver også at tungen er inde i munden - altså ikke med tungen, så det bliver tungelyde men med læberne...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det at spise med en ske vil sandsynligvis også hjælpe ham. Det at tage maden af skeen med læberne og føre maden med tungen tilbage til svælget og synke. Det er en god teknik. Hvor det at sidde og gumle på noget naturligvis også styrker mundmotorisk og han skal bestemt også have lov - men her vil hans tendens til at slikke og dermed strække tungen frem måske forstærkes...

Du kan finde private ergoterapeuter som tilbyder rådgivning og forskellige forløb. Er der tale om en privat, så skal man selv betale. Du kan også undersøge om der kan være ansat en ergoterapeut i kommunen, som du kan kontakte - det koster ikke noget.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Dårlig mave 2 1/2 uge

Kære Helen Min søn på lige præcis 6 måneder startede mad for ca 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2023 | Sygdom | 3 år

Sulte- og tisse-strejke i forbindelse med børnehavestart

Hej Helen Vi har kunne bruge rigtig mange af dine svar de sidste 3 år....

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Afføring 3-4 gange dagligt

Hej Helen. Vi har en datter på 6 1/2 mdr. Da far snart skal overtage barsel,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, kerner fra vindruer, popcorn, hele rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og kerner fra vindruer har vist sig at udgøre...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce